Hyppää sisältöön

Sinfonia Lahti pärjää valtion avulla koronatilanteessakin – tuetta jäänyt tapahtumateollisuus tarvitsee kipeästi käynnistysrahaa

Esimerkiksi kaupunginorkestereille on korvattu tulonmenetyksiä. Tapahtumayrityksillä kassat ovat tyhjät.

Sinfoniaorkesteri voi harjoitella koronaepidemiankin aikana, mutta harjoituksissa pidetään turvavälit ja maskit. Kuva: Petri Niemi / Yle

Sinfonia Lahti jatkaa konserttien lähettämistä netissä. Kaupunginorkesteri on monen muun esiintyjän tavoin joutunut koronan takia tilanteeseen, jossa ei voi soittaa katsomossa istuvan yleisön edessä.

Suorat nettilähetykset ja tallenteet ovat olleet pelastus orkesterin toiminnalle. Sinfonia Lahden konserttimestari, viulisti Maaria Leino kokee olevansa hyvin onnekas voidessaan soittaa koronasta huolimatta.

– Meillä on ollut suuri onni, että olemme saaneet tehdä töitä koko ajan, hän toteaa.

Nettilähetyksistä ei saada tuloja niiden suuresta suosiosta huolimatta. Kaupunginorkesterin soittajia ei ole kuitenkaan ole tarvinnut lomauttaa valtion tukien ansiosta. Toisin on muusikoilla, jotka eivät ole vastaavassa työsuhteessa.

– Freelancer-puolella tilanne on hyvin hankala, keikkoja ei juuri ole ja kokoonpanoja on pienennetty, Leino pahoittelee.

Sinfonia Lahti harjoittelee turvaväleillä ja esiintyy verkon välityksellä. Miten orkesterin arki muuten poikkeaa tavallisesta, ja ahdistaako maski viulistia? Petri Niemi haastattelee Sinfonia Lahden konserttimestari Maaria Leinoa.

Vaikka konsertteja saadaan pidettyä netissä, korona vaikuttaa silti sinfoniaorkesterin arkeen. Turvavälit on pidettävä ja maskiin pukeuduttava. Vierailevien muusikoiden tuleminen ulkomailta vaatii erityisjärjestelyjä lähtien yhteyksistä Rajavartiolaitokseen.

– Siinä on määritelty karanteenit ja testausjärjestelyt. Pidämme tiiviisti yhteyttä paikalliseen tartuntatautiviranomaiseen. Jokainen tapaus käytetään näillä tahoilla, jotta kaikille osapuolille on turvalliset työskentelymahdollisuudet, kertoo Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen.

Tulevia konsertteja voidaan suunnitella vain hyvin lyhyellä tähtäimellä. Kirjonen on toiveikas sen suhteen, että ensi syksynä konsertteja esitettäisiin jo tavalliseen tapaan yleisön edessä.

Tapahtumayritysten kassat tyhjät – käynnistykseen tarvitaan tukea

Samaan tapaan henkeään pidättää koko kulttuuri- ja tapahtuma-ala. Seuraavaksi edessä on kolmen viikon sulku entistä tiukemmilla kokoontumisrajoituksilla.

Tapahtumateollisuus penääkin hallitukselta selkeää suunnitelmaa koronasulun purkamisesta. Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtaja, Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen toteaa, että maaliskuussa voimaan astuva koronasulku ei juuri vaikuta tapahtuma-alaan, sillä alan toiminta on ollut pysähdyksissä jo kuukausia.

Jos kesän ja loppuvuoden tapahtumat halutaan turvata, tarvitaan selkeät pelisäännöt siitä, milloin ja minkälaisilla rajoituksilla tapahtumia voidaan alkaa järjestää.

Lisäksi ala toivoo hallitukselta pikaisia päätöksiä tapahtuma-alalle suunnitelluista tukimuodoista.

Timosen mukaan tapahtumajärjestäjien kassat ovat tyhjänä, joten kyky käynnistää toimintaa ja ottaa riskejä on heikko, vaikka koronatilanne hellittäisi.

– Tarvitsemme takuutuet ja valmistelevat kustannustuen muodot, jotta ala pystyy ylipäänsä käynnistymään. Tapahtuma-ala ei ole kuin paperitehdas, joka käynnistetään viikossa, vaan valmistelujaksot ovat puolesta vuodesta vuoteen. Jos ei nyt päästä liikkeelle, koko loppuvuosi on pois laskuista, Timonen varoittaa.

Yle selvitti koronaepidemian vaikutuksia kulttuurialaan ja alan talouteen. Voit lukea jutun täältä.

.
.