1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Sulkutila voi jopa edesauttaa kuntavaalien järjestämistä ajallaan – SDP:n puoluesihteeri: "Kaikki voivat olla aivan varmoja siitä, että vaalit tullaan järjestämään terveysturvallisesti"

Sulkutoimet ovat maailmalla johtaneet siihen, että tartunnat ovat vähentyneet.

kuntavaalit
Antton Rönnholm.
– Kaikki voivat olla aivan varmoja siitä, että vaalit tullaan järjestämään terveysturvallisesti, Antton Rönnholm painottaa.Pekka Tynell / Yle

Maaliskuulle ajoittuva kolmiviikkoinen sulkutila voi lisätä todennäköisyyttä, että kuntavaalit voidaan järjestää terveysturvallisesti, arvioi SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm. Rönnholm johtaa parlamentaarista työryhmää, jonka tehtävä on käsitellä vaaleihin liittyviä asioita.

– Meidän kokemushan on se, että tällaiset sulkutilat ovat johtaneet siihen, että tartuntojen kasvu on saatu taittumaan ja ne ovat vähentyneet. Sitä näkökulmaa vasten todennäköisyys, että vaalit voitaisiin järjestää terveysturvallisesti, kasvaa.

Vaaleja edeltävään kampanjatyöhön sulkutila ei Rönnholmin mukaan vaikuta, sillä kasvotusten tapahtuva kampanjointi on jo nyt ollut jäissä tiukkojen kokoontumisrajoitusten vuoksi.

Rönnholmin mukaan kunnat, oikeusministeriö ja puolueet tekevänsä kaikkensa, jotta vaalit sujuvat hyvin. Esimerkiksi oikeusministeriö tiedotti eilen torstaina esittävänsä kuntavaalien turvalliseen toimittamiseen pandemian jyllätessä 1,3 miljoonan euron lisämäärärärahaa.

– Kaikki voivat olla aivan varmoja siitä, että vaalit tullaan järjestämään terveysturvallisesti, Rönnholm painottaa.

Vaalien valmistelu jatkuu hänen mukaansa samalla tavalla kuin ennenkin.

Milloin vaalien kohtalo sinetöidään?

Oikeusministeri Anna-Majan Henriksson (r.) kertoi viime viikonloppuna Ylen haastattelussa, että tämä viikko ratkaisee kuntavaalien kohtalon. Vaalien kohtalosta päättämiselle ei kuitenkaan ole yhtä tiettyä määräpäivää, johon mennessä päätös on tehtävä.

– Me olemme sopineet siitä, että helmikuun aikana tehdään tämä päätös ja katsotaan sitten, mikä on johtopäätös. Lähden edelleen kuten kaikki muutkin puoluejohtajat siitä, että vaalit pidetään, Henriksson sanoi tuolloin.

Rönnholmin mukaan mitään yksiselitteistä päivämäärää, johon mennessä lopullinen päätös olisi sinetöitävä, ei oikeastaan ole niin kauan, kuin yksikään puolue ei ole esittänyt vaalien siirtämistä.

Tähän mennessä poliittiset toimijat ovat olleet vaalien alkuperäisen aikataulun kannalla. Sen sijaan esimerkiksi oikeuskansleri Tuomas Pöysti on sanonut, että kuntavaalien ajankohtaa ja mahdollista siirtämistä olisi pohdittava huolellisesti vielä helmikuun aikana.

Jos päätös siirtämisestä tehtäisiin, olisi se Rönnholmin mukaan hyvä tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ainakin ennen kuin ehdokaslistat jätetään 9. maaliskuuta.

– Jos sellaiseen lopputulemaan tultaisiin, että ne [vaalit] välttämättä täytyisi siirtää, niin kyllä siitä sitten heti kerrotaan.

Lisäksi Rönnholm toteaa, että mikäli jotakin käänteen tekevää tai huomionarvoista tapahtuu vaalien valmistelussa, siitä varmasti tiedotetaan.

Keskustelu siirtämisestä asioihin

Antton Rönnholm pitäisi tärkeänä demokratian toteutumisen kannalta, että vaalikeskustelussa päästäisiin etenemään myös sisällöllisiin asioihin.

– Jos ollaan huolissaan kuntavaalien äänestysaktiivisuudesta, niin olisi tärkeää päästä keskustelemaan myös kuntavaalien sisällöllisistä teemoista eikä pelkästään siitä, mitä niiden siirrolle tapahtuu.

– On tärkeää tietysti pitää huolta [vaalien] terveysturvallisuudesta, mutta tästä päättäminen ei kuitenkaan ole ihan tunnin tai päivän päälle.

Lue lisää:

Kuusi kysymystä johtavalle vaalivirkamiehelle – Voivatko yksittäisten kuntien tulokset johtaa oikeudenkäynteihin?

Tutkija: Korona olisi vaatinut vaalilain muuttamista, jotta mahdollisimman moni pääsisi äänestämään kuntavaaleissa – puoluesihteerit vakuuttavat valmiutta olleen

Kolmannes siirtäisi kuntavaaleja koronan takia, paljastaa Åbo Akademin kansalaismielipide-kysely

Lue seuraavaksi