1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kanta-Häme siirtyy koronaepidemian torjunnan tasolle kaksi – tulossa tiukempia rajoituksia, sairaalan leikkaustoimintaa joudutaan supistamaan

Hallituksen ohjeena on, että yläkouluissa ja toisella asteella siirrytään etäopetukseen, kokoontumisrajoituksia kiristetään ja ravintolat suljetaan.

koronavirus
Kanta-Hämeen keskussairaalan pääsisäänkäynti.
Maan hallitus ohjaa tiukempien rajoitusten käyttöön Kanta-Hämeessä. Ville Välimäki / Yle

Suomeen julistetaan kolmen viikon sulkutila. Pääministeri Sanna Marinin mukaan valtioneuvosto on valmis toteamaan poikkeusolot yhteistoiminnassa presidentin kanssa.

Samalla Kanta-Häme siirtyy koronaviruksen torjunnassa tasolle kaksi. Hallituksen ohjeistuksen toteutuessa maakunnassa otetaan käyttöön jo voimassa olevien rajoitusten ja suositusten lisäksi etäopetus toisella asteella sekä peruskoulun yläluokilla. Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastukset keskeytetään ja kokoontumiset rajoitetaan enintään 6 henkeen. Hallitus tuo eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemisesta. Ulosmyynti saa jatkua. Kolmen viikon sulkutila alkaa 8. maaliskuuta.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen toteaa, että poikkeusolojen alkaminen 8. maaliskuuta ei tarkoita sitä, etteikö tilanne olisi päällä jo nyt. Myös Kanta-Hämeessä meneillään oleva hiihtolomakausi huolettaa.

– Se, että poikkeusolot on todettu, niin sehän on totta juuri nyt. Tilanne on se, että ei meillä ole mahdollista odottaa viikkoakaan.

– Ymmärrän, että se on erittäin kipeää ja tuskaista, mutta ei kenenkään pitäisi mennä mihinkään, vetoaa Leskinen hiihtolomalaisiin.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä kokoontuu tänään ja tiedottaa perjantaina tarkemmin Kanta-Hämettä koskevista uusista rajoituksista.

Kolme leikkaussalia joudutaan sulkemaan

Kanta-Hämeen keskussairaalan viidestä tehohoitopaikasta on tällä hetkellä käytössä kolme. Leskinen arvioi, että tulevina viikkoina tehohoitoa vaativien koronapotilaiden määrä tulee kasvamaan. Se merkitsee sitä, että sairaalan leikkaustomintaa joudutaan supistamaan.

– Joudumme sulkemaan kolme leikkaussalia, supistamaan poliklinikkatoimintaa ja rajoittamaan raskasta kirurgiaa.

Pitkällä aikavälillä tämä merkitsee sitä, että sairaanhoitopiirin hoitovelka lähtee jälleen kasvuun.

Kuntosaliyrittäjiltä vaaditaan vastuullisuutta

Kanta-Hämeessä tartuntaketjuja on jäljitetty viime aikoina myös kuntosaleille ja kylpylöihin. Sairaanhoitopiiri vetoaa yrittäjiin, että sallituista henkilömääristä ja turvaväleistä pidettäisiin kiinni.

– Vaihtoehtona on, että joudumme uudistetun tartuntatautilain mukaisesti sulkemaan toimintaa joko yksittäisissä paikoissa tai isommalla alueella.

Rajoitusten seuraaminen on kuntien ja aluehallintoviranomaisten vastuulla.

– Tästä on keskusteltu kuntajohtajien kanssa ja toivomme, ettemme joudu menemään ääripäähän.

Lue seuraavaksi