Hyppää sisältöön

Palkittu rajavartija kärysi kolmesta laittomasta nuuskalastista – perusteli Tornion-komennuksen aikana tehtyjä keikkoja koronaturvallisuudella

Rajavartija sai tuomion lievästä salakuljetuksesta ja lievästä veropetoksesta. Rikostuomio voi heijastua myös työuralle.

Rajavartija työskentelee Kaakkois-Suomen rajavartiostossa. Arkistokuva Nuijamaalta. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut Kaakkois-Suomen rajavartiostossa työskentelevän rajavartijan sakkoihin nuuskan luvattomasta maahantuonnista.

Rajavartija oli lähtenyt viime maaliskuun lopulla työkomennukselle noin 700 kilometrin päähän Tornioon suorittamaan sisärajavalvontaa. Hän oli Torniossa työkomennuksella kevään ja kesän aikana yhteensä kolme kertaa. Komennukset kestivät 10–18 päivää kerrallaan.

Komennuksen aikana on mahdollista käydä Ruotsin puolella Haaparannalla päivittäin.

Ostokset näkyivät tiliotteessa

Rajavartija osti ensimmäisen nuuskalastinsa Ruotsista maaliskuun lopussa, kun työkomennusta oli takana viikko. Toisen lastin hän osti heinäkuussa noin viikkoa ennen viimeisen työkomennuksen päättymistä. Molempien ostosten summa oli yli 600 euroa.

Nämä nuuskaostokset on varmistettu rajavartijan tiliotteesta.

Yhteensä rajavartija toi kolmella eri kerralla 7,3 kilogrammaa nuuskaa rajan yli. Yksityishenkilö saa tuoda omaan käyttöönsä yhden kilon nuuskaa vuorokaudessa, joten rajavartijan tuoman nuuskan määrä ylitti sallitun määrän 4,3 kilogrammalla.

Rajavartija toi nuuskaa omaan käyttöönsä ja osin myytäväksi. Käräjäoikeuden mukaan rajavartija vältti noin 2800 euron verot. Se tuomitsi rajavartijan lievästä salakuljetuksesta ja lievästä veropetoksesta päiväsakkoihin. Käräjäoikeus piti tekoa vähäisenä.

Kyseinen rajavartija palkittiin viime kesänä Puolustusvoiman lippujuhlan yhteydessä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla.

Tuomio voi vaikuttaa työuraan

Rajavartija on myöntänyt syyllisyytensä rikoksiin. Hän kertoi oikeudessa ostaneensa nuuskaa vilpittömin mielin omaan käyttöönsä.

Hän selitti katsoneensa järkeväksi ostaa nuuskaa enemmän kerralla koronatilanteen vuoksi. Rajavartija oli katsonut, että riskit koronan leviämiseen olivat näin pienemmät.

Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kerrotaan, että rikostuomiolla voi olla tapauskohtaisesti vaikutuksia myös rajavartijan uraan. Seuraamuksia pohditaan tarkkaan etenkin silloin, jos rikos on sellainen, jota rajavartiomies valvoo työtehtävissään.

Seuraamukset voivat vaihdella teon vakavuuden perusteella huomautuksesta irtisanomiseen.

Kaakkois-Suomen raja-asemilta on lähtenyt maaliskuusta alkaen työkomennukselle Tornioon kuukausittain 40–45 henkilöä. Kaikkiaan komennuksilla käyneitä henkilöitä on satoja.