1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teho-osastot

KYS auttaa jatkuvasti muita alueita koronapotilaiden tehohoidossa – hiihtolomien ei suoraan uskota ruuhkauttavan teho-osastoa

Enimmillään teholla on samaan aikaan ollut kaksi tai kolme muualta hoidossa olevaa.

teho-osastot
Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:lla.
Nuoret, perusterveet ihmiset eivät yleensä joudu koronan aiheuttaman sairauden vuoksi tehohoitoon. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on jatkuvasti tehohoidossa koronapotilaita myös muiden sairaanhoitopiirien alueilta.

Muualta tuotuja koronapotilaita on ollut teholla peräjälkeen joulukuusta lähtien, mutta kerrallaan vain muutamia. Tällä viikolla teholla on ollut yksi muualta kotoisin oleva koronapotilas.

– Enimmillään teholla on samaan aikaan ollut kaksi tai kolme muualta hoidossa olevaa, infektioylilääkäri Irma Koivula muistelee.

Tehohoidossa ollaan yleensä hyvä tovi. Silti muualta tuodut potilaat eivät ole ylikuormittaneet KYSin tehohoitokapasiteettia, koska hoitoon on tuotu vain yksittäisiä potilaita kerrallaan.

Potilaita tuodaan tehohoitoon muualta Kuopioon, jotta tehohoitokapasiteetti ei vaarantuisi alueilla, joissa koronatilanne on Pohjois-Savoa huonompi.

Hiihtoloma tuskin ruuhkauttaa teho-osastoa

Koivula ei usko, että hiihtolomat tai lomavieraat ruuhkauttaisivat teho-osastoa Kuopiossa. Nuoret, perusterveet ihmiset eivät yleensä joudu koronan aiheuttaman sairauden vuoksi tehohoitoon. Siksi lomat eivät ole aiheuttaneet erityisvarautumista teholla.

– Toki lomailijoissa on myös riskiryhmäläisiä, joiden tartunnan saamisen riski nousee, jos lomaillaan varomattomasti ruuhkaisissa kohteissa, kuten laskettelukeskuksissa.

Sen sijaan Koivula näkee riskin siinä, jos esimerkiksi eteläsuomalaiset ovat nyt vierailleet iäkkäiden sukulaisten luona Savossa. Mikäli ikäihmiset ovat saaneet lomailijoilta tuliaisina koronan, tämä voi muutamien viikkojen viiveellä näkyä tehohoidon tarpeen kasvuna.

Lue myös:

Koronapotilaiden siirto Helsingin seudulta Kuopioon ja Turkuun alkaa – huonokuntoiset potilaat siirretään ambulanssilla

Lue seuraavaksi