1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Ravintoloiden kassat ja ideat on ammennettu tyhjiin – MaRan Ilkka Joukanen: "Ovi kiinni ja väki pois"

Varsinais-Suomen ravintoloitsijoiden nokkamies kaipaisi hallitukselta selkeämpää viestintää ja rivakampaa korvausten maksua.

ravintolat
MaRan Varsinais-Suomen yhdistyksen puheenjohtaja, ravintoloitsija Ilkka Joukanen Mallaskukossa. Vaakakuva.
Mallaskukon ravintoloitsija Ilkka Joukanen on MaRan Varsinais-Suomen yhdistyksen puheenjohtaja.Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Turkulainen ravintoloitsija Ilkka Joukanen on synkin mielin kuunnellut hallituksen torstaina kertomia uusia toimenpiteitä koronatilanteen hillitsemiseksi.

Kolmen viikon sulku tarkoittaa ravintoloille pitkälti samaa kuin viime keväänä.

– Ovi kiinni ja väki pois. Kyllä tämä aikamoisella tyrmistyksellä otetaan vastaan, kun ollaan huonossa hapessa jo pitkään roikuttu muutenkin. Tämä on kyllä erittäin vakava paikka.

Joukanen on Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRan Varsinais-Suomen yhdistyksen puheenjohtaja.

Hän peräänkuuluttaa hallitukselta enemmän vastuunottoa ravintolayrittäjien tilanteesta ja selkeämpää viestintää.

– Nyt ollaan esimerkiksi lomautusten kanssa taas jo myöhässä. Kaksi viikkoa on lomautusten varoitusten aika. Joudumme maksamaan osittain palkkaa myös niiltä päiviltä, kun ravintola pakotetaan kiinni. Ei ole vieläkään tehty selkeitä päätöksiä asiasta.

Kuvituskuva Mallaskukosta. Vaakakuva.
Ravintoloiden tilanne käy yhä tukalammaksi.Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Vauhtia korvausten maksuun

Ilkka Joukanen toivoo, että korvauksia menetetyistä tuloista ei tarvitsisi odottaa yhtä kauaa kuin viime kevään ravintolasulusta. Ne kun tulivat tilille vasta syyskuun puolivälissä.

– Luulen, että kassat alkavat olla siinä kunnossa, että hiukan ripeämpää toimintaa tarvitaan kyllä. Jos kerran pakotetaan laittamaan kiinni, niin kyllä rahatkin pitäisi sitten löytää vähän äkäisemmin, painottaa Joukanen.

Ravintolat ovat kohta vuoden tasapainoilleet vaihtuvien rajoitusten varjossa, ja etsineet uusia keinoja pärjätä.

Esimerkiksi noutoruokaa tarjoamalla osa ravintoloista on kyennyt sinnittelemään, mutta sekin on vain laiha lohtu. Anniskeluravintolassa, kuten Joukasen Mallaskukossa take away on vielä vähemmän ratkaisu.

Ilkka Joukanen toteaa, että keinot alkavat olla aika pitkälti käytetty. Lisäksi häntä harmittaa ravintola-alan syyllistäminen tartuntapesänä.

- En usko, että mitään uutta pyörää tässä päästään keksimään. Nyt toivotaan parasta. Ymmärrämme tietysti, että tilanne on vakava ja vaikea. Mutta hieman hämmästyttää yleinen keskustelu, aina puhutaan ensimmäiseksi ravintoloista, kun puhutaan koronasta.

Kuvituskuva Mallaskukosta. Vaakakuva.
Ravintolat ovat koettaneet kohta vuoden toimia parhaan kykynsä mukaan epidemiatilanteessa ja vaihtelevissa rajoituksissa.Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Lue myös:

Etujärjestöt kiivaana: Hallituksen korvattava sulkupäätöksen menetykset yrityksille – voi olla viimeinen isku monelle

Yle seuraa: Suomeen kolmen viikon sulkutila, hallitus toteaa poikkeusolot

Lue seuraavaksi