Hyppää sisältöön

Saksanpaimenkoiraliitto keskeyttää suojelukoirakoulutuksen – taustalla Ylen julkaisemat videot koiriin kohdistuvasta väkivallasta

Liitto kertoo myös asettavansa kaksi alaosastoaan väliaikaiseen toimintakieltoon Ylen A-studiossa esitetyn materiaalin vuoksi.

Ylen A-studion juttu koirien väkivaltaisesta koulutuksesta on johtanut toimiin Saksanpaimenkoiraliitossa. Kuvituskuva. Kuva: Robert Ghement / EPA

Saksanpaimenkoiraliitto ry ryhtyy toimiin suojelukoirien koulutuksessa esiintyvien epäkohtien poistamiseksi.

Liitto j (siirryt toiseen palveluun)ulkaisi torstaina verkkosivuillaan tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa se kertoo keskeyttävänsä suojelukoirakoulutuksen. Se kehottaa myös alaosastojaan pidättäytymään suojelukoirakoulutustoiminnasta toistaiseksi.

Saksanpaimenkoiraliitto on myös päättänyt asettaa kaksi alaosastoaan eli SPL-Varsinais-Suomi ry:n ja SPL-Kotka ry:n väliaikaiseen toimintakieltoon. Lisäksi lliiton Rohkeuskoeleiri ja Kevätleiri siirretään myöhempään ajankohtaan.

Potkimista ja lyömistä

Yle julkaisi keskiviikkona ison juttukokonaisuuden suojelukoirien väkivaltaisesta koulutuksesta, jota on tullut ilmi Saksanpaimenkoiraliiton alaosastoissa.

Ylen käyttöönsä saamat videot paljastivat, että suojelukoirien koulutuksessa aiheutetaan eläimille kärsimystä.

Koiria revitään piikkipannasta, lyödään, tartutaan nivusista ja niille annetaan sähköiskuja SPL:n Kotkan alaosaston koulutuksessa, joka järjestettiin Ruotsinpyhtäällä vuonna 2019.

Salaa kuvatuilla videoilla koirille annetaan sähköiskuja, niitä potkitaan ja lyödään. Saksanpaimenkoiraliiton mukaan selvitystyö videoilla esiintyvien henkilöllisyydestä on käynnissä. Asian selvittely etenee myös poliisille tehdyn rikosilmoituksen kautta.

Saksanpaimenkoiraliiton aloittamista toimista kertoi ensimmäisenä Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Valvontaeläinlääkäri: epäkohtiin vaikea puuttua

Oikeutta eläimille -järjestö on tehnyt poliisille tutkintapyynnöt 15 ihmisestä ja kolmesta koulutuksia järjestävästä yhdistyksestä, jotka ovat Saksanpaimenkoiraliitto, SPL Kotka ry sekä SPL Varsinais-Suomi ry.

Saksanpaimenkoiraliiton Kotkan alaosaston koulutuksessa koiria on esimerkiksi revitty piikkipannasta, lyöty, tartuttu nivusista ja annettu sähköiskuja. Yle kertoi aiemmin torstaina, että esimerkiksi Kymenlaaksossa valvontaeläinlääkärin on ollut vaikea puuttua epäkohtiin.

– Eläinten väkivaltaista kohtelua on vaikea valvoa, koska valvontaeläinlääkärin ollessa paikalla kaikki väkivaltaisessa koulutuksessa käytettävät välineet laitetaan piiloon. Sitä on hyvin vaikea todistaa. Tällainen kuvamateriaali olisi hyvin olennaista, kertoo Kotkan-Haminan seudun valvontaeläinlääkäri Anne Timonen.

Koirista tulee arkoja ja vihaisia

Anne Timonen pitää ilmitullutta toimintaa käsittämättönä.

– Tällainen aiheuttaa pahaa oloa itselleni ja varmasti monille muillekin. Kivun ja kärsimyksen tuottaminen eläimelle on totta kai eläinsuojelulain vastaista. On käsittämätöntä, mikä saa ihmisen kohtelemaan eläimiä tuolla tavalla, Timonen sanoo.

Timosen mukaan väkivaltaisesta koulutuksesta voi koitua ikäviä seurauksia koirille. Koirat joutuvat elämään pelkotilassa.

– Koirista tulee arkoja ja vihaisia, eivätkä ne tietenkään luota omistajaansa. Väkivaltaisesti koulutetut koirat ovat ongelmallisia myös ympäristölle, koska olettaisin että niistä voi tulla sellaisia koiria, jotka purevat ihmisiä.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast: koiriin kohdistuva väkivalta vavisuttaa, mutta pitäisikö meidän ajatella laajemminkin, miten eläimiä kohdellaan?