1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Varsinais-Suomen koronanyrkki odottaa hallituksen tarkempia ohjeita – Pietilä: "Tilannetta syytä käydä läpi, kun savu ensin hieman laskeutuu"

Koronakoordinaatioryhmä kokoontuu perjantaina tarkastelemaan hallituksen uusien linjausten vaikutuksia Varsinais-Suomeen.

koronavirus
Terveydenhuolto, Mikko Pietilä
Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä johtaa Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmää.Thomas Hagström / YLE

Hallitus ilmoitti torstaiaamuna pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla, että Suomessa alkaa 8. maaliskuuta kolmen viikon sulkutila ja hallitus toteaa poikkeusolot yhdessä presidentin kanssa.

Lisäksi yhteensä seitsemän sairaanhoitopiiriä, mukaanlukien Varsinais-Suomi ja Satakunta, ohjataan ottamaan heti käyttöön tason kaksi eli leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset, sisältäen uuden tartuntatautilain antamat valtuudet.

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä ei yllättynyt hallituksen päätöksestä. Hän kuitenkin huomauttaa, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tilanne on ollut sinällään varsin vakaa.

– Mutta kun leviämisvaiheessa olemme, hallitus näki näköjään tarpeelliseksi levittää nämä toimenpiteet koko siihen osaan maata, joka on leviämisvaiheessa, toteaa Pietilä.

Hän haluaa korostaa, että tilanne Varsinais-Suomessa ei ole suoranaisesti vaikeutunut, vaan valtiovalta käyttää harkintaansa huomioiden todennäköisesti nimenomaan Uudenmaan voimakkaasti vaikeutuneen tilanteen.

– Ja sen kyllä hyvin ymmärrän. Näkemieni ennustemallien mukaisesti, mikäli tartuntojen määrä jatkaa tällä uralla, kuukauden päästä meillä olisi yli kymmenkertainen määrä tartuntoja, ja se on varmasti merkittävä taustatekijä hallituksen päätökselle.

Tilanne vaatii kaikilta kärsivällisyyttä

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä on kutsunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän koolle perjantaiksi. Hän odottaa torstain aikana tarkempia ohjeistuksia toimista.

– On selvää, että tilannetta on syytä käydä läpi, kun savu ensin hieman laskeutuu. Tarkastellaan, mihin hallituksen linjaus antaa aihetta, ja sen mukaisesti sitten edetään, sanoo Pietilä.

Esimerkiksi toisen asteen koulutuksen sekä perusopetuksen yläluokkien palaaminen etäopetukseen tulee olemaan monen perheen arkea hankaloittava asia.

Varsinais-Suomessa on pyritty pitämään toisen asteen koulutus hybridiopetuksessa, jotta esimerkiksi ammatillisen opetuksen välttämättömät käytännön harjoitukset pystyttäisiin tekemään.

– Toisaalta meillä on kovin vähän lukiopuolelta tartuntoja tullut. Noudatamme toki ohjeita, joita valtiovalta tässä kohtaa antaa, vaikka olemme mielestäni pystyneet toistaiseksi varsin hyvin tämän epidemian alueellamme näilläkin toimenpiteillä pitämään kurissa, huomauttaa Pietilä.

Ennen kaikkea tasolle kaksi siirtyminen vaatii varsinaissuomalaisilta Mikko Pietilän mukaan kärsivällisyyttä. Esimerkiksi vielä kevätlomaansa suunnitteleville hänellä ei ole antaa suurempaa ohjeistusta tässä vaiheessa.

– Vielä on jossain määrin epäselvää ainakin minulle, mitä tällä sululla käytännössä tarkoitetaan. Se varmaan määrittää aika paljon, miten lomia pystytään viettämään. Mikäli se tarkoittaa esimerkiksi Suomen sisäisen matkustuksen rajoittamista, täytyy löytää mielekkäitä ja rentouttavia lomaviettotapoja ihan omalta alueelta.

Brittimuunnosta torjutaan samoin konstein kuin tavallista virustakin

Päätöksen yhtenä taustatekijänä on pääkaupunkiseudulla nopeasti jalansijaa vallannut, perusvirusta herkemmin tarttuva brittimuunnos.

Mikko Pietilä haluaa painottaa, että siihen kuitenkin pätevät samat torjuntakeinot, joita tarvitsee vain noudattaa entistäkin tarkemmin.

– Toivoisin jokaisen ihmisen ymmärtävän, että eipä sillä ole viime kädessä suurta merkitystä, kulkeeko täällä brittimuunnos vai alkuperäinen virus. Kun tiedämme, että pääkaupunkiseudulla brittimuunnos on jo valtavirus, ja mallinnuksesta tiedämme, että näin tulee käymään kaikkialla Suomessa ennemmin tai myöhemmin, niin keskitytään yhä enemmän vaan siihen, että pyritään ehkäisemään koronavirus kuin koronavirus.

Torjuntakeinoja ovat tuttuun tapaan muun muassa turvavälien pitäminen, maskien käyttö sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia.

Lue myös:

Suomeen kolmen viikon sulkutila, hallitus toteaa poikkeusolot – lue tästä päivän käänteet

Näin hallituksen "sulkutila" vaikuttaa suomalaisten elämään

Lue seuraavaksi