Hyppää sisältöön

Nyt se varmistui: Yleiset saunat, kuntosalit ja kylpylät kiinni – Pääkaupunkiseutu sulkee myös yksityisiä tiloja, toisen asteen lähiopetus perutaan

Aluehallintoviraston johtajan Riku-Matti Lehikoisen mukaan pohdinnassa on vielä, koskeeko sulku koko Uuttamaata.

Muun muassa yleiset saunat sekä kylpylöiden allastilat suljetaan ensi viikolla pääkaupunkiseudulla. Kuva: Matti Myller / Yle

Koronaepidemian paheneminen tuo pääkaupunkiseudulle entistä tiukempia koronarajoituksia. Etelä-Suomen aluehallintoviraston johtajan Riku-Matti Lehikoisen mukaan myös yksityiset tilat suljetaan ainakin pääkaupunkiseudulla eli Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ensi viikon alusta.

– Tautitilanne pahenee ja tarvitaan kovempia toimia, Lehikoinen sanoo.

Lehikoisen mukaan pohdinnassa on vielä, koskeeko avin sulkupäätös koko Uuttamaata.

– Haluamme keskustella muiden Uudenmaan kuntien johtajien kanssa ennen päätöstä.

Muun muassa nämä paikat on jo suljettu tai suljetaan pk-seudulla:

  • Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun urheiluun tai liikuntaan käytettävät tilat sekä kuntosalit.
  • Yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden sekä kylpylöiden allastilat.
  • Tanssipaikat ja esimerkiksi harrastajateatteriin tai muun vastaavan harrastustoiminnan käytössä olevat tilat.
  • Huvipuistot ja eläintarhat.
  • Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.
  • Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Lehikoisen mukaan tilannetta summataan Uudenmaan johtajien kanssa vielä tämän iltapäivän aikana. Pääkaupunkiseudun osalta tilanne käytiin läpi pormestari Jan Vapaavuoren vetämässä koronakoordinaatioryhmässä aamupäivällä.

– Pääkaupunkiseudun osalta päätös on selvä, mutta koko Uudenmaan sisällyttämistä pohditaan vielä. Varmaankin ainakin joillakin kunnilla tämä sulkualue täydentyy, Lehikoinen sanoo.

Lasten harrastustoiminnan halutaan jatkuvan, muu toiminta kiinni

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on linjannut tänään, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston tulisi tiukentaa toimia välittömästi myös harrastustoimintaan liittyvien yksityisten tilojen osalta. Päätös ei kuitenkaan koskisi alle 12-vuotiaiden ohjattua harrastustoimintaa. Päätös tulisi voimaan maaliskuun alussa eli ensi maanantaina ja jatkuisi 14.3. saakka.

Asiakastilojen väliaikainen sulkeminen koskee muun muassa aiemmin mainittuja yksityisiä kuntosaleja, joukkueurheilutiloja, kylpylöitä, yleisiä saunoja, tanssipaikkoja, huvi- ja teemapuistoja, lasten sisäleikkipaikkoja sekä kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja.

Käytännössä vain 12-vuotiaiden ja sitä nuorempien lasten harrastustoiminta on mahdollista kaupunkien hallinnoimissa tiloissa. Kaikki alueen kaupunkien yleisölle avoimet asiakastilat pysyvät edelleen suljettuina lasten hararstustoimintaa lukuun ottamatta. Kaikki lasten ja nuorten harrastus- ja toimintamuodot on toteutettava ilman lähikontakteja.

Rajoitus koksee kaupunkien kaikkia sisäliikuntatiloja, kulttuuritaloja, museoita ja nuorisotiloja. Myös työväenopistojen toiminta on keskeytetty. Sen sijaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen välttämättömään koulutukseen käytettävät tilat pidetään edelleen auki.

Lisäksi kaupungit ovat määritelleet välttämättömiä palveluita tarjoavat tilat, jotka pidetään rajatusti ja terveysturvallisesti auki. Esimerkiksi välttämätön asiointikoneiden käyttö kirjastoissa ja vähävaraisten kasvomaskijakelu jatkuu.

Jo voimassa olevat koronakoordinaatioryhmän linjaamat rajoitukset ja suositukset yksityistilaisuuksiin, julkisten tilojen käyttöön ja etätyöhön ovat voimassa maaliskuun loppuun. Nämä linjaukset on tehty epidemiologiseen tilannekuvaan perusteella ja kokonaisarviointia käyttäen.

Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi myös Kauniainen seuraa koordinaatioryhmän linjaamia rajoituksia ja suosituksia.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, avi tiedottaa omista päätöksistään huomenna, perjantaina.

Toisen asteen opetus säilyy etäopetuksena

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on linjannut tänään, torstaina, että toisen asteen opetuksessa jatketaan etäopetusta myös ensi viikolla. Päätöksellä ennakoidaan maan hallituksen sulkutilaa, joka astuu voimaan 8.3. ja kestää kolmen viikon ajan.

Aiemmin oli päätetty, että toisen asteen opetuksessa olisi siirrytty ensi maanantaina lähiopetukseen. Hallituksen uusien linjausten vuoksi siirtymää ei tehdä viikoksi.

Kaupungit lupaavat turvata välttämättömän lähiopetuksen tarpeet. Lähiopetusta tarjotaan muun muassa erityisopetuksessa oleville ja kehitysvammaisille opiskelijoille sekä yksilöllistä tukea eri syistä tarvitseville opiskelijoille.

Vantaalla satsataan jalkautuvaan nuorisotyöhön ja yksilöllisiin kohtaamisiin

Vantaalla nuorisotyö toimii täysillä myös maaliskuussa hallituksen määräämän kolmen sulkuviikon aikana. Kun nuorisotalot ovat edelleen kiinni, nuorisotyöntekijät jalkautuvat iltaisin ja viikonloppuisin nuorten keskelle. Lisäksi työntekijät tekevät digitaalista työtä nuorten kanssa somessa.

– Tarkoituksena on myös tarjota yksilöllisiä kohtaamisia viime kevään tapaan. Kohtaaminen tehdään turvaetäisyydellä ja maskit päässä. Niitä tarjotaan nuorille, jotka tarvitsevat eniten apua, sanoo Vantaan kaupungin nuorisotyön päällikkö Pekka Mäkelä.

Mäkelän mukaan nuoret joutuvat miettimään, mitä tekevät vapaa-ajallaan. Heillä on sopeutumista.

– Nuoret ovat jo lähes kokonaisen koronavuoden aikana ehtineet tylsistyä ja tympääntyä tilanteeseen, jossa lähes kaikki paikat ovat kiinni. Myös harrastustoiminta oli pitkään suljettuna, Mäkelä sanoo.

Vantaalla jalkautuvaa nuorisotyötä tekee 50 nuorisotyöntekijää.

Etätyösuositus voimassa maaliskuun loppuun

Pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmä suosittelee edelleen työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

Mikäli etätyö ei ole mahdollista, työnantajia suositellaan ohjeistamaan kasvomaskin käyttöä kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Lisäksi työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Suositus on voimassa 31.3.2021 saakka.

Koronanyrkki suositteli kireämpiä toimia tiistaina

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) vetämä pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli kireämpiä toimia jo tiistaina. Päätöksen tiukemmat rajoitukset mahdollistavan lakipykälän käyttöönotosta tekee kuitenkin aluehallintovirasto.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, HUS on keskeisin taho, joka antaa aluehallintovirastolle tietoa epidemian kehittymisestä.

Useat HUSin johtavat lääkärit ovat viime päivinä vaatineet kovempia toimia ja ilmoittaneet esimerkiksi, että paheneva epidemia uhkaa terveydenhuollon kantokykyä.

Avin päättämiä rajoituksia voimaan jo tänään

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä haluaa siis siirtyä koviin rajoituksiin nopeasti.

Sen tiistaina suosittelemat lähinnä turvavälejä koskevat tartuntatautilain pykälän 58 d:n mahdolllistamat rajoitukset tulevat käyttöön jo tänään . Aluehallintovirasto teki tätä koskevan päätöksen eilen keskiviikkona.

Koronarajoitukset kiristyvät torstaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, HUSin alueella siten, että jos esimerkiksi kuntosalilla tai kaupassa on paikalla yli kymmenen ihmistä, turvavälit täytyy pystyä pitämään kahdessa metrissä. Ulkotilojen osalta rajaksi on määritelty 50 ihmistä.

Rajoitus ei koske ravintoloita, koska niiden toiminnan suitsimisesta päättää maan hallitus. Ravintoloiden valvonnasta vastaa Etelä-Suomen osalta Lehikoinen.

Laki ei myöskään koske pieniä, alle 10 hengen yritysten ja yhdistysten tiloja.

Kunnat ovat voineet rajata omien tilojensa käyttöä jo aiemminkin. Tänään voimaan astuva linjaus koskee julkisten tilojen lisäksi myös HUSin alueella toimivien yritysten ja yhdistysten tiloja.

Avin mukaan uuden lain mukaisesti toimijoiden pitää myös tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit.

Rajoitusten piirissä olevia tiloja ovat siis esimerkiksi kaupat, kuntosalit, kampaamot ja apteekit.

Lue myös: