Hyppää sisältöön

Mies ampui kolmea veljestä Hietalahdessa keskellä päivää – hovioikeus ei pitänyt tekoa erityisen raakana ja alensi tuomiota

Helsingin hovioikeus alensi kolmekymppisen miehen vankeustuomiota 10 vuodesta kahdeksaan vuoteen.

Kaksi loukkaantui ampumisessa Helsingissä Hietalahdenkadulla heinäkuussa 2019. Poliisi eristi tuolloin alueen. Kuva: Matti Myller / Yle

Helsingin hovioikeus alensi niin sanotun Hietalahden ampumistapauksen tuomiota. Teon aikaan 32-vuotias mies tuomittiin hovioikeudessa tänään kolmesta tapon yrityksestä, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, ampuma-aserikoksesta ja vaarallisen esineen hallussapidosta kahdeksan vuoden vankeuteen.

Aiemmin Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut miehen kolmesta murhan yrityksestä ja muista rikoksista 10 vuoden vankeuteen. Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen.

Ampuminen tapahtui Helsingin Kampissa Hietalahdenkadulla heinäkuussa 2019. Vuonna 1987 syntynyt mies törmäsi tahallaan autoon, jonka kyydissä oli kolme veljestä.

Tämän jälkeen mies alkoi ampua veljeksiä kohti keskellä päivää. Kaksi veljeksistä lähti juoksemaan pakoon autosta, ja yksi jäi autoon. Mies ampui useita laukauksia kohti kadulla juosseita veljeksiä. Hän osui heistä toiseen, joka loukkaantui vakavasti.

Yksi veljeksistä jäi auton takapenkille makaamaan. Häntä mies ampui ja löi puukolla reiteen. Myös autoon jäänyt mies loukkaantui vakavasti.

Hovioikeudessa teot katsottiin tehdyiksi vakavaa yleistä vaaraa aiheuttaen. Kaikkiaan keskellä kaupunkia ruuhka-aikaan ammuttiin neljä laukausta. Paikalla oli useita sivullisia, jotka juoksivat laukauksia karkuun.

Hovioikeus katsoi, toisin kuin käräjäoikeus, ettei tekoja kokonaisuutena arvostellen ollut pidettävä törkeinä.

Hovioikeus ei pitänyt mitään kolmesta teosta erityisen raakana ja julmana. Kussakin henkirikoksen yrityksessä oli siten hovioikeuden mukaan murhan yrityksen asemesta kyseessä tapon yritys.

Taustalla sukujen riidat

Syytetty oli pyytänyt päästä mielentilatutkimukseen, mutta hovioikeus hylkäsi vaatimuksen. Oikeuden mukaan mikään miehen käytöksessä ei viitannut alentuneeseen syyntakeisuuteen. Mies pakeni rikospaikalta, mutta ilmoitti pian sen jälkeen tapahtuneesta itse poliisille.

Teon motiivi jäi tapauksessa epäselväksi, vaikka ampuja oli kertonutkin oman sukunsa ja uhrien suvun riidoista. Molemmat osapuolet ovat kotoisin Kosovosta.

Aiemmin käräjäoikeus tuomitsi ampumisen kohteena olleista veljeksistä kaksi sakkoihin ampujaan kohdistuneesta pahoinpitelystä. Ampujaan kohdistuneesta väkivallasta tuomion sai myös kolmas mies, jolla on sama sukunimi kuin veljeksillä. Kukaan heistä ei valittanut hovioikeuteen.

Lisää aiheesta: