1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Lapin sairaanhoitopiiri: Vältä yli kuuden henkilön kokoontumisia - Infektioylilääkärin mukaan matkailijat käyttäytyneet hyvin

Vaikka Lapin sairaanhoitopiiri on vasta koronan kiihtymisvaiheessa, työryhmä suosittelee, että Lapissa otetaan jo nyt käyttöön tiukemmat eli leviämisvaiheen rajoitukset ja suositukset.

koronavirus
Kyltti Mehiläisen drive-in -koronatestiin Rovaniemellä.
Perttu Ruokangas / Yle

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä päätti perjantaina tiukemmista rajoituksista. Yli kuuden hengen kokoontumisia ja yksityistilaisuuksia suositellaan nyt välttämään. Aiempi suositus koski yli 20 hengen kokoontumisia.

Rovaniemi kertoi myös perjantaina samantyyppisistä suosituksista.

Lapin sairaanhoitopiirin alue on edelleen kiihtymisvaiheessa, mutta lisääntyvän matkailijamäärän, muuntoviruksen ja tartuntariskin vuoksi alueella otetaan jo nyt käyttöön leviämisvaiheen rajoitukset ja suositukset.

Koronatautitilanne on myös selvästi aktivoitunut alueella viimeisen kahden viikon aikana.

Valtioneuvoston torstaisessa tiedottamisessa viesti oli, että Lapin sairaanhoitopiiri on koronan leviämisvaiheen kynnyksellä tai jopa jo siinä.

Yli 12-vuotiaiden harrastuksiin ei vielä muutoksia

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittaa myös, että toisen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut siirtyvät etäopetukseen hiihtolomien jälkeen kahdeksi viikoksi, 15.-28. maaliskuuta.

Yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastuksia ja yläkoululaisten etäopetukseen siirtymistä käsitellään ensi viikon tiistaina 2.3., kun alueen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran.

Ryhmä esittää jo nyt myös laajempaa etätöihin siirtymistä, jos se on mahdollista.

Ryhmä muistuttaa noudattamaan kaikissa asiakastiloissa turvavälejä ja huolehtimaan käsihygieniasta. Kasvomaskien käyttöä suositellaan yhä 12-vuotiaasta lähtien sisätiloissa, kun turvavälejä ei voida pitää.

Lapin sairaanhoitopiirissä ei ole tällä hetkellä nähtävisssä sairaalakuormituksen lisääntymistä. Myös tartuntojen jäljitys ja tartuntaketjujen sulkeminen toimii hyvin.

Broas: Matkailijat ovat käyttäytyneet vastuullisesti

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu tällä viikolla 26 uutta koronavirustartuntaa perjantai-iltapäivään mennessä. Viime viikolla tähän aikaan viikosta tautitapauksia oli todettu 36.

– Ei voi sanoa, että tilanne olisi mennyt huonompaan suuntaan, sanoo infektioylilääkäri Markku Broas.

Osa lappilaisista on ollut huolissaan siitä, tuovatko etelän hiihtolomalaiset ja muut matkailijat tullessaan koronavirusta, jonka leviäminen heikentää koko Lapin tilannetta.

Broas haluaa hälventää huolta.

– Ei ole merkkejä siitä, että matkailijat olisivat tuoneet tullessaan pahaa. Joulu, uusivuosi ja loppiainen menivät hyvin. Matkailijoiden tartuntoja oli silloin yhteensä 15, eivätkä ne johtaneet joukkoaltistumisiin tai laajoihin tartuntaketjuihin.

Tämän viikon tartunnoista kolmasosa on Broaksen mukaan tullut matkailijoilta.

Ennakointi ja turvallisuusohjeet hillitsevät taudin leviämistä

Broas myöntää, että kun vieraita tulee paljon alueilta, joissa on enemmän tartuntoja ja myös muuntovirusta, riski on, että tauti lähtee leviämään. Tilanne on hänen mielestään kuitenkin pidetty hyvin hallinnassa.

– Hiihtolomaa viettäneet ihmiset ovat noudattaneet turvallisuusohjeita, eikä altistumisia ei ole tullut lukuunottamatta Pyhätunturia, joka sekin tuli jo ennen hiihtolomia.

Broas uskoo, että ennakkotoimenpiteillä ja koronaturvallisuusohjeita noudattamalla on edelleen mahdollista torjua epidemian paheneminen.

– Jos kotimaan matkailu olisi vaarallista, kyllä me siitä huolemme kertoisimme.

Lue seuraavaksi