1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Rovaniemi tavoittelee yhteistyöllä Suomen toimivinta kulttuuriekosysteemiä

Kulttuuriohjelman puitteissa on tarkoituksena tehdä uusien avauksien lisäksi myös jo olemassa olevaa kulttuurityötä näkyväksi.

Rovaniemi
Rovaniemi ilmasta.
Rovaniemen kulttuuriohjelman keskeisenä painopisteenä on yhteinen tekeminen.Visit Rovaniemi

Rovaniemen sivistyslautakunta on hyväksynyt uuden kulttuuriohjelman. Rovaniemellä ei ole aiemmin julkaistu kulttuuriohjelmaa.

Kulttuuriohjelma määrittää yhteisen suunnan ja painopisteet sille, miten Rovaniemi esittäytyy kulttuurikaupunkina ja miten kaupungissa tuotetaan kulttuuria tulevaisuudessa. Linjaukset ulottuvat vuoteen 2025 asti.

Rovaniemen kulttuuriohjelmaa on valmisteltu viime syksystä alkaen yhteistyössä rovaniemeläisen Flatlight Creative Housen, taide- ja kulttuurialan ammattilaisten sekä kuntalaisten kanssa. Ohjelma on luontevaa jatkumoa kaupungissa tehdylle brändityölle.

Kulttuuriohjelman keskeisenä painopisteenä on yhteinen tekeminen ja se muodostuu viiden ydinteeman ympärille. Teemat luovat suunnan tulevaisuuden kulttuuritoiminnalle ja -teoille.

Kulttuuriohjelman teemat ovat:

  1. Hyvinvointi – Kulttuuri kutittaa mieltä
  2. Yhdenvertaisuus – Kulttuuri kuuluu kaikille
  3. Yhteistyö – Kulttuurin voima on yhteistyössä
  4. Kulttuurin monipuolisuus – Kulttuuri antaa näkökulmia
  5. Vetovoimatekijät – Kulttuuri vetää puoleensa

Kulttuuriohjelman tärkeimpiä tavoitteita on tehdä konkreettisia tekoja sen eteen, että kulttuurin tekemisestä ja kokemista tulee Rovaniemellä mahdollista asuinsijasta tai tulotasosta riippumatta, ilman pelkoa syrjinnästä. Yhteiseen tekemiseen kutsutaan mukaan kaikki rovaniemeläiset.

– Kulttuurin ja taiteen tapaan, uusi ohjelma ei ole elämästä erillinen asia, vaan se on vahvasti olemassa ihmisten arjen perustyössä, toiminnassa ja vapaa-ajalla, vapaa-ajan palveluiden vastuualuepäällikkö Merja Tervo tiivistää.

Kulttuuriohjelman puitteissa on tarkoituksena tehdä uusien avauksien lisäksi myös jo olemassa olevaa kulttuurityötä näkyväksi.

Sivistyslautakunnan käsittelyn jälkeen kulttuuriohjelma lähtee lausuntokierrokselle kaupungin vaikuttamistoimielimiin ja lautakuntiin. Sen jälkeen kaupunginhallitus käsittelee ohjelman maalis-huhtikuun aikana.

Lue seuraavaksi