1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Urpo Lahtinen

Lehtikeisari Urpo Lahtisen elämästä tehdään tv-sarja – pääosassa Aku Hirviniemi 

C More on tilannut fiktiosarjan kustantaja Urpo Lahtisen värikkäistä vaiheista 1970-luvulla.

Urpo Lahtinen
Lehtikeisaria näyttelee Aku Hirviniemi.
Lehtikeisaria näyttelee Aku Hirviniemi.Tuotantoyhtiö Hihhihhii Oy / Miira Ojanen

Helsingistä alun perin kotoisin ollut Urpo Lahtinen perusti Hymy-lehden Tampereella vuonna 1959.

Julkaisu kasvoi nopeasti suursuosioon sensaatioiden, väärinkäytösten paljastusten, alastomuudella flirttailun ja sosiaalipornon avulla. Mallia otettiin brittiläisestä juorulehdistöstä.

Yksityiselämän suoja oli heikko lehden jättimenestyksen aikoina 1960–70 -luvuilla. Hymy oli alvariinsa syytettynä kunnianloukkauksista.

Hymyn juttujen arvioitiin aikanaan voidelleen etenkin monen julkisuuden henkilön nopeaa luisua. Riiput jo ristillä, Timo K.Mukka -jutun katsottiin vaikuttaneen sydänvikaisen kirjailijan kuolemaan. Tapaus johti yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä rajoittavan Lex Hymyn (siirryt toiseen palveluun) säätämiseen vuonna 1974.

Katso Urpo Lahtisen haastattelu vuodelta 1968

Lehtisensaatioiden uhrit Elävässä Arkistossa

Kustantaja Lahtisen mediatalo Lehtimiehet julkaisi myös muun muassa ilmaisjakelu Tamperelaista, rikoslehti Alibia ja Nykypostia. Valikoimaan kuului myös miestenlehtiä ja Maailman vahvin Nalle.

Ismo Apell (vas.), Karoliina Kudjoi, Aku Hirviniemi ja Eino Heiskanen Hymyä!-sarjan ensimmäisenä kuvauspäivänä Tampereella.
Ismo Apell (vas.), Karoliina Kudjoi, Aku Hirviniemi ja Eino Heiskanen Hymyä!-sarjan ensimmäisenä kuvauspäivänä Tampereella.Tuotantoyhtiö Hihhihii Oy / Miira Ojanen

Lahtinen keräsi bisneksillään jättiomaisuuden, jota hän käytti muun muassa mittavan taidekokoelman kartuttamiseen ja suuruudenhulluksi haukutun Villa Urpo -huvilan rakentamiseen Näsijärven rannalle.

Kun Lehtimiehet 1980-luvulla myytiin Yhtyneille kuvalehdille, oli kauppahinta nykyrahassa noin 50 miljoonaa euroa.

Nyt värikkään lehti- ja liikemiehen elämästä tehdään televisiosarja. Se on tiedotteen mukaan fiktiota, vaikka perustuu pitkälti tositapahtumiin.

Ensi vuonna C More -palvelussa ensi-iltansa saava Hymyä!-sarja sijoittuu 1970-luvulle. Tuohon aikaan Urpo Lahtinen oli juuri eronnut Hymy-nimisestä puolisostaan. Entisen puolison mukaan nimetty lehti takoi rahaa ja seuraelämä oli villiä ja huuruista.

Myöhemmin myös MTV3:lla nähtävän sarjan hahmogalleriaan kuuluu Lahtisen (Aku Hirviniemi) lisäksi Hymyn toimituskuntaa ja aikakauden kuuluisuuksia julkkiskampaaja Monsieur Mossesta (Janne Kataja) kohumissi Ursula Rainioon (Pihla Maalismaa).

Osansa saa myös valmismatkailun suurmies Kalevi Keihänen, jonka kanssa Lahtinen perusti Tahkon laskettelukeskuksen.

Sarjaa kuvataan parhaillaan Pirkanmaalla.´

Kuuntele Perttu Häkkisen ohjelma sensaatiojournalismin villeistä vuosista

Lue seuraavaksi