1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. koronavirus

Joensuu, Liperi ja Kontiolahti ovat kiihtymisvaiheessa – toistaiseksi rajoitukset pysyvät koko maakunnassa ennallaan

Pohjois-Karjalan alueellinen koronaryhmä totesi, että Joensuun työssäkäyntialue on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen. Koronasulusta päätetään kunnissa ennen poikkeusolojen alkamista.

koronavirus
Käsidesiä ja kasvomaskeja preliminäärikoetilan ovella.
Pohjois-Karjalan alueellinen koronatyöryhmä kokoontui torstaina päättämään, siirtyykö maakunta koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.

Pohjois-Karjalan alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä katsoo epidemiatilanteen Joensuun työssäkäyntialueella olevan kiihtymisvaiheessa. Työssäkäyntialueeseen luetaan mukaan Joensuu, Kontiolahti ja Liperi.

– Työryhmä keskusteli pitkään epidemiavaiheen alueellisesta rajaamisesta. Joensuun, Liperin ja Kontiolahden katsottiin lopulta muodostavan yhtenäisen alueen muun muassa työssäkäynti-, opiskelu-, harrastus- ja asiointiliikenteen takia, kertoo työryhmän varapuheenjohtajana toimiva Ilkka Pirskanen Siun sotesta.

Muualla maakunnassa epidemia on pysynyt perustasolla. Valtakunnallinen tilanne ja maan hallituksen tänään antamat linjaukset huomioiden aiemmat suositukset ja rajoitukset pidetään kuitenkin edelleen voimassa koko maakunnassa. Kiihtymisvaiheessa olevat kunnat päättävät koronasulun käyttöön ottamisesta ennen poikkeusolojen alkamista 8. maaliskuuta.

– Maakunnassa on pidetty koko ajan voimassa kiihtymisvaiheen suositukset, vaikka välillä olimmekin paremmassa tilanteessa. Nyt on erittäin tärkeää, että näistä suosituksista ei lähdetä missään tinkimään, Pirskanen toteaa.

Lisäksi lähikontakteja on erittäin suositeltavaa välttää ja entisestään vähentää koko maakunnassa. Työryhmä arvioi tilannetta uudelleen ensi viikon torstaina.

Koronasulusta päätetään kunnissa

Hallitus on linjannut koronapandemian torjunnan tiukemmista toimista ja tason kaksi käyttöönotosta. Rajoitukset otetaan heti käytäntöön leviämisvaiheen alueilla. Kiihtymisvaiheen alueilla toimet ovat toistaiseksi suosituksia.

Alueellinen koronatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran tilannekatsaukseen 4. maaliskuuta. Mikäli Joensuun työssäkäyntialue on tuolloin yhä kiihtymisvaiheessa, kunnat päättävät itse kolmen viikon koronasulun asettamisesta. Sulku on voimassa 8.–28. maaliskuuta.

 • Yli 6 hengen kokoontumisrajoitus
 • Yli 6 hengen yksityistilaisuuksien välttäminen
 • Kunnat ja kuntayhtymät tehostavat toimenpiteitään karanteenin ja eristyksen toteutumisen seurannassa
 • Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus
 • Riskiryhmien suojaaminen
 • Korkeakoulujen etäopetus
 • Julkisten tilojen käytön rajoittaminen sekä sulkeminen
 • Aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen
 • Mahdolliset henkilöliikenteen matkustajamäärien rajoitukset

Hallituksen tavoitteena on pyrkiä estämään koronaepidemian nopeaa kiihtymistä ja tartuttavampien virusmuunnosten yleistymistä. Hallituksen esitykset eivät tule vaikuttamaan epidemian perustasolla olevilla alueilla kuten Pohjois-Savossa.

Poikkeusolot sulkevat ravintolat ja estävät yli 12-vuotiaiden lähikoulun ja harrastamisen

Poikkeusoloissa ravitsemisliikkeet suljetaan. Ruuan ulosmyynti asiakkaille on kuitenkin sallittua. Lisäksi leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla peruskoulun yläluokat ohjataan siirtymään tilapäiseen etäopetukseen. Yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voidaan keskeyttää.

Nämä toimet ovat Pohjois-Karjalassa kuntien ja koulutuksen tarjoajien vastuulla.

Pohjois-Karjalassa voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi