Hyppää sisältöön

Hovioikeus alensi Suomen suurimman taideväärennösvyyhdin tuomioita – päätekijöille yli neljä ja kolme vuotta vankeutta

Tuomitut pitävät tuomiota järkyttävänä. Puolustus hakee valituslupaa erimieliseen päätökseen korkeimmalta oikeudelta.

Reijo Pollari (vas.) ja Kati Kärkkäinen (oik.) Helsingin hovioikeudessa 16.9.2019. Kati Kärkkäinen vastasi Galerie Visionin toiminnasta. Oikeustieteen maisteri Markus Liesegang (keskellä) avusti oikeudessa Pollaria. Kuva: Marjatta Rautio / Yle

Helsingin hovioikeus on tuominnut helsinkiläisen taidegallerian omistaneen naisen ja hänen avomiehensä useiden vuosien vankeusrangaistuksiin Suomen rikoshistorian suurimmassa taideväärennysjutussa.

Hovioikeus tuomitsi Kati Kärkkäiselle kolme ja Reijo Pollarille neljä vuotta ja kolme kuukautta vankeutta.

Hovioikeus katsoo Kärkkäisen ja Pollarin syyllistyneen taulukaupoissa yli kolmeenkymmeneen törkeään petokseen.

Kärkkäinen tuomittiin lisäksi törkeästä rahanpesusta ja Pollari törkeästä velallisen petoksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Syytteet hylättiin kahdeksan törkeän petoksen osalta.

Tuomittuja ei määrätty heti vangittaviksi. Syyttäjä ei vaatinut Pollarin vangitsemista välittömästi.

Hovioikeus katsoi, että Kärkkäisen vangitseminen tässä vaiheessa olisi kohtuutonta muun muassa hänen henkilökohtaisten olojensa vuoksi.

Hovioikeus alensi pariskunnan rangaistuksia sillä Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Kärkkäisen neljän ja Pollarin viiden vuoden vankeuteen lokakuussa 2018.

Rikoksilla aiheutettiin yli 15 miljoonan euron vahingot

Kärkkäisen syyksi luetuilla 32 törkeällä petoksella aiheutettiin hovioikeuden tuomion mukaan yhteensä noin 6,8 miljoonan euron vahingot. Törkeä rahanpesu koski 175 000 euron varoja

Pollarin syyksi luetuilla 33 törkeällä petoksella aiheutettiin hovioikeuden mukaan noin 8,4 miljoonan euron vahingot.

Hovioikeus katsoo käräjäoikeuden tavoin, että taulukaupoissa on ollut kysymys Pollarin ja Kärkkäisen yhteisestä liiketoiminnasta ja että he ovat toimineet yhdessä.

Väärennettyjen taulujen lisäksi tuomitut myivät oikeuden mukaan aitoja tauluja ylihintaisina.

Hovioikeus katsoo, että tuomittujen on kokeneina galleria-alan toimijoina täytynyt kiinnittää huomiota myymiensä taulujen puuttuvaan omistushistoriaan, tunnettujen taiteilijoiden teosten harvinaisuuteen markkinoilla ja hintojen nopeaan nousuun myyntiportaiden välillä.

– Heidän on myös täytynyt tietää mahdollisuudesta selvittää luotettavasti kotimaisten ja tunnetuimpien ulkomaalaisten taiteilijoiden kuten Repinin, Picasson, Kandinskyn ja Légerin teosten aitoutta, toteaa hovioikeus tuomiossaan.

Tuomio järkytys Kärkkäiselle ja Pollarille

Kärkkäisen ja Pollarin puolustus aikoo hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Kärkkäistä ja Pollaria avustaneet oikeustieteen tohtori Petter Kavonius ja oikeustieteen maisteri Markus Liesegang pitävät mahdollisuuksia saada valituslupa hyvinä.

– Hovioikeuden päätös oli erimielinen. Eriävän mielipiteen perusajatus on, että näistä syytteistä ei tuollaista tuomiota voinut kestävästi tehdä, sanoo Kavonius.

– Kun Kärkkäinen ja Pollari ovat ostaneet taulut aitoina niin he pitävät tuomiota järkyttävänä eivätkä ymmärrä sitä.

Kavonius korostaa, että ylihintaisina pidetyistä aidoista tauluista oli pääosasta huutokauppakamari Hörhammerin arviot.

Myös syyttäjä harkitsee jatkotoimia.

– Olen yllättynyt tuomiosta etenkin kun yksi päätekijöistä jäi kokonaan tuomitsematta. Harkitsemme valitusluvan hakemista korkeimmalta oikeudelta, sanoo aluesyyttäjä Perttu Könönen.

Syyttäjä vaati hovioikeudessa Kärkkäisen rangaistuksen korottamista viiteen vuoteen ja Pollarin kuuteen vuoteen.

Myös muiden tuomittujen rangaistuksia alennettiin

Hovioikeus alensi myös muiden vastaajien rangaistuksia ja lievensi ehdottomia vankeuksia ehdollisiksi.

Käräjäoikeuden kolmen vuoden vankeuteen tuomitseman miehen syytteet hylättiin kokonaan. Hovioikeus toteaa, että miehellä ei ole alan koulutusta ja hän myi tauluja Kärkkäiseltä ja Pollarilta saamiensa tietojen varassa.

Käräjäoikeus katsoi miehen osallistuneen yli kahteenkymmenen törkeään petokseen ja toimineen gallerian toimeksiannosta bulvaanina kun tauluja myytiin.

Törkeisiin väärennöksiin yllyttäneen ja avunannosta törkeisiin petoksiin syyllistyneen miehen vankeusrangaistus aleni kahteen vuoteen ja kolmeen kuukauteen eli kahdella kuukaudella.

Entisen taidekauppiaan ja elokuva-alalla vaikuttaneen Pekka Pirttiniemen kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen hovioikeus alensi vuoden ja 8 kuukauden ehdolliseksi vankeudeksi.

Pirttiniemeä avustanut asianajaja Kari Räihä ei halua kommentoida oikeuden päätöstä.

Rangaistuksia alennettiin rikoksista kuluneen huomattavan pitkän ajan sekä eräiden vastaajien osalta myös korkean iän, heikentyneen terveydentilan ja asianomistajien kanssa tehdyn sovinnon perusteella.

Hovioikeus syynäsi yli sata epäiltyä väärennöstä

Hovioikeus arvioi vastaajien tahallisuutta ja osallisuutta rikoksiin sekä rikosvastuun edellytyksiä ylihintaisiksi epäiltyjen taulujen osalta useilta osin toisin kuin käräjäoikeus.

Useita väärennetyiksi todettuja tauluja koskevia syytekohtia hylättiin tahallisuuden puuttumisen vuoksi.

Hovioikeuden pääkäsittely koski noin 130 väärennetyksi epäiltyä ja seitsemää huomattavan ylihintaiseksi epäiltyä taulua.

Väärennöksinä myytiin muun muassa Fernand Légerin ja Reidar Särestöniemen nimiin signeerattuja teoksia. Kuva: Toni Määttä / Yle

Pääkäsittelyssä toimitettiin katselmus lähes kaikkien väärennetyiksi epäiltyjen taulujen osalta.

Kaikki väärennetyiksi todetut, takavarikossa olevat taulut tuomittiin valtiolle menetetyiksi.

Jättimäisen huijauksen arvokkain kohde oli ranskalaistaiteilija Fernard Légerin nimellä signeerattu taulu. Sen kauppahinta oli 2,2 miljoonaa euroa.

Kärkkäisen omistama Galerie Vision, jonka kautta väärennettyjen taulujen kauppa pyöritettiin, asetettiin konkurssiin lokakuussa 2018

Osa vyyhdestä setvitty jo aiemmin

Helsingin käräjäoikeuden ja hovioikeuden lisäksi myös Pirkanmaan käräjäoikeus ja Turun hovioikeus ovat antaneet tuomiota laajassa vyyhdessä.

Turun hovioikeus tuomitsi viime vuoden huhtikuussa useita henkilöitä vankeuteen ja maksamaan yli miljoona euroa vahingonkorvauksia jutun Sisä-Suomen haarassa.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi väärennöksiä tehtailleen miehen kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen tammikuussa 2017.

Mies signeerasi yli sata maalaamaansa taulua tunnettujen taiteilijoiden nimiin.

Lue myös: