1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Länsi- ja Sisä-Suomen avi: Päätökset uusista rajoituksista valmistuvat ehkä vasta maanantaina – "Ne puristetaan vaikka viikonloppuna valmiiksi"

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto lupaa ohjeita esimerkiksi kokoontumisrajoituksiin maanantaina 1.3.

koronavirus
Ett klistermärke på ett golv som påminner om att man ska hålla säkerhetsavstånd.
Yle / Christoffer Westerlund

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pohtii parhaillaan käytäntöjä, miten hallituksen eilen linjaamat rajoitustoimet saadaan käytäntöön.

Ylijohtaja Marko Pukkinen sanoo, että esimerkiksi koko aluehallintoviraston alueen kokoontumisrajoituksien osalta on päätöstä odotettavissa viimeistään tulevana maanantaina 1.3.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueeseen kuuluvat Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pirkanmaa.

– Vanhat rajoitukset ovat päättymässä, mutta sellaista tilannetta ei tule, että rajoituksia ei olisi. Ne puristetaan sitten vaikka viikonloppuna valmiiksi, että elinkeinoelämällä ja urheiluseuroilla on aikaa sopeuttaa toimintansa, Pukkinen toteaa.

Lue myös: Hallitus päätti sulkutilasta – mitä oikein tapahtuu? Lue tästä lyhyt kertaus uusista suosituksista ja määräyksistä

Aluehallintovirastoilla on mahdollisuus puuttua kokoontumisrajoituksiin. Pukkinen tulkitsee myös, että heillä on nyt vahva rooli myös etäkouluun siirtymisen linjauksissa.

Aluehallintovirastot pohtivat parhaillaan käytäntöjä, kuinka hallituksen eiliset päätökset tuodaan käytäntöön. Päätöksenteon taustalle tarvitaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjettä, jota vielä odotetaan.

– Se on oleellinen dokumentti. Vasta sen jälkeen meillä on edellytykset saada päätös aikaan ja sitten aloittaa käännösprosessit. Tiukkaa tekee, sanoo Pukkinen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella on viisi sairaanhoitopiiriä. Avi tekee perusratkaisut hallituksen linjausten perusteella koko sairaanhoitopiiriä koskien. Päätöksentekoon tuo omat haasteensa koronatasojen vaihtelu. Osa sairaanhoitopiireistä on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa ja perustasolla kuten esimerkiksi Soite Keski-Pohjanmaalla.

– Kuntakohtaisesti voidaan tehdä tiukennuksia. Silloin kunnan elimistä pitää tulla se tahto, meillä ei ole tartuntatautilain mukaiseen päätöksentekoon lähtökohtaisesti oikeutta yksittäisen kunnan kohdalla, Pukkinen kertoo.

– Rajoitustoimiin liittyvät asiat ovat nyt työn alla ja ratkeavat ensi viikon aikana.

Vaasan sairaanhoitopiiriä 8.3. alkava sulkutila koskee väistämättä, Etelä-Pohjanmaalle sitä suositellaan. 8.3. yläkoulut ja toinen aste siirtyvät etäopetukseen. Jo sitä ennen kokoontumiset rajoitetaan 6 henkilöön. Vanhoja toimia kuten etätyyöhön siirtymistä ja aikuisten harrastustoiminnan keskeyttämistä korostetaan.

Lue lisää tiukentuvista koronarajoituksista:

Sulku vie yläkoululaisia ja toisen asteen taas etäopetukseen talviloman jälkeen: "Kyllä me tästä selvitään!" – näin tiukkenevat rajoitukset tuntuvat Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla

Vanhaan normaaliin ei palata kolmeviikkoisen sulun jälkeenkään – pääministeri Marin Ylen aamussa: "En sulje pois niitä keinoja, joita valmiuslaissa on"

Lue seuraavaksi