1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tulostiedot

Tallinkille koronavuodesta jättitappiot ja yli 3 000 työntekijän irtisanomiset, Altia otti loppuvuonna takapakkia, kaivosyhtiö Terrafame pääsi plussan puolelle

Yhtiöt kertoivat loppuvuoden 2020 tuloksista.

Tulostiedot
 Tallink Siljan Megastar-matkustajalaiva merisavun keskeltä.
Tallink-laivayhtiön liikevaihto puolittui. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Laivakonserni Tallinkin liikevaihto oli loka–joulukuussa 80 miljoonaa euroa, mikä on hulppeat 147 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Tappiota konserni teki neljänneksellä 27 miljoonaa euroa.

Myös koko vuoden luvut ovat raakaa luettavaa: vuoden 2019 liki 50 miljoonan euron nettovoitto vaihtui vuonna 2020 yli 108 miljoonan euron nettotappioksi. Liikevaihtokin yli puolittui noin 950 miljoonasta eurosta vajaaseen 443 miljoonaan euroon.

Syy päätähuimaavaan pudotukseen oli koronapandemiassa ja sen hillitsemiseen tähtäävissä toimissa. Matkustusrajoitusten ja muiden keinojen vuoksi vuoden matkustajamäärä putosi 3,7 miljoonaan matkustajaan eli 62 prosentilla vuoteen 2019 verrattuna, ja useat yhtiön normaalit reitit olivat keskeytettyinä maaliskuusta lähtien. Rajoituksia kohdistui myös yhtiön hotelleihin ja ravintoloihin.

Vaikeudet ovat johtaneet siihen, että vuoden aikana yhtiön yli 7 200 työntekijästä irtisanottiin noin 3 000.

– Olemme joutuneet maksamaan korkean hinnan nykyisestä tilanteestamme, sillä olemme menettäneet yli kolmanneksen omistautuneista ja uskollisista työntekijöistämme. Toivomme, että voimme vielä joskus tulevaisuudessa saada ainakin osan irtisanotuista työntekijöistämme takaisin, konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene sanoo tiedotteessa.

Investointeja Tallink teki viime vuoden aikana 100 miljoonalla eurolla. Suuri osa niistä meni yhtiön uuden, nesteytetyllä maakaasulla ensi vuoden alusta Tallinna-Helsinki-väliä kulkevan MyStar-aluksen ennakkomaksuihin. Yhtiö myös hankki uuden Sailor-rahtialuksen ja laittoi rahaa laivastonsa energiatehokkuus- ja päästövähennyshankkeisiin.

Koronapandemia vaikutti siihen, mistä ihmiset alkoholijuomansa ostivat.

Alkoholijuomayhtiö Altian loka–joulukuun vertailukelpoinen liiketulos laski edellisen loppuvuoden 15,2 miljoonasta eurosta 14,8 miljoonaan euroon. Samalla liikevaihto putosi 110 miljoonasta eurosta vajaaseen 107 miljoonaan euroon.

Koko vuoden 2020 osalta vertailukelpoinen liiketulos sen sijaan kasvoi selvästi 35 miljoonaan euroon, kun se vuonna 2019 oli 27 miljoonaa euroa. Koko vuoden liikevaihto putosi 342 miljoonaan euroon edellisen vuoden 360 miljoonasta.

Toimitusjohtaja Pekka Tennilän mukaan liikevaihdon lasku johtui pääasiassa koronaviruspandemian ja sitä suitsivien rajoitusten vaikutuksista matkustajamyyntiin, vientiin, anniskelumyyntiin ja sopimusvalmistukseen. Samalla kuluttajat ovat myös ostaneet alkoholia entistä enemmän Alkon kaltaisista monopolimyymälöistä.

– Tärkeän joulusesongin aikana sekä Blossan että perinteisten suomalaisten glögien myynti kehittyi hyvin, mutta juhlatilaisuuksien pois jääminen ja anniskelumyynnin rajoitukset vaikuttivat akvaviittien myyntiin Ruotsissa, Tennilä kertoo tiedotteessa.

Myös käsidesinfiointiaineen valmistukseen tarvittavan etanolin kysyntä kasvoi merkittävästi.

– Kun kysyntä saavutti huippunsa ensimmäisellä neljänneksellä, asiakkaille päivittäin toimittamamme denaturoidun alkoholin määrä riitti noin 200 000 puolen litran käsidesinfiointipullon valmistukseen, Tennilä sanoo.

Tennilän mukaan kilpailuviranomaiset jatkavat Altian ja norjalaisen Arcuksen yhdistymisen selvittämistä, ja yhtiöiden sulautumisen uudeksi Anoraksi odotetaan tapahtuvan tämän vuoden alkupuoliskolla.

Kaivosyhtiön liikevaihto kasvoi

Kaivosyhtiö Terrafamen liiketulos pääsi loka–joulukuussa kuiville 6,8 miljoonaan euroon, kun samaan aikaan edellisenä vuonna yhtiö teki 9,1 miljoonaa euroa tappiota. Koko vuoden 2020 tulos sen sijaan putosi 16,9 miljoonaa euroa tappiolle. Vuonna 2019 tappiota tuli 5,6 miljoonaa euroa.

Yhtiön loppuvuoden liikevaihto nousi "vahvan tuotannon" vuoksi yli puolitoistakertaiseksi 104 miljoonaan euroon, kun 2019 loppuvuodesta se oli 67 miljoonaa euroa. Koko vuoden liikevaihdoksi tuli 338 miljoonaa euroa, mikä on lähes 30 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän.

Nikkeliä yhtiö tuotti vuoden aikana noin 29 000 tonnia ja sinkkiä 55 000 tonnia. Molemmat tuotantomäärät jäivät hieman vajaiksi niistä 30 000 tonnista ja 60 000 tonnista, joita yhtiö voisi enintään tuottaa. Osaltaan tuotantomääriin vaikutti kolmannen neljänneksen pitkäksi venynyt tuotantoseisokki, jonka aikana nykyinen tuotantolaitos kytkettiin akkukemikaalitehtaaseen.

Molempien metallien maailmanmarkkinahinnat kääntyivät nousuun viime huhtikuussa. Toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kehuukin pari vuotta sitten tehtyä linjausta keskittyä akkukemikaalituotantoon.

– Päätöksen taustalla oli näkemys nikkelin kysynnän voimakkaasta kasvusta sähköautojen akuissa, ja kasvusta on tulossa jopa odotuksia voimakkaampaa. Vahvat kasvuodotukset ovat jo kuluvan vuoden alussa kasvattaneet akuissa käytettävän nikkelisulfaatin hintapreemiota metalliseen nikkeliin verrattuna, Lukkaroinen kertoo tiedotteessa.

Kuluvan vuoden näkymät ovat vielä osin epävarmoja, sillä metallien hintakehitystä on vaikea ennustaa. Akkukemikaalitehtaan kaupallinen tuotanto käynnistyy loppukeväällä, (siirryt toiseen palveluun)ja yhtiö arvioi sen kasvattavan liikevaihtoaan loppuvuodesta alkaen. Alkuvuoden tuotantoa taas rajoittavat sähkönsyöttöön liittyvät ongelmat.

Vuonna 2020 koronapandemia ei yhtiön mukaan vaikuttanut operatiiviseen toimintaan. Akkukemikaalitehtaan osalta sen sijaan pandemia aiheutti joitakin viivästyksiä asennustöissä sekä materiaali- ja laitetoimituksissa.

Lue lisää:

Risteilylaivoilla tulossa hiljaiset hiihtolomaviikot – suositukset hämmentävät matkustajia

Varustamot vaativat nyt todistuksen negatiivisesta koronatestistä: Millainen testi hyväksytään, keneltä todistusta ei edellytetä?

Vasta kesä ratkaisee risteilymatkustuksen tulevaisuuden – tutkija: "Seuraavat kuukaudet varustamot pärjäävät rahtikuljetusten avulla"

Lue seuraavaksi