Hyppää sisältöön

Suomeen kolmen viikon sulkutila maaliskuussa - Lapissa osa koronarajoituksista voi tiukentua jo lähipäivinä

Hallitus on kertonut torstaina uusista rajoituksista, joilla pyritään ehkäisemään koronaviruksen leviämistä.

Pääministeri Sanna Marin kertoi tiedotustilaisuudessa rajoitustoimista. Kuva: Lehtikuva

Hallitus on päättänyt toteuttaa Suomessa kolmen viikon sulkutilan. Sulku alkaa Lapin hiihtolomaviikon alussa 8. maaliskuuta. Tällöin esimerkiksi Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä otetaan käyttöön etäopetus toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla.

Myös yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Hallitus tuo eduskuntaan esityksen myös ravintoloiden sulkemisesta, mikä koskee myös koko Lappia.

Ennen varsinaisia sulkutoimia Lapin sairaanhoitopiirissä kehoitetaan otettavaksi heti käyttöön leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset, vaikka alue ei ole leviämisvaiheessa.

Lisäksi leviämisvaiheen rajoitusten käyttöönottoa suositellaan kaikille muille kiihtymisvaiheessa oleville sairaanhoitopiireille, kuten Länsi-Pohjalle.

Tiukimmat rajoitukset muun muassa kieltävät yli kuuden hengen kokoontumiset.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru perusteli Lapin tiukkoja rajoituksia koronan leviämisen riskillä. Vaikka ilmaantuvuusluku ei ole leviämisvaiheen luokkaa, aiheuttavat maakunnan ulkopuolelta tulleet tartunnat Lapissa merkittävän leviämisriskin. Lapin rajoitukset perustuvat Thl:n arvioon.

– Koronavirus on nyt leviämässä Lapissa väestöön ja me emme halua, että Lapissa syntyy tilanne, jossa muuntovirus ja kotoperäinen virus entisestään pahenevat. Thl:n arviossa Lapin tilanne tunnustetaan ja siihen halutaan nopeita ratkaisuja, Kiuru totesi.

Lapissa ennakointia pidetään tarpeellisena

Leviämisvaiheen rajoituksia käsitellään huomenna perjantaina Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatiotyöryhmässä, Länsi-Pohjassa tilannetta pohditaan ensi keskiviikkona. Myös aluehallintovirasto tehnee omia päätöksiään hyvinkin pian.

Nopeista toimenpiteistä sairaanhoitopiirien keinovalikoimassa on muun muassa kokoontumisrajoitusten kiristäminen, joka nyt on Lapin sairaanhoitopiirissä 20 ja Länsi-Pohjassa 10 henkilöä. Uusien ohjeistusten myötä kokoontumista voidaan rajoittaa kuuteen henkilöön.

Lapin molemmissa sairaanhoitopiireissä hallituksen tiukempia rajoitustoimia pidetään oikeansuuntaisina, vaikka Lapissa epidemia ei olekaan vielä leviämisvaiheessa.

– Haluamme ennakoida. Meillä on hyvin paljon vieraita ympäri Suomen ja myös niiltä alueilta, joissa on korkea koronailmaantuvuus. Siksi taudin leviämisen mahdollisuus on Lapissa suurempi kuin keskimäärin muilla sellaisilla alueilla, joissa on kiihtymisvaihe, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Länsi-Pohjassa tartuntojen määrä on viime aikoina ollut laskussa, vaikka alue on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa.

– Toimet tukevat nyt alkanutta hyvää kehitystä, että tautitilanne meillä rauhoittuisi. Toki on hyvä rauhassa miettiä, mikä on järkevää ja millä on vaikutusta, toteaa infektioylilääkäri Jyri J. Taskila.

Lappi halutaan pitää turvallisena myös matkailijoille

Infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että Lapin sairaanhoitopiirin infektioidentorjuntayksikkö on suositellut epidemian leviämisen estämiseksi ennakoivaa toimintaa ison matkailijamäärän vuoksi.

Broaksen mukaan Lapissa on lähdetty rajoitustoimissakin siitä, että matkailusta elävässä maakunnassa on tärkeää pitää alue turvallisena paitsi paikallisille asukkaille myös vieraille.

– Vaikka Lapin tilanne ei missään nimessä ole sama kuin esimerkiksi Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa tai Satakunnassa, meillä voidaan ottaa käyttöön ennakoivia toimenpiteitä, joilla pärjätään täällä myös vilkkaina matkailukuukausina.

Lue myös:

.
.