Hyppää sisältöön

Etujärjestöt kiivaana: Hallituksen korvattava sulkupäätöksen menetykset yrityksille – voi olla viimeinen isku monelle

Yrittäjien mukaan ravintoloille aiheutuvat menetykset pitää korvata kustannustuen pohjalta, jotta tuki saadaan maksuun mahdollisimman nopeasti.

Antti Lötjönen Quintet East esiintymässä 20 katsojalle ja striimiyleisölle 4. helmikuuta 2021 Tampereen G Livelabissa. Kuva: Miikka Varila / Yle

Hallitus ilmoitti torstaina uusista rajoitustoimista, jotka sulkevat maaliskuussa kolmeksi viikoksi muun muassa ravintolat, kahvilat ja baarit.

Yritysten etujärjestö Keskuskauppakamari ja Suomen Yrittäjät muistuttavat, että koronapandemia on kohdellut ravintola- ja tapahtuma-alan yrityksiä kaltoin ja ilman nopeita tukitoimia monet yritykset eivät selviä tilanteesta.

– Monen yrityksen selkäranka uhkaa murtua. Kun yrityksiä suljetaan, yrittäjille pitää korvata syntyvät vahingot nopeasti, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Suomen Yrittäjien mielestä yrityksille maksettava tuki pitäisi maksaa kustannustuen kolmannesta kierroksesta, joka sisältää myös pienyrittäjätuen ja sen piirissä ovat yksinyrittäjät.

Tukeen pitää riittää, että liikevaihto on laskenut 20 prosenttia ja tuen minimi pitää laskea tuhanteen euroon, jatkaa Pentikäinen.

Eduskunta vahvisti lain kustannustuesta kesäkuussa 2020. Tuki on tarkoitettu eniten koronasta kärsiville yrityksille ja toimialoille.

Samalla Yrittäjien mielestä kustannusten omavastuuta pitää laskea kymmeneen prosenttiin nykyisestä 30 prosentista. Toimialakohtaisesta liikevaihtokriteeristä pitää tässä tilanteessa luopua kokonaan. Myös uusia yrityksiä pitää auttaa.

– Tuki pitää saada jakoon mahdollisimman pian, viimeistään maaliskuun lopussa. Se on mahdollista, jos tukikausi päättyy tammikuun loppuun.

Yrittäjät vaatii myös yt- ja lomautusaikojen nopeuttamista.

Koronarokotukset keskitettävä ensin pahimmille tautialueille

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen pitää poikkeusolojen asettamista äärimmäisenä keinona koronavirustilanteen hillitsemiseksi.

– Kun sellainen ratkaisu ollaan tekemässä on varmistettava, että esimerkiksi pakkotestaus rajoilla sekä rokotusten järjestäminen saadaan kuntoon, jotta koko epidemian hoito saataisiin samanaikaisesti kontrolliin, sanoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen.

Mikael Pentikäinen vaatii, että rokotuksia pitää vauhdittaa ja keskittää alueille, joilla tauti on pahin.

– Pandemia pitää nujertaa. On myös yrittäjien ja yritysten etu, että tauti ei karkaa käsistä. Emme kyseenalaista terveysviranomaisten arvioita, sanoo Pentikäinen.

Lue lisää:

.
.