1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

Teininä Isisin kalifaattiin lähtenyt nuori nainen ei saa palata Britanniaan taistelemaan kansalaisuutensa puolesta, linjasi maan korkein oikeus

Shamima Begumilta vietiin Britannian kansalaisuus kaksi vuotta sitten kansalliseen turvallisuuteen vedoten.

Britannia
Shamima Begumin sisko Renu esittelee sisarensa kuvaa.
Shamima Begumin sisko Renu esitteli sisarensa kuvaa helmikuusa 2015.Laura Lean / AFP

Britanniasta Syyriaan 15-vuotiaana lähtenyt nuori nainen ei saa palata Britanniaan, linjasi Britannian korkein oikeus yksimielisesti perjantaina.

Nyt 21-vuotiaalta Shamima Begumilta vietiin Britannian kansalaisuus kaksi vuotta sitten kansalliseen turvallisuuteen vedoten. Hänellä ei ole virallisesti muun maan kansalaisuutta (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2019 silloinen sisäministeri Sajid Javid väitti, että Begum olisi oikeutettu Bangladeshin kansalaisuuteen äitinsä kansalaisuuden perusteella. Bangladeshin mukaan näin ei ole.

Begum haastoi päätöksen väittäen, ettei hän ole toisen maan kansalainen ja että Javidin päätös jätti hänet kansalaisuudettomaksi.

Begum syntyi ja kasvoi Britanniassa.

Yksi kolmesta karanneesta teinitytöstä

Vuonna 2015 Shamima Begum päätti jättää kotinsa Lontoossa ja muuttaa terroristijärjestö Isisin alueelle Syyriassa. Hän matkusti sinne kahden ystävänsä kanssa.

Myöhemmin Begum löydettiin pakolaisleiriltä Syyriassa. Hän oli mennyt naimisiin hollantilaisen vierastaistelijan kanssa ja hänellä oli kolme lasta, jotka kaikki ovat sittemmin kuolleet.

lentokentän turvakamerakuvaa Shamima Begumista.
Lentokentän turvakamerakuvaa Shamima Begumista vuodelta 2015.AOP

Viime heinäkuussa Britanniassa vetoomustuomioistuin katsoi, että olisi oikeudenmukaista päästää Begum Britanniaan, sillä Syyriasta vankileiriltä käsin ei ole helppoa valittaa tuomiosta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Britannian sisäministeriö vei asian korkeimpaan oikeuteen, sillä se katsoi, että Begumin paluu Britanniaan "aiheuttaisi merkittävän kansallisen turvallisuuden riskin", BBC kertoo.

Tuomioistuin vetosi kansalliseen turvallisuuteen

Tänään korkein oikeus linjasi, että hallituksella oli oikeus evätä Begumilta pääsy Britanniaan ja että hänen oikeuksiaan ei ole rikottu. Korkein oikeus katsoi, että kansallinen turvallisuus ajaa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin edelle.

Korkeimman oikeuden tuomarin lordi Reedin mukaan ei ole oikein pakottaa brittihallitusta tuomaan Begumia takaisin Britanniaan vaan keskeyttää hänen oikeustaistelunsa kunnes hän on turvallisemmassa asemassa.

– Se ei ole täydellinen ratkaisu, koska ei tiedetä, kuinka kauan menee ennen kuin se on mahdollista. Mutta täydellistä ratkaisua tämäntyyppiseen ongelmaan ei ole olemassa, Reed sanoo BBC:n mukaan.

Lue myös:

Isis-tytön vauva kuoli – brittiministerin kovalle linjalle sataa nyt kritiikkiä

Kalifaattiin lähtenyt, kotiinpaluusta haaveileva teini menettämässä Britannian kansalaisuuden

Jos teininä kalifaattiin lähtenyt nuori nainen on raskaana ja tahtoo kotiin, pitääkö kotimaan auttaa häntä – Tätä pohtii nyt Britannia

Al-Holin leiriltä lasten kanssa noudettu nainen sai Norjassa syytteen osallistumisesta Isisin toimintaan

YK: Al-Holin leirillä surmattu useita ihmisiä alkuvuoden aikana

Analyysi: Suomi näyttää tietä al-Hol-kotiutuksissa – ravisuttavalla päätöksellä on yhdet kasvot

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi