Hyppää sisältöön

Voisiko ruokamarket toimia Seinäjoen ratapihalla? – Yllättävä suunnitelma voitti veturitallien arkkitehtikilpailun

Arkkitehtiopiskelijat laativat monipuolisia suunnitelmia yrittäjä Petri Pihlajaniemen omistamille Seinäjoen veturitalleille.

Seinäjoen vanhat veturitallit Asemanseudulla.
Seinäjoen veturitalleille haettiin ideoita arkkitehtikilpailulla - voittaja yllätti

Seinäjoen veturitallien arkkitehtikilpailu poiki monenlaisia ehdotuksia jatkoideointiin. Palkintoraati valitsi voittajaksi ruokateemaan pohjautuvan "Arctic food market" -nimisen työn.

Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijoille suunnatussa kilpailussa saatiin yhteensä 16 ehdotusta, joista kolme palkittiin tänään. Suunnitelmista vain 5-6 oli tehty kylpylän rakentamiseksi.

Tuomaristo piti "Arctic food market" -suunnitelmaa ammattitaitoisena ja selkeänä työnä, joka sitoo yhteen Seinäjoen ja ruokamaakunnan. Suunnitelman tekijöitä ovat Eetu Lehmusvaara, Laura Pasanen ja Taru Salo. Suunnitelma sisältää kauppahallin, ravintolatiloja ja huoltotiloja.

Opiskelijat olivat selvästi löytäneet Etelä-Pohjanmaan ytimen, sillä pohjana on maailman pohjoisin maatalousmaa ja ruokamaakunta.

– Konsepti liittyy ruuantuotantoon, joka aluetta vahvasti leimaa. Se tarjoaisi sekä paikallisille että matkailijoille jotain ainutlaatuista, kertoo arkkitehtiopiskelija Taru Salo.

Kilpailu on ollut osana rakennusopin ja korjausrakentamisen ”Rakennusperinnön transformaatio” -kurssin opetusta.

Havainnekuva voittajatyöstä. Kuva: Tampereen yliopisto

Vinkkejä tulevaan

Kilpailuteoksia ei ole tarkoitus toteutta sellaisenaan, vaan niitä voidaan hyödyntää rakennusten tulevan käytön jatkoideoinnissa.

Veturitallien omistaja Petri Pihlajaniemi kiittelee opiskelijoita hienoista töistä. Toki hän haaveilee edelleen keskustakylpylästä ja kyllä kylpyläsuunnitelmiakin opiskelijatöissä oli.

– Opiskelijoille annettiin vapaat kädet ja sieltä tuli monenlaista mielenkiintoista ehdotusta, kauppahallia ja kylpylää. Näistä varmasti saadaan tulevaisuuteen jotain vinkkejä, sanoo Pihlajaniemi.

– Oli yllättävän vaikea arvioida töitä ja laittaa järjestykseen.

Kylpylä on edelleen Pihlajaniemen ykkösajatus, mutta hän edelleen kaipaa siihen yhtiökumppania.

Pihlajaniemi on korjauttanut Seinäjoella jo muun muassa Hotelli Almaksi muuttuneen rautatieläistentalon sekä kulttuuritaloksi konservoidun Kalevan Navetan.

Kuva: Elina Niemistö / Yle

Osa laajempaa kokonaisuutta

Kiinteistön omistajan ajatus on mahdollistaa rakennuksen säilyttäminen, korjaaminen ja siirtäminen tuleville sukupolville. Miten asia etenee, on vielä täysin auki.

– Ensin pitäisi päästä tästä koronasta, sanoo Pihlajaniemi.

Ratapihan suunnitelmat nivoutuvat osittain myös Seinäjoen asemanseudun kokonaisuuteen, jonka rakentaminen on määrä alkaa tänä vuonna. Alueen kaavoitus on osittain vielä kesken.

Kilpailu toteutettiin yhteistyössä Pihlajaniemen, Tampereen yliopiston ja Seinäjoen kaupungin kanssa. Palkintoraadissa oli mukana Tampereen yliopiston, Seinäjoen kaupungin ja myös maakuntamuseon edustajia.

.
.