1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lumionnettomuudet

Lunta rytisi kadulle niin, että autot siirtyivät metritolkulla, laseja särkyi ja hengenlähtö oli lähellä – paikalle sattunut: Pahalta näytti

Oulun Toppilansalmessa sattui vaaratilanne, eikä tehtävä ole pelastuslaitoksen mukaan ainoa.

Lumionnettomuudet
Oulun Toppilansalmessa putosi rakennuksen katolta iso lumikuorma kadulle torstaina 25. helmikuuta.
Katso Aki Vallon kuvaamalta videolta, miltä paikalla näytti heti tapahtuneen jälkeen.

Oulussa Toppilansalmen alueella sattui torstaina vaaratilanne, kun suuri kuorma lunta rysähti yllättäen katolta kadulle.

Riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kuvailee tilannetta vaaralliseksi: lunta on ollut paljon, ja kun se tulee alas, se voi aiheuttaa pahaa jälkeä.

Toppilansalmen tapauksessa kaksi ihmistä loukkaantui sanomalehti Kalevan (siirryt toiseen palveluun) mukaan lievästi. Myös hengenlähtö oli lähellä, lehti kertoo, mutta paikalla olleet ehtivät juuri siirtyä autoon, pois lumen alta.

Oululainen Aki Vallo todisti tapahtunutta tien toiselta puolelta.

– Olihan se ihmeellinen tilanne, hän kommentoi Ylelle.

– Muutama ihminen kerkesi pääsemään autoon sisälle lumivyöryn alta. Yhdellä tuli ilmeisesti ruhjeita jalkaan. Mutta pahalta se näytti, kun iso lumimassa vyöryi katolta alas.

Kadunvarressa oli hänen mukaansa kymmenkunta autoa. Tie tuli täyteen lunta, ja osa autoista siirtyi sen takia metritolkulla.

– Luonto näytti suuret voimansa.

Vallo kuvasi lumen aiheuttamia vaurioita myös videolle. Siltä näkee, miten esimerkiksi autojen laseja oli mennyt rikki tilanteessa.

  • Voit katsoa silminnäkijän kuvaaman videon paikalta tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Pelastuslaitos kehottaa: Nyt tarkkana kaupunkialueella

Toppilansalmen tilanne liittyy siihen, että sää lauhtuu ja lunta alkaa pudota katolta, toteaa Tomi Honkakunnas pelastuslaitokselta.

Hän sanoo, että lumikuormaan liittyvät tehtävät ovat olleet alueella kasvussa.

Tilanteiden taustalla ovat esimerkiksi epätasaisesti jakautuneesta lumesta aiheutuvat ongelmat: Ison kattopinnan alla saattaa olla matalampi kattopinta. Jos matalampi pinta on etelään päin, ovat pohjoistuulet voineet puskea lumet etelän puolelle, Honkakunnas selittää.

– Siellä alkaa näkyä metrin, jopa parin metrin paksuisia lumipatjoja. Se rasittaa rakenteita. On taipumisia ja sortumisia.

Sään lauhtuessa lumi käy yhä raskaammaksi. Takana on myös pitkä pakkasjakso, mikä näkyy riskienhallintapäällikön mukaan siten, että räystäiltä alkaa tippua jäitä.

– Nyt on syytä olla tarkkana, kun liikkuu kaupunkialueella kerrostalojen läheisyydessä.

Myös Toppilansalmen vaaratilannetta todistanut Aki Vallo aikoo pitää silmänsä auki.

– Täytyy katsoa entistä tarkemmin, mihin oman autonsa laittaa.

Oulun Toppilansalmessa putosi rakennuksen katolta iso lumikuorma kadulle torstaina 25. helmikuuta.
Kuva tapahtumapaikalta tänään perjantaina.Janne Körkkö / Yle

Lue seuraavaksi:

Lunta saattaa olla katolla jopa sata kiloa neliöllä: katso, miltä vaarallisten räystäslumien pudottelu näyttää turvavaljaiden varassa

Lue seuraavaksi