1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vantaa

Vantaalla pohditaan jo jäljityksen mielekkyyttä – "On sellainen tunne, että epidemian aste on ylittämässä jäljityksen kantokyvyn", sanoo tartuntalääkäri

Kontaktien selvittämistä hidastaa erityisesti pula työntekijöistä.

Vantaa
Ihmisiä bussipysäkillä Tikkurilan asemalla.
Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on Vantaalla maamme pahimpia: 360 tapausta 100 000 asukasta kohden. Kuvituskuva on Tikkurilan asemalta.Petteri Sopanen / Yle

Vantaalla koronavirukselle altistuneiden jäljitys laahaa tällä hetkellä jo niin paljon perässä, että kaupungissa on pohdittu jopa jäljityksen jatkamisen mielekkyyttä nykylaajuudessaan.

Viime viikon tartunnoista lähde on selvillä vasta noin 10 prosentissa tapauksista, koska jäljityksen ruuhkautumisen vuoksi vain murto-osa positiiviseksi testatuista ihmisistä on ehditty haastattelemaan, kertoo kaupungin tartuntatautilääkäri Kirsi Valtonen.

– Kyllä on vähän sellainen tunne, että epidemian aste on ylittämässä jäljityksen kantokyvyn, hän jatkaa.

Koronapositiivisten kontaktit pystytään kysymään kaupungissa vasta keskimäärin kolmesta viiteen päivän kuluttua tuloksen toteamisesta.

Vantaalla on mietitty erityisesti sitä, pitäisikö vähäiset resurssit jäljityksessä keskittää perheenjäseniin ja muuhun lähipiiriin.

– Tämä on iso kysymys. Mikä on ilmaantuvuus, johon asti jäljitetään? Että pitääkö jossain vaiheessa nostaa tassut pystyyn, Valtonen tuumaa.

Jäljityksen ruuhkautuminen johtuu yhtäkkiä pahentuneesta tautitilanteesta. Tartuntaketjujen selvittämiseen ei ole täällä hetkellä tarpeeksi työntekijöitä. Kaupunki etsii ongelmaan ratkaisua muun muassa palkkaamalla lisää työntekijöitä.

– Yritämme rekrytoidaan lisää henkilökuntaa, teemme sisäisiä siirtoja ja käytämme vapaaehtoisia, luettelee ratkaisuja Valtonen.

Tartuntatautilääkäri ennakoi tilanteen jäljityksessä paranevan ensi viikolla.

Vantaan koronatilanne on yksi maan pahimmista. Ilmaantuvuusluku oli Vantaalla viikon alussa 360 tapausta 100 000 asukasta kohden. Korkeista koronaluvuista huolimatta jäljityksestä ei vielä toistaiseksi Vantaalla luovuta.

– Jatkamme niin kauan kuin pystymme rekrytoimaan ihmisiä. Luulen, että pystymme vielä jotenkin tätä asiaa hoitamaan, mutta viive pitää saada lyhyemmäksi, jotta jäljittäminen olisi mielekästä.

Lue myös:

Joku pillahtaa itkuun, toinen lyö luurin korvaan – näin koronavirusta jäljitetään, jotta Suomea ei tarvitsisi enää sulkea

Koronajäljittäjän työ on ollut tasapainoilua ammattitaidon ja tunteiden välillä: "Välillä käyn vain kotona painamassa pään kuvan tyynyyn"

Lue seuraavaksi