Hyppää sisältöön

Puupohjaiset vaatteet tulevat arkeen – jyväskyläläinen tehdas ryhtyy toimittamaan kuitua H&M:lle

Suomalainen kuituyhtiö Spinnova on tekemässä merkittävän harppauksen puupohjaisten vaatekuitujen tuomisessa kaikelle kansalle. Tähän mennessä tuotteet ovat olleet usein hintavia ja vaikeasti saatavilla.

Puukuitukangastehtaan piipusta tulee pelkkää vesihöyryä, kertoo Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen Kuva: Isto Janhunen /Yle

Yhä useammin vaatteen tai sisustustekstiilin alkuperä saattaa olla suomalaisessa metsässä tai pellolla. Tekstiilikuitua pystytään jo nyt tekemään esimerkiksi sellusta tai vehnän oljista.

Jyväskyläläinen Spinnova on tekemässä asiassa ison harppauksen.

Se aikoo rakentaa Suomeen maailman suurimman sellunvalmistaja Suzanon kanssa 22 miljoonaa euroa maksavan, tekstiilikuitua valmistavan tehtaan. Investoinnin syynä on se, että vaatejätti H&M on sitoutunut käyttämään Spinnovan tuottamaa kuitua vaatteissaan.

Toimitusjohtaja Janne Poranen vaikuttaa rennolta ja rauhalliselta suuresta investoinnista kertoessaan.

Spinnova on jo reilun vuoden valmistanut selluloosapohjaista kuitua pilottilaitoksessa Jyväskylässä. Porasen mukaan jo pilottilaitos on ollut teollista, kaupallista mittakaavaa, mutta tulevaan tehtaaseen rakennetaan useampia, pilottia suurempia yksiköitä.

Kuitu Suomesta, tuotanto maailmalla

Vaikka Keski-Suomessa on sellutehtaita omastakin takaa, tehdään Spinnovan kuitu kuitenkin brasilialaisesta sellusta.

Spinnova selittää asiaa sillä, että Suzano on ollut sen yhteistyökumppani jo vuosia. Myös kilpailu uusissa innovaatioissa on kovaa, esimerkiksi Äänekoskella sijaitseva Metsä Groupin Metsä Spring keskittyy omien biotuotepohjaisten tekstiilien kehittämiseen.

Kuitu myös kehrätään langaksi ulkomailla, koska Suomessa ei ole kehräämöitä. Myös kapasiteetin riittävyyden varmistamiseksi myös kangas kudotaan ulkomailla. Kuidusta teetetään ulkomaisilla alihankkijoilla kangasta, josta vähittäiskauppaketju H&M ompelee vaatteita.

Spinnovassa odotetaan, että ensimmäiset vaatteet saadaan kauppoihin vuoden 2022 lopulla tai 2023 alussa.

Yhteistyö kansainvälisen tekstiiliketjun on alusta saakka ollut Spinnovan suunnitelmissa.

– Meillä on koko ajan ollut suuret suunnitelmat. Tavoittelemme isoja volyymeja, ja H&M pystyy myymään meidän kuidusta tehtyjä tuotteita läpi kaikkien liikkeiden, sanoo Poranen.

Tähän saakka Spinnovan kuidusta valmistettuja vaatteita on pieniä eriä myynyt norjalainen Bergans.

Poranen lupaa, että H&M:n kanssa tehtävän yhteistyön tuloksena puukuitupohjaiset vaatteet ovat hinnaltaan suuren yleisön saatavilla. Tähän saakka biotuotepohjaiset vaatteet ovat olleet selvästi tavallisia kalliimpia.

Myös ruotsalainen vaatejätti on tyytyväinen Spinnovan kanssa avautuvaan yhteistyöhön.

- H&M Groupin tavoite on tulla aidosti kiertotaloustoimijaksi. Testaamme ja etsimme jatkuvasti ekologisia materiaaleja brändiemme käyttöön. Näemme Spinnovassa hienon tilaisuuden ratkaista useita niistä vastuullisuushaasteista, joita meillä tänä päivänä on, toteaa johtaja Mattias Bodin H&M-konsernin materiaali-innovaatioita edistävästä Circular Innovation Labista.

Aluksi sekoitetaan puuvillaan

Kuluttajat pitävät yhä tärkeämpänä vaatteen eettisyyttä, sanoo Poranen.

Toimitusjohtajan mukaan yritys ei ole koskaan halunnut kilpailla muiden kuitujen kanssa, vaan tuoda ekologisen vaihtoehdon. Esimerkiksi puuvilla on vesisyöppö ja sen kasvatus kuormittaa ympäristöä. Sellukuidun valmistamiseen tarvitaan toimitusjohtajan mukaan vain prosentti puuvillan tarvitsemasta vedestä.

Ensimmäisten vaatteiden valmistukseen käytetään kuitenkin todennäköisesti myös puuvillaa. Se ei ole vielä selvillä, kuinka paljon Spinnovan kuitua puuvillaan sekoitetaan, mutta määrää on tarkoitus jatkossa lisätä.

– Jo sillä, että korvataan vaikkapa puolet puuvillasta, saavutetaan ympäristöarvoja, sanoo Poranen.

Paitsi että materiaali on puuta, myös valmistusprosessi on puhdas. Kemikaaleja ei käytetä, eikä jätettä synny.

– Piipusta tulee vain vesihöyryä, sanoo Poranen.

Jyväskyläläisyrityksen teknologialla on mahdollista käyttää myös muita biopohjaisia raaka-aineita, kuten vaikkapa vehnän olkea.

Suomi matkalla ekologisten kuitujen ykkösmaaksi

Uudenlaisia, ekologisia tekstiilikuituja ja raaka-ainetta niitä varten ovat viime vuosina Suomessa kehittäneet useat toimijat, Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Springin ja Spinnovan lisäksi UPM, StoraEnso, energiayhtiö Fortum ja alan uudet yhtiöt, kuten Infinited Fiber Company.

Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski sanoo, että myös niiltä odotetaan investointiuutisia.

Ekokuidusta toivotaan jopa uutta teollisuuden alaa Suomeen. Kuva: Isto Janhunen /Yle

Tekstiilialalle Spinnovan tehdasuutinen on loistava päänavaus. Niinikosken mukaan se vahvistaa Suomen mahdollisuuksia päästä uusien, ekologisten tekstiilikuitujen ykkösmaaksi.

– Nämä kaikki aloitteet tukevat sitä, että Suomeen syntyy uusi kestävä ja vastuullinen sekä kiertotalouteen perustuva tekstiili- ja vaatetusalan ekosysteemi, sanoo Niinikoski.

Suomen pitää kuitenkin tavoitella koko arvoketjua eli tuottaa kuidut vähintään kankaaksi asti, sillä jalostusastetta nostamalla myös tuotto on parempi.

– Tällä hetkellä selvitämmekin, voisimmeko esimerkiksi automaatisaation avulla saada jatkoinvestointeja esimerkiksi kehräämötoimintaa varten. Perinteistä työvoimavaltaista tuotantoa Suomeen ei kannata uudestaan luoda.

Kymmeniä uusia työpaikkoja

Tehtaan maanrakennustyöt Jyväskylässä aloitetaan pian ja tehdas on tarkoitus käynnistää vuoden 2022 lopulla. Vielä yhtiö ei kerro tarkemmin minne päin Jyväskylää uusi tehdas nousee.

Tehtaan rakentaa Spinnovan ja Suzanon yhteisyritys, jonka osalta kustannusarvio on tällä hetkellä 22 miljoonaa euroa. Tuotanto sijoitetaan vuokrahalliin ja kokonaisinvestointi teiden ja muun infran valmistumisen jälkeen on arvoltaan Porasen arvion mukaan noin 50 miljoonaan euroa.

Tuotantoa pyörittämään tarvitaan työvoimaa, alkuvaiheessa muutamia kymmeniä.

Poranen uskoo, että työvoiman saatavuus on hyvä, koska Keski-Suomessa on paljon prosessiteollisuutta.

– Toki joudumme kouluttamaan kaikki vielä itse, koska teknologia on ainutlaatuinen: sitä ei kukaan muu maailmassa tee.

Tällä hetkellä Spinnova työllistää noin 50 ihmistä, mutta Porasen mukaan jo lähiaikoina väkeä tarvitaan lisää: yrityksellä on ripeät, mutta hallitut kasvusuunnitelmat.

– Tässä rakennetaan ensimmäistä askelta siihen maailmanvallotukseen mitä me on alusta asti viety eteenpäin.

_Juttua täydennetty 15:19 H&M-konsernin kommentilla.

Lue lisää:

.
.