1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

"Työntekijät kortistoon eli kolme viimeistäkin pitää lomauttaa" – näin eteläkarjalaiset ravintolayrittäjät kommentoivat koronasulkua

Ylen haastattelemat yrittäjät eivät pidä ulosmyyntiä kannattavana.

ravintolat
Henkilö juo olutta ravintolassa.
Sulkutilan on määrä alkaa 8. maaliskuuta. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Kolmen viikon koronasulku tietää lomautuksia eteläkarjalaisissa ravintoloissa.

Hallitus kertoi torstaiaamuna, että Suomessa toteutetaan maaliskuussa kolme viikkoa kestävä sulkutila.

Hallituksella on valmius todeta maahan poikkeusolot, jotka ehdotuksen mukaan tarkoittavat ravintoloiden sulkemista 8.–28. maaliskuuta kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla aluella.

Ruoan ulosmyynti olisi kuitenkin sallittua samaan tapaan kuin keväällä 2020.

Lue myös: Näin hallituksen "sulkutila" vaikuttaa suomalaisten elämään

"Työntekijät kortistoon"

Imatralaisen Osmo's Cosmos -baarin yrittäjä Pete Kiisseli kuuli sulkusuunnitelmista Ylen toimittajalta torstaiaamupäivänä lenkiltä tullessaan.

– Ei se yllätyksenä tullut. Jotain pitää tehdä, että korona saadaan kuriin, Kiisseli totesi tuoreeltaan.

Osmo's Cosmoksen yökerhopuoli on ollut suljettuna viime syksystä lähtien. Nyt uudet rajoitukset sulkevat myös pubin puolen. Se tietää kolmen viimeisen työntekijän lomauttamista. Normaalisti baarissa työskentelee parikymmentä ihmistä.

– Työntekijät kortistoon eli kolme viimeistäkin pitää lomauttaa, toteavat OC-baarin yrittäjät Pete Kiisseli ja Ville Soininen kuin yhdestä suusta.

Yrittäjät kertovat, etteivät ole voineet varautua uusiin rajoituksiin.

– Ahtaalla tietysti ollaan, kun liikevaihdosta on kadonnut kolme neljäsosaa koronan myötä.

Silti uskoa tulevaan löytyy.

– Koko ajan on taistelumieli, että periksi ei anneta. Mennään sen mukaan, mitä viisaammat määrää, ja sopeudutaan siihen.

Ravintola Wolkoffin yrittäjä Karo Sintonen
Ravintoloitsija Karo Sintonen toivoo, että ravintolat saavat tukea sulun aikana.Kare Lehtonen / Yle

Ulosmyynti kannattaa huonosti

Lappeenrantalaisen ravintola Wolkoffin yrittäjä Karo Sintonen kertoo odottaneensa rajoitusten kiristymistä, mutta kolmen viikon sulku oli lopulta yllätys.

Päätöksiä esimerkiksi ulosmyynnin järjestämisestä ei ollut Wolkoffissa vielä torstai-iltapäivänä tehty.

– Aika huonosti pelkkä ulosmyynti kannattaa. Pitää melkein lomauttaa henkilökunta, ja minun ja Sirjan hoidettava sitä lounasta, Sintonen sanoo Wolkoffin toiseen ravintoloitsijaan Sirja Ojalaan viitaten.

Hänen mukaansa noutolounaat, vapun ja äitienpäivän aikana myydyt ruokakassit sekä ruoan myynti kaupoille helpottivat ravintolan tilannetta viime keväänä.

– Jos tämä on vain kolme viikkoa, kyllä siitä selvitään. Viime vuonna tilanne oli pahempi. Silloin oli pakko kehitellä kaikenlaista.

Sintonen kertoo ymmärtävänsä, että rajoituksia täytyy koronatilanteen vuoksi tehdä. Ravintolat tarvitsevat kuitenkn myös tukea.

– Pitäisi saada ravintoloille korvauksia, ettei tule sitä, että ovet alkavat mennä monilta kiinni lopullisesti.

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee korvauspakettia ravitsemisalan yrityksille.

Uusi ravintola kiinni ensimmäisen viikon jälkeen

Koronasulku tietää töyssyjä myös lappeenrantalaisen yrittäjän Saku Hyttisen ravintoloille.

– Tuli fiilis, että jes. Avaamme ensi viikolla Osuuspankin kuudenteen kerrokseen lounasravintolan. Kuormat on tilattu ja kaikki on valmista. Saamme viikon harjoitella ja sitten olemme kolme viikkoa kiinni, Hyttinen toteaa.

Hallituksen toimintaa on hänen mukaansa ollut mahdoton ennustaa.

– Hatusta on vedetty arpalippuja. Nyt sattui tällainen, että kolme viikkoa kiinni.

Uuden ravintolan lisäksi Saku Hyttinen vaikuttaa myös esimerkiksi pizzeria Don Papassa Lappeenrannassa. Hän sanoo sulun tarkoittavan lomautuksia ja lisää miinusta yritystoiminnalle. Samaan aikaan katse täytyy kuitenkin suunnata jo vahvasti kesään.

– Meidän pitäisi sata henkeä palkata. Onhan tämä vähän sellaista ennustamista. Luotamme, että kesä tulee ja ihmiset pääsevät laitumelle. Aika rohkea saa olla, kun on toistasataa ihmistä haastateltu ja kirjoitellaan ensi kuun loppupuolella sopimuksia.

Ulosmyyntiin Hyttisen ravintolat eivät Etelä-Karjalassa näillä näkymin lähde. Sen sijaan Levillä ruokaa vietäneen mökeille, ja siellä se voi kannattaa. Kuinka kauan kassassa riittää rahaa, kun sulkuja tulee?

– Ei se oikein hirveästi riitä. Nyt alkaa mennä lainapuolelle. Kesää odotetaan aika kovin.

Lue myös:

Yle seuraa: Suomeen kolmen viikon sulkutila – hallitus toteaa poikkeusolot

Etelä-Karjalassa on siirrytty koronaepidemian leviämisvaiheeseen – 6 henkilön kokoontumisrajoitus käyttöön

Lue seuraavaksi