1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lounais-Suomi

Koronasulku ei saa lounaissuomalaisia luovuttamaan – kirjoituksiin valmistautuva Helmi Hautamäki: "Kova luotto on ainakin Suomeen ja rokotteisiin"

Koronarajoitusten pitkittyminen ja tiukentuminen ahdistaa monia, mutta tulevaisuudenusko on luja.

Lounais-Suomi
Helmi Hautamäki
Helmi Hautamäki toivoo ylioppilaskirjoitusten sujuvan poikkeusoloissakin.Jari Pelkonen / Yle

Hallituksen torstainen ilmoitus koronatoimien kiristämisestä otetaan Lounais-Suomessa kohtalaisen rauhallisesti vastaan. Askarruttaviakin asisoita toki monen mielessä pyörii.

Kiersimme Porin ja Turun keskustoissa kysymässä ihmisten mietteitä poikkeusoloista ja edessä olevasta kolmen viikon sulusta.

Ylioppilaskirjoitukset mietityttävät Helmi Hautamäkeä

Tulevat ylioppilaskirjoitukset askarruttavat porilaista Helmi Hautamäkeä. Ainakin hallituksen tiedotustilaisuudessa vakuutettiin, että kirjoitukset pystytään viemään läpi poikkeusoloissakin.

– Meillä on ainakin nyt sellaisia järjestelyjä, että laajennettaisiin turvavälejä ja kirjoittajia olisi monessa tilassa. Toivottavasti se onnistuu vain niin, että meillä on maskit päässä ja päästään kumminkin kirjoittamaan. Se vähän huolestuttaa, että valmistuminen menisi syksyyn.

Hautamäki oli jo innolla odottanut yliopistoelämää, mutta tällä hetkellä tilanne ei näytä lupaavalta. Normaaliopiskelu kirjastokäynteineen, opiskelijatovereineen ja juhlineenkin voi vielä pitkään olla haave vain.

– Kun olen korkeakoulukavereitani jututtanut, he ovat sanoneet, että on tosi masentavaa olla yliopistossa jossain uudessa kaupungissa vaan yksiössä. Käy vaan jotain etäluentoja, eikä ole nähnyt yhtään kavereita; se kuulostaa vähän masentavalta.

Helmi Hautamäki ei kuitenkaan ole luopunut toivosta, etteikö tilanne voisi jo kesällä tai viimeistään ensi syksynä olla parempi.

– Tällä hetkellä se kuulostaa vähän kaukaa haetulta, mutta kova luotto on ainakin Suomeen ja rokotteisiin. Ehkä se siitä paranee.

Sami Kuokkanen: "Jos aikuiset eivät pysty käsittämään asiaa, miten nuoret pystyisivät?"

Voxpop Turusta 25.2.: Sami Kuokkanen, Espoo, vaakakuva
Hallituksen tiedotustilaisuus jätti Sami Kuokkaselle hieman sekavan olon.Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Turun kävelykatua tallannut espoolainen Sami Kuokkanen toteaa, että muutokset aina vähän ihmetyttävät, mutta ne olivat odotettavissa olevia.

– Ei oikeastaan voinut muuta olettaakaan, kuin että kakkostasolle siirrytään. Mutta kyllä tiedotustilaisuus jätti vähän sekavan fiiliksen, mitkä säännökset tulevat oikeasti voimaan, mitkä eivät. Eli ei se ihan mennyt putkeen, mutta kovasti yritettiin.

Hyvänä asiana Kuokkanen piti sitä, että hallituksen jäsenet yrittivät tuoda esiin valoa tunnelin päässä.

– Itselläni jaksaminen on ollut ihan hyvällä tasolla. Työnkuva on sellainen, että pystyy työskentelemään etänä. Olen jonkun verran ollut konttorillakin. Ainoa mikä rassaa, on että kun työn puolesta tuli matkusteltua kohtalaisen paljon, niin matkustamisen poisjäänti on iso muutos. Mutta muuten ihan ok.

Sami Kuokkanen arvelee rajoitusten olevan nuorille kaikkein haasteellisinta.

– Kun kaikki on vähän uutta tässä maailmassa, ymmärrys miksi pitää yhtäkkiä eristäytyä kavereista voi olla vähän haastava juttu. Mielestäni on turha tässä lähteä nuoria syyttämään asioista; jos aikuiset eivät pysty käsittämään asiaa, miten nuoret pystyisivät?

Uusia sulkuja ja rajoituksia ravintoloille mietittäessä hän toivoo erottelua ruokaravintoloiden ja anniskelupaikkojen kesken.

– Tässä on vähän ammuttu haulikolla näiden sulkemisten suhteen. Yksi meikäläistä kirpaiseva asia on kuntosalien sulkeminen. En täysin ymmärrä syytä sille, mutta jos sillä halutaan eristää porukka, niin ehkä sillä perusteella.

Kuokkanen toivoo tilanteen olevan kesällä jo parempi, vaikka hymähtääkin ennustajanlahjojensa vähäisyydelle.

Etäopiskelu uuvuttaa Valtteri Mäkistä

Valtteri Mäkinen
Jääkiekko on jäänyt, mutta äitiä Valtteri Mäkinen on sentään päässyt näkemään.Jari Pelkonen / Yle

Porilainen Valtteri Mäkinen kertoo olevansa joka tapauksessa paljon kotona opiskellessaan koodausta etänä. Opiskelu on tuntunut raskaalta.

– Etäopiskelu ehdottomasti uuvuttaa. Tiedän, että muilla on ollut todella paljon samaa. Viimeiset päiväykset huutaa tuolla meidän palvelussa, avaan sen, mutta joka kerta totean, että tässä on vielä muutama päivä aikaa. En edes katso, mitä pitäisi tehdä. Mieluummin tulee ulos, ja hengittää vaan syvään; katsellaan huomenna sitten.

Opiskelua tasapainottaa musiikinteko. Muuten harrastukset ovatkin jääneet vähiin.

– Kaljaliigan jääkiekko on vähän jäänyt, kun sitä ei ole päässyt pelaamaan, se antaisi vaihtelua arkeeni. Salit ovat kuitenkin olleet auki, se on riittänyt minulle aika hyvin. On päässyt näkemään äitiä, se on riittänyt.

Jenna Salomaata on vasta hiljan alkanut hieman ahdistaa

Jenna Salomaa
Jenna Salomaa toivoo parasta, ja pelkää pahinta.Jari Pelkonen / Yle

Jenna Salomaa on ruokakaupassa töissä Porissa, eikä usko uusien rajoitusten juuri muuttavan hänen elämäänsä. Työt jatkuvat, eikä hän muuten olekaan juuri missään käynyt.

– Ihan vasta viimeisen viikon sisällä on alkanut tulla sellainen olo, että nyt riittää. Mutta ei se ole minuun henkilökohtaisesti juurikaan vaikuttanut, nyt vain alkaa olla sellainen fiilis, että saisi jo pikkuhiljaa helpottaa.

Rokotusten hidas eteneminen mietityttää.

– Toivotaan parasta, ja pelätään pahinta.

Santeri Lehtosen mukaan harrastukset pitävät nuoret oikeassa elämässä kiinni

Voxpop Turusta 25.2.: Santeri Lehtonen, Turku, vaakakuva
Santeri Lehtosta maskin käyttö ahdistaa.Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Turkulainen Santeri Lehtonen myöntää suoraan, että liki vuoden jatkunut koronatilanne rajoituksineen kalvaa. Sen hän näkee katukuvassa muista – ja tunnistaa itsessään.

– Kyllähän jaksaminen alkaa olla aika loppusuoralla. Mutta omalla kohdalla varsinkin tämä maskien käyttö on lisännyt esimerkiksi päänsärkyä ja huonovointisuutta. Ei tätä kauhean kauaa jaksa enää, alkaa olla aika väsynyttä meininkiä.

Lehtosen työhön korona ei ole aiheuttanut sumplimista suurempaa harmia, mutta muuten se on arkeen vaikuttanut.

– Ei voi enää tehdä tiettyjä asioita, mitä on aiemmin halunnut tehdä. Kaikki yleisten kokoontumisten ja tällaisten rajoittaminen on vaikuttanut aika paljon.

Hän ei usko, että kokoontumisrajoituksen laskua kuuteen henkilöön pystytään kunnolla valvomaan.

Erityisen vääränä Santeri Lehtonen pitää nuorten harrastusten rajoittamista. Nuoret eivät ole tilanteeseen syypäitä, ja liian tiukalla suitsimisella on vain käänteinen vaikutus.

– Sitten ne lähtevät ulos, rellestävät ja tekevät mitä lystäävät. Harrastukset on kuitenkin se, mikä pitää nuorison oikeassa elämässä kiinni.

Vaikka tilanteen pitkittyminen syö nuorta miestä, ei Santeri Lehtonen ole luopunut toivosta.

– Toivotaan, että kaikki tästä järjestyy, ja pikkuhiljaa hyvä tulee.

Jesse Pihanperää huolettaa etenkin tukea tarvitsevien koululaisten tilanne

Voxpop Turusta 25.2.: Jesse Pihanperä, Turku, vaakakuva
Katsotaan missä mennään kolmen viikon jälkeen, miettii Jesse Pihanperä.Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Jesse Pihanperän arkea synkistää etenkin se, ettei jalkapalloa pääse pelaamaan. Harrastusten puutteen lisäksi häntä huolettaa elinpiirin pieneminen jälleen.

– Kavereiden näkeminen on tietenkin vaikeata, kun kaikki paikat menee kiinni. Täytyy sitten aina mennä jonkun yksiöön, ja siellä ei ainakaan ole turvavälejä, hymähtää Pihanperä.

Kokoontumisrajoitukset ovat tiukkenemassa entisestään. Tasolle kaksi siirtyvillä alueilla on vain kuusi henkilöä saa olla kerrallaan koolla.

– On ehkä ihan hyvä, että ollaan kolme viikkoa kiinni, niin katsotaan sitten sen jälkeen. Ravintolat tietenkin kärsivät tästä todella paljon. Niiden tilannetta olen katsonut, onko meillä ravintoloita enää sen jälkeen kun palataan niin sanotusti normaaliin. Tai palataanko ollenkaan.

Jesse Pihanperä työskentelee itse esiopetuksessa, joten etätyöskentely ei tule kyseeseen. Toisen asteen siirtyminen kokonaan etäopetukseen huolestuttaa häntä.

– Ketkä tarvitsevat tukea koulussa, jäävät sitten jälkeen. Se on ihan fakta. Jos opiskeluun tarvitsee erityistukea, he ovat aina jäljessä.

Koronakurimuksen päättymistä hän ei arvaa lähteä ennakoimaan. Niin paljon on kysymysmerkkejä muun muassa rokotusten saatavuudessa ja ottamishalukkuudessa.

Ulla Saloranta: "Ei mikään voi kestää loputtomiin!"

Voxpop Turusta 25.2.: Ulla Saloranta, Turku, vaakakuva
Arki on ollut Ulla Salorannalla rauhallista.Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Turkulainen Ulla Saloranta ei usko uusien linjauksien vaikuttavan omaan jaksamiseensa oikeastaan mitenkään.

– Arki on sellaista hiljaista ja rauhallista, niin kuin viimeisen vuoden ajan on ollut. Sitä vaan on odottanut, loppuuko tämä, koska loppuu. Välillä tulee sellainen ajatus päähän, että miksi mitään ei tehdä, vaikka kuitenkin koko ajan tehdään.

Erityisen huonona hän pitää nuorten joutumista takaisin etäopetukseen. Hän epäilee, ettei oppiminen etänä suju samoin kuin koulun penkillä.

Kaavailtua ravintoloiden sulkemista Saloranta pitää kaksipiippuisena juttuna.

– Ihmiset tarvitsevat ruokaa, mutta se, että ne riekkuvat siellä yömyöhään, on tietysti huono homma. On ihan selvä, että rajoituksia ei tule pidettyä silloin kun saa jotain juomaa. Helposti kontrolli höltyy siinä kohdassa.

Ulla Salorannan mielestä ihmisten pitäisi tiukemmin noudattaa annettuja ohjeita, se kun nopeuttaisi koronatilanteesta ulospääsyä. Milloin se voisi tapahtua, hän ei osaa arvioida, sillä niin monet seikat vaikuttavat asiaan.

– Ei uskoa pidä menettää sen takia. Ei tämä varmasti ole ensimmäinen koettelemus maailmassa. Ei mikään voi kestää loputtomiin!

Jutussa kahden haastateltavan nimet olivat aluksi väärin. Asia korjattu kello 18.49.

Lue myös:

Suomeen kolmen viikon sulkutila, hallitus toteaa poikkeusolot – lue tästä päivän käänteet

Lue seuraavaksi