Hyppää sisältöön

Luonnonvaraisia eläimiä pelastava yhdistys pääsi heti tositoimiin – Kajaanissa on saukko, jolla on suupielessä uistin

Kajaanissa autetaan luonnonvaraisia villieläimiä, jotka ovat esimerkiksi ihmisen toiminnan vuoksi vammautuneet.

Arkistokuva saukosta. Kuva: Yle/ Risto Salovaara

Kajaaniin on perustettu luonnonvaraisten eläinten apu Luka Ry. Yhdistys toimii vapaaehtoisvoimin, ja tarkoituksena on auttaa luonnonvaraisia villieläimiä, jotka ovat esimerkiksi ihmisen toiminnan vuoksi vammautuneet.

Yhdistyksen vapaaehtoiset pääsivätkin heti perustamisen jälkeen tositoimiin. Kajaanin ydinkeskustassa Kyynäspäänniemessä on havaittu saukko, jonka suupielessä on nähty uistin.

Saukko pyritään saamaan kiinni loukulla. Saukon kunnosta riippuen se toimitetaan joko eläinlääkärin hoiviin tai uistimen irroituksen jälkeen vapautetaan luontoon.

Eläinsuojelulakiin on kirjattu, että jos ihminen näkee avuntarpeessa olevan eläimen, ei sitä saa jättää heitteille.

– Jos näkee vaikka siimoihin sotkeutuneen joutsenen, pitää soittaa meille tai eläinsuojeluyhdistykselle, sanoo Luka ry:n puheenjohtaja Karita Vepsäläinen.

Vepsäläisen mukaan luonnoneläimet ovat ihmisten vuoksi usein pulassa ja avuntarpeessa. Puissa ei muun muassa kasva luonnostaan siimaa, johon lintu voi jäädä kiinni.

– Ei me puututa siihen, että vaikkapa haukka nappaa jäniksen.

Lisäksi yhdistys kertoo esimerkiksi kouluissa, kuinka luonnonvaraisia eläimiä kannattaa kohdella ja kuinka niitä voi auttaa.

– Eilen meille tuli hoitoon pulu. Siitä laitettiin heti someen tietoa, että mistä tietää, tarvitseeko pulu apua ja miksi sitä pitää auttaa.

Luka ry:n puheenjohtajan Karita Vepsäläisen mukaan ihmisillä voi olla ajatus, että vain tiettyjä lajeja kannattaisi auttaa.

– Kaikkia eläimiä pitää auttaa, ja kaikki ovat samanarvoisia.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

.
.