Hyppää sisältöön

Anna Hurmalainen herätteli somessa suoraa keskustelua Vantaan kuntavaaleista – syntyi Perjantaisauna, missä löylyä heittävät kaupunkilaiset

Kahdeksan viikon aikana lauteilla puidaan eri aluekeskusten paikallisia kysymyksiä.

Anna Hurmalainen ymmärsi kuntapolitiikan merkityksen, kun sai pettymyksekseen lukea kotialueensa koulun lakkauttamisesta. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Kun Anna Hurmalainen sai lukea lehdestä, että Vantaan Tuomelan koulu lakkautetaan, hän vetäisi aamukahvit väärään kurkkuun.

Hurmalainen perheineen asui tien toisella puolen ja tytär kävi kyseistä koulua. Moni paikallinen vastusti lakkauttamista. Hurmalainen koki, että alueen asukkaita ei ollut kuultu tarpeeksi.

Kokemus johti kunnallispoliittiseen heräämiseen.

Anna Hurmalainen ymmärsi, että äänestäjien on välttämätöntä saada tietää, mitä kuntavaaliehdokkaat ajattelevat kunkin alueen paikallisista kysymyksistä: ostareiden uudistamisesta, päiväkotien sisäilmasta, suojateiden sijainneista ja sen sellaisesta.

– Vantaa on kaupunki, joka koostuu tällaisista pikkukylistä. Eri alueilla on omat tärkeät asiansa, Hurmalainen sanoo.

Vaalien jälleen lähestyessä Hurmalainen kirjoitti Facebookissa, että hän haluaisi kysyä suoraan kuntavaaliehdokkailta heidän arvoistaan ja alueellisista näkemyksistään.

Tanja Rinne (oik.) perusti lakkautetun koulun tiloihin kirpputorin. Hän ei aio äänestää kuntavaaleissa, mutta harkitsee osallistumista Perjantaisaunaan. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Hän sai ilokseen huomata, että ei ollut yksin.

Somessa järjestäytyi työryhmä, ja noin kuukautta myöhemmin konsepti aluekeskusten omille vaalipaneeleille oli valmis.

Kunkin alueen asukkaat saisivat kysyä ehdokkailta mitä tahansa Perjantaisaunan virtuaalisilla lauteilla.

Myös Vantaan kaupunki ja paikallislehti innostuivat Perjantaisaunasta

Viime viikolla ensimmäisessä saunaillassa löylyä heittivät hakunilalaiset. Tänään on Aviapoliksen asukkaiden sekavuoro.

Teemoja ei ole ennalta määritelty, vaan äänestäjät voivat kysyä mitä hyvänsä. Keskustelua voi katsoa suorana tai tallenteena Youtubessa. Kolmen tunnin hikinen vuoro alkaa aina kello 18.

Tämän päivän paneelia pääset katsomaan tästä (siirryt toiseen palveluun).

Kustakin puolueesta paneeliin saa ilmoittautua kaksi panelistia. Ajatuksena on, että edustajat tuntisivat kulloinkin vuorossa olevan asuinalueen asiat hyvin. Yksi olisi kunnallispolitiikan konkari ja toinen noviisi.

"Vantaa on kylien kaupunki, vaikka jotkut kuinka kuvittelevat, että Tikkurila ja Myyrmäki ovat ne suuret cityt", Hurmalainen sanoo ja nauraa. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Hurmalainen toivoo, että Perjantaisaunaa jatkettaisiin vielä vaalien jälkeenkin. Kaupungin esityslistojen ja liitteiden seuraaminen voi hänen mielestään olla melko etäännyttävä kokemus, ja siksi olisi tärkeää säilyttää kaupunkilaisten ja valtuutettujen avoin keskusteluyhteys.

– Politiikka ei saa olla sitä, että asioista keskustellaan vain kahdeksan viikkoa ennen vaaleja, Hurmalainen sanoo.

Kaupunkilaisten omasta toimeliaisuudesta syntynyt vaalipaneelien sarja on jo herättänyt laajempaakin kiinnostusta. Anna Hurmalainen kertoo työryhmän jo suunnittelevan yhteistyötä kaupungin tiedotuksen Vantaa-kanavan sekä paikallisen uutismedian Vantaan Sanomien kanssa.

Lue myös:

.
.