1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Norwegian jatkoi rämpimistään koronavuoden lopulla

Arvonalennukset syvensivät miljarditappiota.

talous
Norwegians Boeing 787 -kone laskeutumassa Los Angelesin lentoasemalle.
Lentoyhtiön nettotappio oli viime vuonna 16,6 miljardia Norjan kruunua (1,6 miljardia euroa)Rüdiger Wölk / AOP

Halpalentoyhtiö Norwegianin loppuvuosi sujui odotetulla tavalla heikosti, kun koronan aiheuttamat matkustusrajoitukset edelleen rajoittivat lentoliikennettä. Nettotappio oli 16,6 miljardia Norjan kruunua (1,6 miljardia euroa). Tappiota syvensivät 12,8 miljardin kruunun arvonalennukset lentolaivastosta.

– 2020 oli poikkeuksellisen vaikea vuosi lentoliikenteelle ja Norwegianille. Näin ollen viimeisen neljänneksen tulos oli odotetun kaltainen. Valitettavasti monet työntekijämme ovat lomautettuja tai ovat menettäneet työpaikkansa, osin seurauksena yhtiömme päätöksestä lakkauttaa kaukoliikenne, totesi toimitusjohtaja Jacob Schram tulostiedotteessa.

Vuosineljänneksen tulos oli yhtiön historian kaikkien aikojen huonoin, totesi norjalainen uutissivusto E24.no.

Yhtiö piti liikenteessä keskimäärin 15 konetta koko 131 lentokoneen laivastostaan. Norwegian keskittyi lentämään kotimaan reittejä Norjassa. Matkustajia kuljetettiin 92 prosenttia vähemmän kuin loka-joulukuussa 2019.

Kriisistä syntyy pienempi yhtiö

Norwegian on yrityssaneerauksessa, ja yhtiön mukaan prosessi ja neuvottelut velkojen kanssa etenevät suunnitellusti. Tarkoitus on leikata yhtiön velkataakkaa, pienentää laivastoa ja saneerata talous, niin että yhtiö voi saada uutta rahoitusta. Viime vuonna Norwegian kevensi velkojaan 18 miljardin kruunun edestä, pääosin muuttamalla velkaa osakkeiksi.

Yhtiö pääsi viime viikolla sopuun Airbusin kanssa 88 uuden koneen tilauksen perumisesta.

Schramin mukaan yhtiö tekee kaikkensa selviytyäkseen kriisin läpi ja ollakseen valmiina tarjoamaan lentoja asiakkailleen, kun Eurooppa alkaa taas avautua. Tarkoitus on, että yhtiö voisi tämän vuoden aikana palata liikennöimään Pohjoismaissa ja Euroopassa noin 50 kapearunkokoneella. Liikenteen palauttaminen riippuu kuitenkin pandemian kehityksestä, matkustusrajoitusten purkamisesta ja hallitusten linjauksista, yhtiö toteaa.

Lue lisää:

Vaikeuksissa kyntävä Norwegian jäädytti pisteidensä käytön, rahapalautukset jumissa – Asiakkaat voivat vain odottaa, sanoo viranomainen

Norwegian lopettaa pitkät lennot – neuvottelut valtion mukaantulosta aloitettu uudestaan

Lue seuraavaksi