Hyppää sisältöön

Erkki Väkiparta luisteli jääkiekon SM-historiaan opintojen ja perherumban keskellä – jääpallosta tuli elinikäinen harrastus

Porin Ässien ensimmäisestä suomenmestaruudesta on kulunut 50 vuotta. Pyöritystä ja selkääntaputtelijoita riitti.

Väkiparran perheen "urheilumuseossa" on esillä niin isän kuin poikien saavutuksia jääurheilurintamalta. Kuva: Kasper Heimolehto / Yle

Jääpalloseura Narukerän jäärata Porissa on vetänyt runsaasti jääurheilusta kiinnostuneita talvilomalaisia nauttimaan säästä.

Erkki Väkiparta, 69, seuraa ylpeydellä porilaisten innostusta lajiin. Hän on yksi harvoja suomalaisia, joita voi kutsua jääpallopioneeriksi. 40 vuotta Narukerän toiminnassa mukana ollut Väkiparta on kuitenkin muutakin.

Kaksinkertainen jääkiekon SM-kultamitalisti muistelee lämmöllä Porin Ässien ensimmäistä suomenmestaruutta, josta tulee kuluneeksi 50 vuotta maaliskuun alussa.

– Toki ensimmäinen on ikimuistoinen, muttei tärkeämpi kuin toinen. Muistot ovat kaukaisia, mutta nousevat pintaan merkkipäivän lähestyessä.

Väkiparta on voittanut suomenmestaruuden pataässä-paidassa vuosina 1971 ja 1978.

Tuolloin 19-vuotiaalla miehellä oli maailma edessä ja kaikki avoinna. Nyt hän katsoo asiaa eri perspektiivistä.

Ammattijääkiekko oli hyvin erilaista 1970-luvulla. Erkki Väkiparta kertoo, että tuolloin pelaajat olivat amatöörejä, nykyiset ammattilaisia. Kuva: Kasper Heimolehto / Yle

– Melkoista pyöritystähän se oli. Porissa riitti selkääntaputtelijoita, mutta täytyy muistaa, että jokainen meistä vastaa itse omasta elämästään. Aina kun on menestystä, on selkääntaputtelijoita. Silti se oma arki siellä aina odottaa.

Tuohon aikaan lukiota käyneen Väkiparran mukaan koulukavereiden suhtautuminen muuttui hieman, ja huomiota tuli myös vieraammilta opiskelijoilta. Nopeasti hän tajusi sen olevan osa huippu-urheilua.

Millaista tuon ajan kultajuhlinta oli? Miten jääkiekko lajina on muuttunut 50 vuodessa? Kuuntele Erkki Väkiparran Sunnuntaivieras -haastattelu kokonaisuudessaan Yle Areenasta.

Talven jalkapalloa

Erkki Väkiparta oli 1970-luvulla poikkeuksellinen ammattikiekkoilija: hän pelasi SM-tasolla ja opiskeli samalla opettajaksi Rauman opettajankoulutuslaitoksella. Myöhemmin hän jatkoi erityisopettajaopintoihin Jyväskylässä.

Harva porilaispelaaja oli tuohon aikaan kansakoulua pidemmälle kouluttautunut. Syynä saattoi olla yliopiston puuttuminen Porista.

Väkiparta muistelee olleensa joka kevät henkisesti aivan loppu kolmen vuoden ajan.

– Lähdin joka päivä ennen aamuseitsemää kotoa, vein lapsen hoitoon ja ajoin Raumalle. Koulupäivän jälkeen suoraan harjoituksiin ja sieltä kotiin. Mutta se kannatti. Meillä kotona opiskelua pidettiin todella isossa arvossa.

Väkiparta muistuttaa opiskelun tärkeydestä, ja ettei kaikkea kannata satsata yhteen korttiin. Harvasta junioritason pelaajasta tulee ammattilaisia. Kuva: Kasper Heimolehto / Yle

Jääkiekkoura päättyi 30-vuotiaana. Väkiparran henkisesti raskas työ erityisopettajana verotti niin paljon, ettei hänellä ollut mahdollisuutta jatkaa pelaamista ammattilaistasolla.

– Halusin kuitenkin yhä harrastaa urheilua ja sitä kautta tartuin tilaisuuteen jääpallon parista. Siten voisin yhä jatkaa luisteluliikuntaa, koska jääpallohan on talven jalkapalloa, Väkiparta kertaa.

Erityisen kiitollinen hän on vaimolleen. Ilman tämän innostusta ja mukanaoloa Erkki Väkiparta ei olisi pystynyt olemaan mukana jääurheilumaailmassa tähän asti.

– Hän on ollut täydellä sydämellä mukana. Jääpallotoiminta on meille yhteinen harrastus, ja sehän sopii tällaiselle vähän lapsenmieliselle. Kun johonkin asiaan kiintyy pitkäjänteisesti, siitä ei halua päästää irti vaikka ikää kertyykin, jo muutaman vuoden eläkkeellä ollut Väkiparta naureskelee.

Millaisia muistoja Ässien ensimmäinen suomenmestaruus herättää 50-vuotispäivän kynnyksellä? Kerro mietteitäsi Yle Tunnuksella 1.3.2021 kello 23:een asti.