1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Etelä-Karjala on nyt koronan leviämisvaiheessa – asiantuntija kertoo, mikä maakunnassa nyt muuttuu?

Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhulan mukaan päätös leviämisvaiheeseen siirtymisestä oli tarkan harkinnan tulos.

koronavirus
Tuula Karhula
Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula kertoo, mitä entistä tiukemmat koronarajoitukset merkitsevät.
  • Etelä-Karjalassa on torstaina 25.2.2021 aamupäivällä siirrytty koronaviruksen leviämisvaiheeseen.
  • Tarkoittaa tiukkoja rajoituksia heti ja lisää 8.3.2021 alkaen.
  • Muun muassa koulut ja oppilaitokset siirtyvät alakouluja lukuun ottamatta etäopetukseen. Ravintolat sulkeutuvat.
  • 6 henkilön kokoontumisrajoitus astui heti voimaan.
  • Etelä-Karjalassa testatuista 5 % on ollut koronapositiivisia. Suurin osa tartunnan saaneista 25–40-vuotiaita.
  • Noin 10 000 eteläkarjalaista saanut ensimmäisen rokotteen.

Etelä-Karjalassa pystyttiin koronaviruksen kanssa pitkään olemaan keskitasolla eli kiihtymisvaiheessa. Eilen torstaina Etelä-Karjalan korona-tilannekuvaryhmä päätti, että maakunta on siirtynyt leviämisvaiheeseen. Se on koronavirusepidemian vaiheista – perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe – pahin.

Etelä-Karjalan korona-tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula kertoo, että päätös tehtiin pitkän harkinnan jälkeen.

– Kun noin viikko sitten tuli opiskelijarypästartunta, aloimme heti pohtia, joko olemme leviämisvaiheessa. Tällä viikolla tuli muitakin tartuntoja kuin tämä opiskelijarypäs, kertoo Karhula.

Tällä viikolla testatuista 5 prosenttia alkoi olla koronapositiivisia ja ilmaantuvuusluku nousi suureksi.

– Totesimme, että ei ole muuta vaihtoehtoa kuin todeta, että leviämisvaihe on täälläkin, kertoo Karhula.

Koska Etelä-Karjala on nyt leviämisvaiheessa, koskevat alueen asukkaita ja täällä vierailevia entistä tiukemmat rajoitukset. Jo aiemmin annettujen rajoitusten lisäksi ravintolat, kahvilat ja baarit suljetaan ja yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat siirretään kolmeksi viikoksi etäopetukseen 8.3.2021 alkaen.

Kokoontumisrajoitus astuu voimaan heti. Se on nyt 6 henkilöä. Rajoitukset eivät kuitenkaan koske alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastuksia.

Millaisia rajoituksia?

Etelä-Karjalassa suositus on, että kaikkia ylimääräisiä ja tarpeettomia lähikontakteja pitää välttää.

– 6 henkilön rajoitusta pitäisi noudattaa myös ulkona, sanoo Tuula Karhula.

Jos tähän mennessä on ollut pieniäkin kokouksia tai tapaamisia, ne pitäisi Karhulan mukaan perua tai siirtää etäkokokouksiksi.

Osaltaan lopullinen päätösvalta rajoituksista on aluehallintovirastolla. Sieltä päätöstä odotetaan alkuviikosta.

– Oletamme, että aluehallintovirasto muun muassa päättää siitä, että turvaväli pitää olla 2 metriä.

Aluehallintovirasto voisi päättää myös esimerkiksi kauppakeskusten ja yksityisten kuntosalien sulkemisesta. Tuula Karhula ei usko, että aluehallintovirasto niin pitkälle päätöksessään ainakaan vielä menee.

– Tällä hetkellä kriteerit eivät Etelä-Karjalassa onneksi vielä siihen täyty, mutta totta kai tilannetta seurataan päivittäin.

Kirjastot, uimahallit ja kylpylät pystyvät ainakin toistaiseksi olemaan auki.

– Olennaista on se, miten paljon siellä on ihmisiä ja mikä on ihmisten etäisyys toisiinsa. Joka tapauksessa alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta jatkuu, joten kaikkia tiloja ei täysin voida sulkea, sanoo Karhula.

Ravintolat sulkeutuvat kansallisen päätöksen mukaisesti ainakin kolmeksi viikoksi 8.3.2021 alkaen.

Etäopetus hiihtolomien jälkeen

Valtakunnalliinen valtioneuvoston ohje on, että yläkoulut ja toiseen asteen oppilaitokset siirtyvät 8.3.2021 alkaen kolmeksi viikoksi etäopetukseen. Koska päätös tuli eilen torstaina, ovat käytännön järjestelyt vielä kesken. Niitä parhaillaan kouluissa pohditaan samalla, kun vielä odotetaan tarkempia ohjeita.

– Ymmärtääksen aluehallintovirasto on antamassa tästä tarkemman lausuman. Mutta ymmärrykseni on, että koska olemme leviämisvaiheessa, kolmen viikon etäopetusjakso on tulossa. Asia varmistuu ensi viikolla, kertoo Tuula Karhula.

Tuula Karhula ymmärtää, että päätös koskettaa lapsia ja heidän hyvinvointiaan. Opiskelijaterveydenhuolto yrittää Karhulan mukaan tehdä parhaansa, että oppilaat tilanteesta selviävät.

Tartuntoja nuorilla aikuisilla

Tällä hetkellä Etelä-Karjalassa koronaviruksen takia sairaalahoito ei ole Tuula Karhulan mukaan ruuhkautunut eikä sen tarve kasvanut. Hänen mukaansa tartunnoista menee kuitenkin yleensä pari viikkoa, ennen kuin sairaalahoito on tarpeen.

Etelä-Karjalan tilannetta helpottaa se, että pääosa tartunnoista on 25–40-vuotiailla. Heistä yleensä vain pieni osa joutuu sairaalaan.

Etelä-Karjalassa on myös vältytty isoista epidemioista hoivakodeissa, joista muualta Suomesta on vakaviakin esimerkkejä.

– Toivomme, että rokotukset ja muu hygienia auttaisi, ettei sellaista tulisikaan, sanoo Karhula.

Kaikki rokotteet annettu

Etelä-Karjalassa koronarokotteita on annettu sitä mukaa, kun niitä on maakuntaan saatu.

– Rokotettuja on nyt noin 10 000 eli 8 prosenttia maakunnan väestöstä. Nyt rokotetaan yli 80-vuotiaita ja yli 70-vuotiaita riskiryhmään kuuluvia ihmisiä, kertoo Tuula Karhula.

Rokotteen saaneista suurin osa on saanut vasta ensimmäisen rokotteen. Rokotteiden välillä on 12 viikkoa.

Eksoten omissa yksiköissä on henkilökunta Tuula Karhulan mukaan varsin hyvin välttynyt koronavirustartunnoilta. Yksittäisiä tapauksia on ollut.

Tuula Karhula myöntää ja uskoo, että moni maakunnan asukas on jo väsynyt koronarajoituksiin. Hän kuitenkin toivoo jaksamista.

– Näillä toimilla pyrimme siihen, että kesä olisi valoisampi meille kaikille, sanoo Etelä-Karjalan korona-tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Lue tästä kaikki Etelä-Karjalan koronauutiset

Lue seuraavaksi