Hyppää sisältöön

Sosiaali- ja terveysministeriö näreissään Etelä-Suomen koronarajoituksista: "Paikat pitäisi panna kokonaan kiinni", sanoo osastopäällikkö

Aluehallintoviraston mukaan urheilutiloissa saa olla enintään 10 ihmistä samaan aikaan, kauppakeskuksissa oleskelutilat ovat pois käytöstä.

Päätös ei koske sellaisia tiloja, joissa toiminta on järjestetty siten, että tilassa on enintään kymmenen henkilöä kerrallaan. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö on eri linjoilla Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa uusista koronarajoituksista. STM:n mielestä paikat pitäisi panna kokonaan kiinni, eikä antaa esimerkiksi kuntosalien jatkaa toimintaansa niin, että paikalla on enintään 10 ihmistä.

Osastopäällikkö Satu Koskelan mukaan ministeriön linjaus on, että kuntosalit ja muut tilat tulee laittaa kokonaan kiinni.

– Tavoitteena oli kaikin keinoin, kun niitä nyt lainsäädännöllisesti on, pyrkiä toteuttamaan todellinen sulku aikuisten osalta. Ministeriön linjaus on, että toiminnan on kokonaan keskeydyttävä, Koskela sanoo.

Koskelan mukaan ministeriö on johdonmukaisesti ohjeistanut leviämisvaiheessa olevia alueita ottamaan tartuntalain sallimat toimenpiteet täysimääräisesti käyttöön.

Avien tulisi noudattaa ministeriön antamaa ohjeistusta korkean tartuntariskin tiloissa eli toiminta pitäisi keskeyttää kokonaan alakouluikäisten harrastustoimintaa lukuun ottamatta.

– Odotuksemme on, että päätös muutetaan vastaamaan ministeriön ohjeistusta ja se tullaan aville viestimään. Valtakunnallinen tulkinta on tehty nimenomaan siksi, että on valmiiksi pureskeltu yleiset toimintaohjeet, eikä jokaisen virkamiehen tarvitse niitä erikseen tulkita ja pohtia kaikkia yksityiskohtia uudelleen, Koskela sanoo.

Koskelan mukaan kaikkien tulisi noudattaa yhtenäistä linjaa, jotta ohjeistus olisi myös kansalaisille johdonmukaista ja kaikille ymmärrettävää.

Koskelan mukaan poikkeamiin on suhtauduttava erittäin kriittisesti. Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla ei ole mitään syytä loivennuksiin, koska koronatilanne on tällä alueella kaikista vaikein koko maassa, hän huomauttaa.

– Jos pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla lähdetään loiventamaan, niin nousee kysymys, milloin näitä ohjeistuksia sitten käytettäisiin. Nämähän säädettiin juuri sen vuoksi, että viranomaiset saavat lisävälineitä tartuntataudin torjuntaan ja hillitsemiseen.

Koskelan mukaan ministeriö ei ollut etukäteen tietoinen avin lievemmistä linjauksista. Ministeriön edustajat ja koronakoordinaatioryhmät ovat tavanneet keskenään viimeksi eilen torstaina.

Ministeriö tviittasi jo alkuillasta asiasta.

Näin Etelä-Suomen avi kuitenkin linjasi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on vahvistanut uudet määräykset (siirryt toiseen palveluun)pääkaupunkiseudulle ja osaan Uudenmaan kunnista kriittisen epidemiatilanteen vuoksi. Asiakastiloja määrätään suljettaviksi ensi maanantaista, 1. maaliskuuta alkaen. Määräaika päättyy 14. maaliskuuta. Lain mukaan tilat voidaan sulkea enintään kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Päätös koskee Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten lisäksi Järvenpään, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon ja Tuusulan kuntia. Päätös perustuu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tautitilanteeseen. Tavoitteena on kontaktien vähentäminen ja tartuntojen välttäminen.

Päätös ei koske sellaisia tiloja, joissa toiminta on järjestetty siten, että tilassa on enintään kymmenen henkilöä kerrallaan läsnä. Henkilökuntaa ei kuitenkaan lasketa mukaan kymmeneen. Esimerkiksi urheiluhalleissa voi olla enintään kymmenen henkilöä tilaa kohden yhtä aikaa läsnä.

Myös alle 12-vuotiaiden harrastustoiminta on rajattu tuoreen linjauksen ulkopuolelle. Lasten ohjattu harrastustoiminta saa jatkua tiloissa, mutta turvaväleistä ja hygieniasta on huolehdittava.

Mikäli rakennuksessa on useampia saleja, niiden ulkopuolellakaan ei saa olla kymmentä ihmistä enempää yhtä aikaa läsnä. Tilojen hallinnasta vastaavan on huolehdittava esimerkiksi harrastustunneista niin, etteivät ne ala ja pääty samaan aikaan toisen ryhmän kanssa.

Kauppakeskuksissa ravintoloihin ja kauppoihin voi kulkea, myös wc- ja lastenhoitotilat pysyvät auki, mutta levähähdysalueet eivät ole käytössä. Rajoitusten tavoitteena on, että yleisissä tiloissa vältetään tarpeetonta oleskelua ja hengailua.

Tänään annettu määräys koskee jo aiemmin esille tulleita tiloja:

  • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
  • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmä-harrastustoimintaan käytettävät tilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin

Elinkeinon harjoittajien on tehtävä suunnitelmat lain edellyttämästä tilojen turvallisesta käytöstä mahdollisimman pian.

Lisäksi avi on valmistellut määräystä oppilaitosten tilojen sulkemisesta 8.3.–28.3.2021 väliseksi ajaksi. Päätös noudattaa osaltaan hallituksen 25.2. tekemää linjausta, jonka mukaan yläasteet ja 2. asteen opetus siirretään etäopetukseen.

Avin päätöksessä kuitenkin huomioidaan perusopetuslain mukaiset velvoitteet, muun muassa lähiopetuksen järjestämisestä 1.–3.-luokkalaisille ja erityistä tukea tarvitseville oppilaille. Päätökset julkaistaan ensi viikolla.

Avin päättämiä rajoituksia voimaan jo eilen

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiistaina suosittelemat lähinnä turvavälejä koskevat tartuntatautilain pykälän 58 d:n mahdolllistamat rajoitukset tulivat käyttöön jo eilen. Aluehallintovirasto teki tätä koskevan päätöksen keskiviikkona.

Koronarajoitukset kiristyivät torstaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueella siten, että jos esimerkiksi kuntosalilla tai kaupassa on paikalla yli kymmenen ihmistä, turvavälit täytyy pystyä pitämään kahdessa metrissä. Ulkotilojen osalta raja on 50 ihmistä.

Kunnat ovat voineet rajata omien tilojensa käyttöä jo aiemminkin. Eilen voimaan tullut linjaus koskee julkisten tilojen lisäksi myös HUSin alueella toimivien yritysten ja yhdistysten tiloja.

Laki ei koske pieniä, alle 10 hengen yritysten ja yhdistysten tiloja.

Rajoitusten piirissä olevia tiloja ovat siis esimerkiksi kaupat, kuntosalit, kampaamot ja apteekit. Avin mukaan toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit.

Hallitus antoi asetuksen ravintoloista

Ravintoloiden osalta Valtioneuvosto on antanut tänään uuden asetuksen (siirryt toiseen palveluun), jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Ravitsemisliikkeiden tulee huolehtia asiakkaiden ja asiakasryhmien välisistä etäisyyksistä aiempaa tehokkaammin.

Ravintoloiden on koko maassa järjestettävä toimintansa sisätiloissa siten, että asiakkaat ohjataan istumaan istumapaikoilleen. Ravintolan on laadittava ja annettava asiakkaille ohjeet siitä, miten sisätiloissa sallitaan kulkeminen ravintolaan saapumisen, sieltä poistumisen, tupakointitilassa tai wc- ja pesutilassa käymisen sekä ruuan ja juoman noutamisen yhteydessä. Ravintolat eivät toisin sanoen saa järjestää eivätkä sallia esimerkiksi tanssimista ja karaokepaikan esiintymisiä.

Asetus tulee voimaan ensi maanantaina, ja se on voimassa 30.6.2021 asti. Momenttia asiakkaiden ohjaamisesta istumapaikoilleen sovelletaan kuitenkin vasta perjantaista 5.3. alkaen. Vastuu asetuksen käytännön soveltamisesta on aluehallintovirastoilla.

Uudellamaalla sijaitsevassa ravitsemisliikkeessä, jonka pääasiallinen ravitsemistoiminta on alkoholin tarjoilu, saa oleskella yhtäaikaisesti enintään puolet normaalista määrästä ja alkoholijuomien anniskelu on sallittua kello 7–22.

Päivitetty otsikkoa ja lisätty STM:n kommentti sekä tviitti kello 17:51.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 27.2. klo 23:een asti.

Lue myös:

Vantaalla pohditaan jo jäljityksen mielekkyyttä – "On sellainen tunne, että epidemian aste on ylittämässä jäljityksen kantokyvyn", sanoo tartuntalääkäri

Hallitus puhuu loppukiristä, mutta kuinka jaksaa kansa? "Alkaa olla aika väsynyttä meininkiä"

Koronaryhmä sitä, tartuntatautilaki tätä ja avi tuota – Jos putosit kärryiltä, kertaa pääkaupunkiseudun rajoitukset tästä jutusta

Nyt se varmistui: Yleiset saunat, kuntosalit ja kylpylät kiinni – Pääkaupunkiseutu sulkee myös yksityisiä tiloja, toisen asteen lähiopetus perutaan

Mikä ihme on "sulkutila"? 5 polttavinta kysymystä ja mahdollisimman yksinkertaista vastausta

Näin hallituksen "sulkutila" vaikuttaa suomalaisten elämään

HUS-alueen yritysten pitää tästä päivästä lähtien estää lähikontaktit yli 10 henkilön asiakastiloissa – määräyksen rikkomisesta tila voidaan sulkea

Koronakoordinaatioryhmä päätti: pääkaupunkiseudun rajoitukset jatkuvat