1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tieliikenne

Talvilomaliikenteessä alkamassa kauden vilkkain viikonloppu – lue tästä, missä kannattaa varautua jonoihin

Koronarajoituksista huolimatta pääteille riittää liikennettä edellisvuosien tapaan. Liikennemäärät kasvavat jo tästä päivästä lähtien.

tieliikenne
Autoja talvisella kantatiellä 79.
Liikenne Lapin teillä kasvoi jo viime viikonvaihteessa selvästi vuoden takaiseen hiihtolomaliikenteeseen verrattuna.Antti Ullakko / Yle

Alkamassa on koululaisten hiihtolomakauden sähäkin viikonvaihde, kun eteläsuomalaiset palaavat kotiin ja Väli-Suomen lomalaiset lähtevät reissun päälle. Vilkkain päivä tieliikenteessä pohjoisen tunturikeskusten ja etelän välillä on lauantai.

Tieliikennekeskuksen mukaan paluuliikennemäärät kasvavat jo perjantaina Etelä-Suomen teillä ja menoliikennettä alkaa olla myös Keski-Suomessa.

Pohjoiseen suuntautuvassa liikenteessä liikennemäärät nousevat sekä perjantaina että lauantaina eniten valtatiellä 4 välillä Heinola–Kemi sekä valtatiellä 5 välillä Heinola–Varkaus. Varsinkin lauantaina liikenne vilkastuu vitostiellä erityisesti välillä Jyväskylä-Kemi.

Etelän suuntaan liikenne on runsasta valtateillä 4 ja 5 välillä Mikkeli–Heinola–Helsinki sekä muilla pääkaupunkiseudun sisääntuloväylillä. Liikenne vilkastuu aamupäivästä alkaen ja jatkuukin vilkkaana pitkälle iltapäivään.

Sunnuntaina liikennemäärät kasvavat etelän suuntaisessa liikenteessä, mutta jäänevät kuitenkin lauantaita pienemmiksi.

Jonohermoja kysytään ajoittain

Fintrafficin Tampereen tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että ruuhkaisimmat ajat tien päällä noudattelevat edellisvuosien aikataulua.

– Lauantaina vaihtopäivänä pohjoisesta lähdetään kohti etelää jo aamusta ja etelästä Lappiin saavutaan pitkin iltapäivää, kertoo liikennepäivystäjä Auli Aaltonen.

Tietyömaiden kanssa hiihtolomalaisten ei tänä keväänä tarvinne hermojaan menettää, sillä suosituimmilla reiteillä niitä on vain muutama.

Nelostie
Nelostiellä Kirrin pohjoispuolella Jyväskylässä tietyön vuoksi tehty kiertotie voi aiheuttaa jonoutumista hiihtolomien vaihtopäivän liikenteessä. Arkistokuva.Jaana Polamo / Yle

Tieliikennekeskuksen mukaan kiertotie on käytössä nelostiellä Jyväskylässä Kirrin liittymästä lähes kymmenen kilometriä pohjoiseen, missä rakennetaan uutta moottoritietä.

Lapissa Simossa rakennetaan Maksniemen alikulkukäytävää ja siellä on käytössä kiertotie. Myös Iissä Haukiputaan siltatyömaan kohdalla ajellaan kiertotietä pitkin.

– Jonkin verran jounoutumista voi tietyillä tieosuuksilla tulla, kuten lomaliikenteessä yleensä, todetaan tieliikennekeskuksesta.

Rovaniemellä paikallisia ruuhkia voi viikonvaihteessa syntyä useaan otteeseen Arctic Rally Finland -kilpailun vuoksi.

Lapin liikennemäärät kasvoivat viime vuodesta

Eteläsuomalaisten hiihtolomien alkaessa viime viikonvaihteessa liikennemäärät Lapin mittauspisteissä nousivat noin 10 prosenttia viime vuodesta.

– Kyllähän tämä vähän yllätti, esimerkiksi Rovaniemellä Jääskön mittauspisteessa kantatie 79:llä Rovaniemen ja Kittilän välillä ajoneuvoja laskettiin viime lauantaina 3453, mikä on lähes tuhat enemmän kuin vuosi sitten, kertoo tiestö- ja paikka-asiantuntija Kimmo Lohela Lapin ely-keskuksesta.

Kaikkiaan Lapin vilkkaimpien matkailuteiden mittauspisteet ohitti viime lauantaina 11 500 ajoneuvoa. Määrä on suurempi kuin viiteen vuoteen.

Lapin tunturikeskuksissa on kuluvalla viikolla riittänyt kotimaisia matkailijoita ja myös tuleva viikko tuo pohjoiseen tuhansia ihmisiä koronarajoituksista huolimatta.

Lue lisää: Data paljastaa: pahentunut koronatilanne ei hillinnyt talvilomalaisten liikkumista – liikennemäärissä jopa huomattavaa kasvua

Lue seuraavaksi