1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Karjala

Suljetaanko ravintolat ja yläkoulut myös Pohjois-Karjalassa? Vasta ensi viikolla selviää, mitä rajoituksia tulee voimaan

Kunnat ja aluehallintovirasto odottavat valtioneuvoston lopullisia päätöksiä sulkutoimenpiteistä ensi viikolla.

Pohjois-Karjala
Oluttuoppi baaritiskillä
Pohjois-Karjalassa ovat jo tällä hetkellä voimassa koronaepidemian kiihtymisvaiheen suositukset. Kari Kosonen / Yle

Itä-Suomen hiihtolomaviikosta alkaen suuressa osassa maata siirrytään sulkutilaan hallituksen suosituksesta.

Uudet suositukset astuvat voimaan niillä alueilla, joilla koronaepidemia on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa. Joensuun seudulla siirryttiin epidemian kiihtymisvaiheeseen eilen torstaina.

Muut Pohjois-Karjalan kunnat ovat edelleen koronaepidemian perustasolla. Koko maakunnassa on kuitenkin tähän saakka noudatettu kiihtymisvaiheen suosituksia.

On vielä epävarmaa, miten laajasti Pohjois-Karjalassa tulee uusia koronarajoituksia käyttöön 8. maaliskuuta alkaen.

– Tässä vaiheessa on vielä epäselvää, tuleeko tämä ravintoloiden sulku koskemaan myös Pohjois-Karjalaa. Yleensä nämä toimenpiteet ovat olleet maakuntakohtaisia, toteaa aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti.

  • Alueellinen koronatyöryhmä arvioi torstaina 25. helmikuuta, että Joensuu, Liperi ja Kontiolahti ovat siirtyneet epidemian kiihtymisvaiheeseen
  • Muut Pohjois-Karjalan kunnat ovat edelleen epidemian perustasolla, kuten myös naapurimaakunta Pohjois-Savo
  • Valtioneuvosto tarkentaa ensi viikolla, mitä alueita sulkutoimenpiteet koskevat

Hallitus aikoo antaa ensi viikolla esityksensä ravintoloiden sulkemisesta. Käytännössä ravintolat ja baarit suljetaan leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla kolmeksi viikoksi.

Päätös ravintoloiden sulkemisesta ei ole aluehallintoviraston käsissä. Lahti kertoo, että ei vielä tiedä, ovatko alueellisten koronanyrkkien arviot epidemiatilanteesta pohjana valtioneuvoston tulevissa päätöksissä.

– Odotamme, että valtioneuvoston tiedot päätöksenteosta alkavat täsmentyä. Saamme tietoa ensi viikon aikana.

Kunta voi päättää etäopetuksen aloittamisesta

Lähipäivinä päätöksiä tehdään siitä, mitä hallituksen suositus koulujen etäopetukseen siirtämisestä tai harrastustoiminnan rajaamisesta merkitsee eri puolilla Pohjois-Karjalaa.

Päätöksen etäopetukseen siirtämisestä voi tehdä opetuksen järjestäjä eli käytännössä kunta.

– Olemme kutsuneet koolle maakuntien keskeisiä toimijoita ensi viikolla ja siinä on tarkoitus sopia rajoitustoimenpiteistä. Tällä hetkellä on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, kertoo Lahti.

Joensuun kaupunki tiedotti jo perjantaiaamuna, että yläkoulut ja lukiot siirtyvät etäopetukseen kahdeksi viikoksi hiihtoloman jälkeisellä viikolla.

Päätös on toistaiseksi ehdollinen ja riippuu siitä, katsotaanko Joensuun olevan epidemian kiihtymisvaiheessa ensi viikolla.

Mahdollinen etäopetus ei koske yläkoulun erityisoppilaita tai valmistavan opetuksen oppilaita. Joensuun kaupunki tiedottaa asiasta lisää ensi viikolla.

– Valmistaudumme valtioneuvoston mahdollisten toimenpiteiden toteuttamiseen, mutta päätöksiä rajoituksista emme ole vielä tehneet. Poikkeusoloista ei ole vielä valtioneuvoston päätöstä, sanoo Joensuun kaupungin valmiusryhmän puheenjohtaja, hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen.