Hyppää sisältöön

Entinen Miss Suomi, nykyinen sairaalateologi Tuula Portin: "Minulle on luontevaa asettua surevan ja kärsivän ihmisen rinnalle"

Tuula Portin teki korona-aikana luontokuvakirjan.

Tuula Portin kuvaa luonnon pieniä yksityiskohtia. Kuvan valkovuokko on osa kirjan "Sinä olet ilo" kuvitusta. Kuva: Tuula Portin

Tuula Portin sanoo olevansa kauneutta kaipaava ihminen. Sopii hyvin entiselle Miss Suomelle. Missi- ja mallikuvioissa 80- ja 90-lukujen vaihteessa työskennellyt Portin (os. Polvi) menestyi aikoinaan myös kansainvälisissä kauneuskilpailuissa.

Portin jätti mallimaailman taakseen, opiskeli teologiksi, asettui perheineen Riihimäelle ja on jo vuosia työskennellyt Kanta-Hämeen keskussairaalan sairaalateologina.

Lukiossa Portinin lempiaine oli psykologia. Teologisessa tiedekunnassa opiskellessaan häntä kiinnosti erityisesti sielunhoitotyö.

– Minua on aina kiinnostanut ihmisen mieli. Jos en olisi tullut uskoon, ehkä minusta olisi tullut psykologi, sanoo Portin.

Luonnon pienet yksityiskohdat lumoavat

Tuula Portin on harrastanut luontokuvausta muutaman vuoden ja nyt hän on tehnyt kirjan "Sinä olet ilo", jossa on hänen kuviaan suomalaisista luontokukista. Kirjan teksteinä on Portinille itselleen tärkeitä raamatunlauseita, jotka kertovat ilosta.

Portinin kuvat ovat tarkkoja lähikuvia metsän kukista. Hän myöntääkin lumoutuvansa luonnossa juuri pienistä, kauniista yksityiskohdista.

– Esimerkiksi rahkasammalen kaunis syysväri ja sen muoto, kertoo Portin.

Kirjan kuvat ovat viime kevään ja kesän ajalta. Korona on vienyt Portinin, kuten niin monet muutkin, yhä useammin metsään. Koronan kurimuksessa luonnon kuvaamisesta tuli hänelle entistäkin tärkeämpää.

– Metsän hoitava vaikutus on tiedetty aina ja luonnon keskelle on menty elpymään. Olisiko niin, että kun elämässä on jotakin raskasta, ihminen luontaisesti osaa hakeutua sellaisen hoitavan elementin äärelle, kuten luonnon, pohtii Tuula Portin.

Kuva: Fabian Björk; Fokus Media

"Minussa on myös tietynlainen surumielinen virta"

Työssään sairaalassa Portinin kohtaamat asiat ovat usein raskaita tai pelottavia. Hän tapaa potilaita, jotka ovat hädissään sairautensa takia.

Sairaalan henkilökunnalle Portin puolestaan antaa työnohjausta ja kohtaa muun muassa koronan aikana työssään väsynyttä hoitohenkilökuntaa. Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijoille Portin on jo pitkään luennoinut saattohoidon aikana tehtävästä sielunhoitotyöstä.

– Työni on aika paljon sitä, että potilas on juuri saanut tiedon vakavasta sairaudesta. Tai että parantavaa hoitoa ei enää ole saatavilla ja on suostuttava siihen, että kuolema voi tulla hyvinkin pian.

Portin sanookin peruspositiivisesta luonteestaan huolimatta ymmärtävänsä hyvin elämän murheet.

– Minussa on kuitenkin myös tietynlainen surumielinen virta, ehkä se on jo äidinmaidosta imetty ominaisuus. Minulle on luontevaa asettua surevan ja kärsivän ihmisen rinnalle, sanoo Tuula Portin.

.
.