1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. investoinnit

Akkumateriaalitehtaan suunnittelu Haminaan etenee – seuraavaksi selvitetään sen kannattavuutta

Kymenlaaksosta Kotka ja Hamina ovat ehdolla Suomen Malmijalostuksen uusien akkumateriaalitehtaiden sijoituspaikoiksi.

investoinnit
auto latauksessa
Uusissa tehtaissa on tarkoitus valmistaa materiaaleja sähköautojen akkuihin. Kuvituskuva.Vesa Toppari / Yle

Haminaan kaavaillun akkumateriaalitehtaan suunnittelu on ottanut askeleen eteenpäin.

Valtion omistama Suomen Malmijalostus suunnittelee avaavansa Suomeen kaksi uutta akkumateriaalitehdasta, jotka valmistaisivat muun muassa sähköautojen litium-akuissa tarvittavia materiaaleja.

Kotka ja Hamina ovat ehdolla tehtaiden sijoituspaikoiksi. Yhtenä vaihtoehtona on, että molemmat tehtaat rakennettaisiin Kotkan Keltakallion alueelle. Toisessa vaihtoehdossa katodimateriaalin esiastetta valmistava prekursoritehdas tulisi Haminan Hillonkylään ja jalostustehdas Kotkan Keltakallioon.

Suomen Malmijalostus käy parhaillaan neuvotteluja kiinalaisen teknologiayhtiö CNGR:n kanssa. Yhtiöt valmistelevat kannattavuusselvitystä Haminaan mahdollisesti rakennettavasta prekursoritehtaasta.

Vaikka tehtaiden rakentamisesta ei ole vielä varmuutta eikä niiden mahdollisista sijoituspaikoista ole tehty mitään päätöksiä, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorin toimitusjohtaja David Lindström pitää uutista positiivisena signaalina.

– Tämä osoittaa mielestäni, että seutumme on erittäin vahvasti mukana kilpailemassa investoinneista sekä Kotkaan että Haminaan, Lindström sanoo.

Rakentaminen voisi alkaa vuonna 2022

Tehtaan lopullinen kannattavuusselvitys valmistuu arviolta vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla. Samalla aikataululla on valmistumassa myös käynnissä oleva ympäristövaikutusten arviointi.

Jos Suomen Malmijalostus ja CNGR päättävät perustaa yhteisyrityksen prekursoritehtaan rakentamista ja toimintaa varten, tehtaan rakentamisen voidaan odottaa alkavan vuonna 2022.

Suomen Malmijalostus on etsinyt järjestelmällisesti strategisia kumppaneita kotimaisen akkuarvoketjun kehittämiseen. Nyt neuvotteluissa mukana oleva CNGR tuottaa prekursorimateriaaleja eri puolille maailmaa kahdessa Kiinassa sijaitsevassa tuotantolaitoksessaan. Lisäksi yhtiö on hiljattain ilmoittanut suunnittelevansa uutta tuotantolaitosinvestointia.

– CNGR tarjoaisi kumppanina vahvaa teknologista ja teollista prekursorituotannon osaamista, ja Suomen Malmijalostus toisi yhteistyöhön eurooppalaisen liiketoimintaympäristön asiantuntemusta, Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen sanoo tiedotteessa.

Myös Vaasa ja Kokkola ovat ehdolla tehtaiden sijoituspaikoiksi. Päätös lopullisista sijoituspaikoista on ollut määrä tehdä aikaisintaan ensi kesän lopulla.

Lisää aiheesta:

Valmistelut uusien akkumateriaalitehtaiden saamiseksi jatkuvat Kotkassa ja Haminassa – kaavat valmistumassa pian

Kotka ja Hamina varautuvat akkumateriaalitehtaiden tuloon alueelle: tekivät aiesopimukset tonteista

Uusien akkutehtaiden paikat päätetään ensi vuonna – Kotka ja Hamina kisaavat sadoista uusista työpaikoista

Uusille akkutehtaille on varattu isoja, jopa 100 hehtaarin tontteja – valittaville paikkakunnille tulisi satoja työpaikkoja

Uudet akkumateriaaleja valmistavat tehtaat työllistäisivät satoja – "Minulla on raju usko, että sellainen tälle seudulle saadaan"

Valtio-omisteinen Suomen Malmijalostus suunnittelee kahta litiumakkumateriaaleja valmistavaa tehdasta – Sijaintivaihtoehtoina Kokkola, Vaasa, Kotka ja Hamina

Onko Suomi akkuteollisuuden luvattu maa? "Panostamme tällä hetkellä yli sataan suomalaisen yritykseen"

Lue seuraavaksi