Hyppää sisältöön

Hämeen Yrittäjät vaatii suoraa rahallista korvausta yrityksille

Kustannustuki on osoittautunut tehottomaksi työkaluksi, sanoo Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Juha Haukka.

Moni yritys kamppailee voimalla jatkaakseen toimintaansa. Maakunnassa joka neljäs yritys näkee sopeuttamistarvetta. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka vaatii, että valtion pitää maksaa yrittäjille suoraa rahallista korvausta koronatoimien aiheuttamista haitoista.

– Nykyiset tukimekanismit eivät toimi ja yritystuen maksaminen valtion lisätalousarvion kautta on liian hidas työkalu, sanoo Haukka.

– On ollut hyvin ristiriitaista tietoa siitä, miten lyhyistä yritysten toimintakatkoksista tullaan korvaamaan vai tullaanko korvaamaan ylipäätään mitään. Vuoden kestänyt selviämistaistelu yrityksissä on edelleenkin käynnissä. Kyllä yrittäjät ja yritykset nyt odottavat nopeita korvauksia koituneista haitoista.

Kustannustukihakemuksista valtaosa hylätty

Toimitusjohtaja Juha Haukka sanoo, että jaossa ollutta kustannnustukea on saanut vain 30 prosenttia sitä hakeneista kantahämäläisistä yrityksistä.

– Jos me arvioidaan nyt käytössä olevaa kustannustuki kakkosta, niin Kanta-Hämeessä kustannustukeen liittyviä hakemuksia on tehty tähän viikkoon mennessä vähän yli 400. Yrityksiä on yli 8 000. Hakemuksista hylätyn päätöksen on saanut 71 prosenttia, laskee Juha Haukka.

Vastikään Suomen Yrittäjät vaati myös yt- ja lomautusaikojen nopeuttamista. Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen katsoo, että lainsäädäntöä on muutettava ja järjestöjen on sovittava yt- ja lomautusprosessin nopeuttamisesta pikaisesti.

Kanta-Hämeessä joka neljäs yritys näkee sopeuttamistarvetta. Sopeuttamistarpeessa olevista yrityksistä neljännes harkitsee irtisanomisia.

.
.