1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Sulku vie yläkoululaisia ja toisen asteen taas etäopetukseen talviloman jälkeen: "Kyllä me tästä selvitään!" – näin tiukkenevat rajoitukset tuntuvat Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla

8.3. yläkoulut ja toinen aste siirtyvät etäopetukseen. Jo sitä ennen kokoontumiset rajoitetaan 6 henkilöön.

koronavirus
9-luokkalainen Selina Keski-Valkama seisoo koulun yhteiskuvan edessä.

Hallitus kertoi torstaina järeistä toimista, joilla yritetään pysäyttää koronatilanteen paheneminen. Ne koskevat myös Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntia.

Vaasan sairaanhoitopiiriä 8.3. alkava sulkutila koskee väistämättä, Etelä-Pohjanmaalle sitä suositellaan. Asiasta päättää Aluehallintovirasto, joka tiedottaa asiasta perjantaina.

Jo sitä ennen kiristettäisiin kokoontumisrajoituksia. Vanhoja toimia kuten etätyyöhön siirtymistä ja aikuisten harrastustoiminnan keskeyttämistä korostetaan.

8.3. alkava sulkutila, joka koskee myös Vaasan sairaanhoitopiiriä. Samoja toimia suositellaan myös Etelä-Pohjanmaalle.

Silloin kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla mennään etäopetukseen toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla. Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään.

Lisäksi hallitus tuo eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemisesta, kuitenkin niin että toimet eivät tulisi perustason alueilla käyttöön.

Etäopetukseen siirrytään Vaasan sairaanhoitopiirissä talviloman jälkeen

Pohjanmaalla siirrytään siis 8.3. alkaen 3 viikoksi etäopetukseen toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla. Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään.

Vaasalaisen Merenkurkun koulun rehtori Minna Vuorinen yllättyi siitä, että etäopetukseen siirtyy myös yläkoulu. Hän ymmärtää ratkaisun koronan suhteen, mutta pitää lähiopetusta parempana oppimisen, opettajien ja oppilaiden näkökulmasta.

Koululainen etäopiskelee
Merenkurkun koulun rehtori sekä vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Vaasasta kertovat, miltä paluu etäopetukseen tuntuu

Talviloma antaa lisäaikaa siirtymälle, ja avoimia kysymyksiä riittääkin vielä. Tiedossa ei esimerkiksi ole, koskeeko etäopetus myös erityisen tuen ja joustavan tuen oppilaita.

Muuten käytännön järjestelyt ovat jo tuttuja viime keväältä. Rehtorilla on jopa odottamassa vanha, hieman muokattu tiedote asiasta. Tilanne on tuttu opettajille ja huoltajillekin, mutta tuttuus ei tarkoita taputtamista.

– Ei tätä nyt mitenkään hurraten vastaanotettu. Erityisesti ysiluokkalaiset ovat olleet allapäin, sanoo rehtori Minna Vuorinen.

Myös vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Pauliina Pasanen näkee vastaanoton jakautuvan: osalle etäkoulu sopii mainiosti, kun taas toisille se on todella haastavaa.

– Jaksaako nuori nousta joka aamu koneen ääreen? Pitkät päivät koneella ovat puuduttavia.

Lisäksi vanhemmat ovat saattaneet olla nyt jo vuoden etätöissä, ja väen lisääntyminen kotona saattaa kiristää pinnaa entisestään.

Tyhjä koulun aula.
Merenkurkun koulussa on talvilomankin jälkeen hiljaista.Antti Haavisto / Yle

Yhdeksäsluokkalaiselle Selina Keski-Valkama etäkoulu sopii. Oma-aloitteellisuutta se kyllä vaatii.

– Kun vain pitää annetut rutiinit ja tekee tehtävät, se on kivaa. Kuin pitkä hiihtoloma.

Oppilaat ovat hänen mukaansa miettineet jo pitkään, milloin etäkouluun taas siirrytään. Lähiopetuksessakin poikkeusjärjestelyt, kuten maskit, ovat välillä käyneet hermoille, mutta niitä on pidetty.

– Kyllä me tästä selvitään!

Esimerkiksi Pietarsaaressa valmistaudutaan talviloman jälkeen alkavaan etäkouluun niin, että nuoret ottavat lomalle lähtiessään mukaan koulukirjat ja muut opiskelutarvikkeet.

Kouluilla valmistaudutaan myös jakamaan kouluruokaa etäkoululaisille heti maanantaista 8.3. lähtien.

Vaasan kaupungin johtavan lääkärin Heikki Kaukorannan mukaan on todella hyvä, että alueella alkaa pian talviloma.

Heikki Kaukoranta

Pohjanmaalla jämähdetty tasaisen huonoon tilaan

Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen kertoo Ylen haastattelussa, että poikkeusoloihin siirtyminen ei ollut sairaanhoitopiirin johdolle varsinainen yllätys.

Koronatilanne on ollut Vaasan sairaanhoitopiirin alueella vakava koko ajan, joskin nyt se on rauhallisempi kuin vielä muutama viikko sitten.

– Ollaanhan me sieltä huonoimmasta päästä, Uudenmaan jälkeen. Täällä on jämähdetty tasaisen huonoon vaiheeseen.

Potilaita on sekä vuodeosastolla että tehohoidossa, mutta toistaiseksi erikoissairaanhoidossa selvitään hyvin.

sairaalan kyltti
Miten arki muuttuu Vaasan sairaanhoitopiirissä? Sairaanhoitopiirin johto kommentoi

Poikkeustilaan siirtyminen ei Kinnusen mukaan vaikuta laajasti sairaalan toimintaan, sen sijaan se vaikuttaa ihmisten arkeen.

– Onhan tämä merkittävää, kun kouluja siirtyy etäopetukseen. Toivotaan, että se riittää ja auttaa.

Hallituksen suositus yksityistilaisuuksien ihmismäärän rajaamisesta 6 henkilöön tulee voimaan heti. Se pitää ottaa huomioon yksityiselämässä ja harrastustoiminnassa, sanoo Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta.

– Riippuu avin päätöksentekonopeudesta, kuinka nopeasti rajoitus saadaan koskemaan julkisia kokoontumisia.

Etelä-Pohjanmaalla uskotaan hallituksen linjan toteutuvan

Aluehallintovirasto kokoustaa parhaillaan ja tekee päätöksen muun muassa siitä, ulottuvatko suositukset myös Etelä-Pohjanmaalle, kuten hallitus suosittelee.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki.

Myös sairaanhoitopiiri voi tehdä suosituksia, ja kunnillakin on toimivaltaa, mutta maakunnallisen tasot päätöksistä vastaa AVI.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki pitää todennäköisenä, että aluehallintovirasto päättää hallituksen kannan mukaisesti.

Sen jälkeen alueen koronanyrkki soveltaa päätöstä niiltä osin, kuin aluehallintovirasto ei pysty. AVI ei voi esimerkiksi tehdä päätöksiä yksityistilaisuuksien osalta.

Tällä hetkellä maakunnassa kokoontumisten yläraja on 20 henkilöä, kun hallitus suosittelee 6 hengen maksimia.

– Hallituksen suositus oli jossain määrin yllätys, suositukset olivat tiukemmat kuin oletin. Se on hyvä asia, sanoo Pihlajamäki.

Lue myös: Näin hallituksen sulkutila vaikuttaa suomalaisten elämään

Lue seuraavaksi