1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumityöt

Jani Putkinen väsäsi ruohonleikkuriin lumilingon, ja nyt lumityöt vain naurattavat: "On niin kivaa, että ei tästä oikein riesaa saa tehtyä"

lumityöt
Mies ajaa lumilingolla omakotitalon pihassa. Lunta lentää torvesta.
Lumenluontia päältäajettavan ruohonleikkurin keulaan nikkaroidulla lumilingolla. Video: Petri Aaltonen / Yle

Savonlinnan Kellarpellossa pörisee kesältä tuttu ääni ja lumi pöllyää kymmenmetrisessä kaaressa. Jani Putkinen ajelee päältäajettavalla ruohonleikkurilla, jonka keulaan on nikkaroitu lumilinko.

– Joka kerta on hymy naamalla, kun enää ei tule hiki eikä penkkoja pihoille.

Putkinen sanoo aiemmin kokeilleensa erilaisia lumenluontitapoja, kuten kolaa, perinteistä lumilinkoa ja mönkijän keulalla olevaa puskulevyä.

Sitten Putkinen asensi kaverinsa kanssa lumilingon ruohonleikkurin keulaan.

– Mönkijällä saa halutessaan enemmän vauhtia lumenluontiin, mutta tämä on osoittautunut kaikista helpoimmaksi tavaksi tehdä pienissä tiloissa lumitöitä.

Mies auraa mönkijällä lunta.
Savonlinnalainen Jani Putkinen käyttää välillä mönkijääkin lumenluonnissa.Petri Aaltonen / Yle

Kaupungin lumikalusto täyskäytössä

Omakotiasujien lisäksi lumen paljous aiheuttaa päänvaivaa myös kaupungin katujen kunnossapidolle. Runsasluminen talvi on pitänyt teiden ja katujen kunnossapitotyöntekijät kiireisinä.

Esimerkiksi Savonlinnassa kaikki mahdollinen kalusto on täyskäytössä ja katujen kunnossapidon parissa huhkii nelisenkymmentä kaupungin ja eri huoltoyhtiöiden työntekijää. Lunta kuljetetaan kahdelle lumenkaatopaikalle aina kun aurauksesta on taukoa.

Katujen reunoilla kohoavat lumivallit saavat kyytiä, kun lumenkuormaus on täydessä käynnissä. Savonlinnan kaupungilta lunta on ajamassa viisi yksikköä.

Kuorma-autot kuljettavat kymmeniä lumilasteja päivittäin Pihlajaniemeen tai Viitasuon lumenkaatopaikalle Nätkille.

Kuorma-auto kaataa lunta kasaan Viitasuon lumenkaatopaikalla.
Savonlinnan kaupungilta lunta on ajamassa viisi yksikköä. Viitasuon lumenkaatopaikalla Nätkillä on runsaasti tilaa lumimassoille.Petri Aaltonen / Yle

Savonlinnan kaupungin koneenkuljettaja Tarmo Issakainen on pyöräkoneensa kanssa välillä pitkin ja poikin keskellä tietä. Hän toivoo autoilijoilta ja jalankulkijoilta tilannetajua ja tarkkaavaisuutta.

– Autoilijat tunkevat liian pieniin rakoihin ja silloin siinä on aina vaaratilanteen mahdollisuus.

Vaaran paikkoja on myös erityisesti risteyksissä, joissa näkyvyys on huono isojen lumivallien takaa.

– Kun auratessa joudumme pakkaamaan lunta, niin risteysalueellehan se näköeste ensimmäisenä tulee, ja se on aina vaaran paikka.

Kiivaimpien lumisateiden aikaan katujen kunnossapitotyötekijät tekevät lähes ympäripyöreää päivää. Työt alkavat aamuyöllä ja jatkuvat pitkälle iltapäivään.

Kauhakuormaaja ottaa lunta kasasta.
Savonlinnan kaupungin koneenkuljettajan Tarmo Issakaisen viime päivät ovat menneet tiiviisti pyöräkoneella lunta kuormaten.Petri Aaltonen / Yle

Kolaaminen voi olla kivaakin

Lumimassojen mahduttaminen omalle tontille tuottaa ongelmia monelle omakotiasujalle. Savonlinnan Järvenpäässä asuvalla Jorma Paavilaisella on tontilla tilaa kolata lunta. Hän vannoo perinteisen lumenkolauksen nimeen, eikä ättäröi ollenkaan kolan kanssa.

– Kolaan mielelläni: herään aikaisin aamulla ja lähden työntämään lunta. Parikymmentä vuotta olemme asuneet tässä, ja joka talvi olen itse tehnyt lumityöt.

Paavilainen kertoo saaneensa pojiltaan uudenuutukaisen lumikolan, kun vanha meni rikki.

– He ostivat minun vointiin nähden vähän liian ison kolan. Olisi saanut olla vähän kapeampi, mutta pitää ottaa pienempiä kuormia, hän tuumaa.

Jorma Paavilainen kolaa lunta pihassa.
Savonlinnalainen Jorma Paavilainen kertoo kolaavansa mielellään. Hän on tehnyt itse lumityöt joka talvi.Petri Aaltonen / Yle

Lunta saa kasata vain omalle tontille

Omakotiliitosta neuvotaan omakotiasujaa olemaan lumenluonnissa kaukaa viisas: alkutalvesta pitäisi alkaa kasata lunta mahdollisimman kauas, pihan kauimmaiseen kulmaan, jotta kasvavat lumipenkat eivät tukkisi nopeasti kulkua.

Asetuksien mukaan lunta saa kasata vain omalle tontille. Lumenluojalle tärkein ohje on olla kasaamatta lunta talon seinustoille tai pihaportin pieleen. Mielessä on pidettävä näkyvyyden säilyminen tielle kotipihasta pois ajettaessa.

Moni lumen paljouden kanssa taisteleva omakotiasuja olisi valmis maksamaan lumenkuljetuspalvelusta päästäkseen eroon pihaan kertyneistä lumivalleista.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas kertoo, että yksityisten tilaamaan lumenkuljetuspalveluun tarvitaan yleensä kuljetuksen lisäksi traktorin kauhakuormaaja lastaamaan lumikasat kuorma-auton lavalle.

– Lumenkuljetuksessa hankaluuksia tuottaa enemmän traktorien saatavuus ruuhka-aikoina, ei niinkään palvelun hinta.

Tähtikunnas sanoo normaalisti palvelua olevan saatavilla, mutta lumenajossa on yleensä sesonkiaika myös suurissa kiinteistöissä. Hän arvioi traktorin tuntiveloitukseksi keskimäärin 60 € / tunti.

Esimerkiksi savonlinnalaisesta huoltoyhtiöstä Savotekistä kerrotaan, että yksityisten ihmisten lumenkuljetustilauksia ei tällä hetkellä pystytä vastaanottamaan, koska kaikki aika menee sopimusasiakkaiden lumihuollossa.

Lumilingollinen ruohonleikkuri kääntää päitä

Paavilainen ei ole kaivannut lumilinkoa tai mitään muutakaan konetta lumenluontiin. Hän ottaa kolaamisen kuntoilun kannalta. Monille lumen kolaaminen ei ole mitenkään mieluista puuhaa. Paavilainen peräänkuuluttaa asennoitumista ja malttia kolaamiseen.

– Kun voimat rupeaa vähenemään on muistettava huilata vähän ja käydä hörppäämässä vaikka kahvit.

Jani Putkinenkaan ei koe lunta riesana, vaikka sitä se monelle omakotiasujalle onkin.

– Lumenluonti näillä vehkeillä on niin kivaa, että ei tästä oikein riesaa saa tehtyä itselleen, hän sanoo.

Mies ajaa lumilingolla omakotitalon pihassa. Lunta lentää torvesta.
Jani Putkinen ei koe lunta riesana, vaan ajelee hymyillen lumilingollisella ruohonleikkurillaan.Petri Aaltonen / Yle

Lumilingollinen ruohonleikkuri on ensimmäistä talvea Putkisen käytössä. Hän laskee ajaneensa sillä tänä talvena kymmenkunta kertaa lumet pihaltaan pois.

Naapuruston ja lenkkeilijöiden päät kääntyvät Putkisen pörhältäessä lumilingollisella ruohonleikkurillaan.

– Perinteisen itsestäänvetävän lumilingon kanssa kulkeva on huomattavasti yleisempi näky kuin tällainen ruohonleikkurilla lunta ajava.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 27.2. klo 23 asti.

Lue seuraavaksi