1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etäopetus

Riihimäen, Hausjärven ja Lopen yläkoulut siirtyvät etäopetukseen jo ensi viikolla

Riihimäen ja Lopen lukiot jatkavat etäopetuksessa maanantaista alkaen.

etäopetus
lapsi tekee kotitehtäviä läppärillä
Hallitus antoi torstaina suosituksen, että yläkoulut siirtyisivät etäopetukseen maanantaina 8. maaliskuuta.Mikko Ahmajärvi / Yle

Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi aikaistavat yläkoulujen etäopetukseen siirtymistä muutamalla päivällä. Riihimäen yläkoulujen oppilaat sekä kuudesluokkalaiset siirtyvät etäopetukseen jo ensi keskiviikosta alkaen. Myös Lopella ja Hausjärvellä yläkoululaisten etäopetukseen siirtyminen aikaistuu.

Hallitus antoi torstaina suosituksen, että yläkoulut siirtyisivät etäopetukseen maanantaina 8. maaliskuuta.

– Olemme valmistelleet mahdollisuutta siirtyä yläkoulun osalta etäopetukseen jo aikaisemmin ensin viikolla, todennäköisesti keskiviikosta alkaen, kertoi Lopen sivistysjohtaja Mika Silvennoinen sähköpostitse Ylelle perjantaina.

Myös Riihimäellä päätös aikaistamisesta syntyi perjantaina aamulla häiriöjohtoryhmän kokouksessa, kertoo kaupungin sivistysjohtaja Jarkko Niiranen.

– Koska hiihtoloma on kuitenkin ollut käynnissä, niin opetusvälineiden noudon ja etäopetusvälineiden varmistamiseksi päätimme siirtyä etäopetukseen vasta keskiviikosta alkaen, kertoo Niiranen.

Riihimäellä kuudesluokkalaiset opiskelevat poikkeuksellisesti yläkoululaisten kanssa. Tästä syystä kaupunki katsoi luonnolliseksi sen, että myös 6. luokan oppilaat opiskelevat keskiviikosta alkaen etänä.

– Taustalla on myös se, että osittain yläkoululaisia ja kuudesluokkalaisia opettavat samat opettajat.

– Lukiolaisten osalta palataan välittömästi etäopetukseen, emmekä palaa tähän alun perin ajateltuun hybridimalliin, kertoo Niiranen.

Myös Lopella lukio jatkaa etäopetuksessa maanantaista alkaen. Hausjärven lukio siirtyy etäopetukseen keskiviikkona 3.3.

Etäopetukseen siirtyminen perusteltu vaihtoehto

Lopella ja Riihimäellä nähdään, että etäopetukseen siirtyminen saattaa olla koululaisten hyvinvoinnin ja oppimisen kannalta hankalaa. Etäopetukseen siirtyminen nähdään kuitenkin perusteltuna vaihtoehtona.

– Tautitilanteen kannalta tämä on varmasti perusteltu ratkaisu. Esimerkiksi Lopella yläkoulun oppilaista 70 prosenttia on kuljetusoppilaita ja kuljetusten aikana turvaväleistä huolehtiminen on todella haastavaa, kertoo Silvennoinen.

Myös Riihimäen sivistysjohtaja Jarkko Niiranen kertoo, että oppilaat toivoisivat lähiopetusta, mutta koronatilanteen vuoksi etäopetukseen siirtyminen on välttämätöntä.

– Jotta pystymme hillitsemään leviämistä, niin meidän tulee tehdä rajoitustoimia. On äärimmäisen tärkeää, että vastaamme tähän mahdollisimman laajasti.

Hausjärvellä erityisen tuen päätöksen oppilaat ovat lähiopetuksessa. Hausjärven sivistysjohtaja Joonas Riihimäki kertoo, että opetusalan vahvuutena on koulutettu ja osaava henkilöstö.

– Etäopetus kehittyi viime kevään aikana ja en näe syytä miksei näin olisi myös nyt. Huolta on silti niin oppilaiden kuin henkilöstön jaksamisen osalta.

Riihimäellä nuorisopalveluihin sekä kirjaston toimintaan luvassa muutoksia

Riihimäen häiriöjohtoryhmä käsitteli perjantain kokouksessaan myös kaupungin nuorisopalvelujen toimintaa sekä kirjastoa.

Sivistysjohtaja Jarkko Niiranen kertoo, että nuorisopalveluissa siirrytään etätoteutuksiin ja yksilönuorisotyöhön. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi nuorisotilat suljetaan.

Myös Riihimäen kirjaston toimintaan on Niirasen mukaan luvassa muutoksia keskiviikosta 3. maaliskuuta alkaen.

– Kirjastosta voi keskiviikosta alkaen noutaa teoksia tekemällä sinne ennakkovarauksen.

Hausjärvellä nuorisotilat ovat kiinni 2.3.–28.3.

Lue seuraavaksi