Hyppää sisältöön

Työllistämiskokeilu alkaa neljässä Lapin kunnassa: työtön työnhakija saa nyt monipuolisesti apua yhdeltä luukulta ja kotikunnasta

Tavoitteena on taata, että työtön saa työllistyäkseen kaiken tarvitsemansa tuen helposti ja nopeasti.

Torniossa ja kolmessa muussa Lapin kunnassa työllisyyspalvelut muuttuvat maaliskuun alussa, kun kunta ottaa hoitaakseen kuntalaisten työllistämiseen liittyvät asiat. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Työllisyyspalveluiden hoito muuttuu tänään neljässä Lapin kunnassa, jotka ovat mukana yli kaksi vuotta kestävässä kokeilussa. Iso osa työllisyyspalveluista siirtyy valtion alaisilta TE-toimistoilta Tornion, Sodankylän, Rovaniemen ja Kemijärven kuntien hoidettavaksi virallisesti maaliskuun alussa.

Torniossa muutos merkitsee sitä, että työttömät työnhakijat alkavat saada jälleen asiakaspalvelua kotikaupungissaan ja apua on tarjolla myös henkilökohtaisissa tapaamisissa. Viime vuosina torniolaisten lähin TE-palvelupiste on ollut Kemissä.

Nyt Tornioon kootaan saman katon alle ne asiantuntijat, joiden apua ihminen työttömäksi jäädessään tai työttömänä ollessaan voi tarvita. Työllistämisen kuntakokeiluun siirtyy TE-palveluista tuhat torniolaista. Heistä alle 30-vuotiaita on noin puolet.

Kokeilua organisoiva Tornion vs. henkilöstöpäällikkö Tarja Konola-Jokinen tietää, että työttömäksi joutuneelle on erittäin tärkeää saada asiantuntevaa apua yhdestä paikasta helposti ja nopeasti. Mahdollisuus tavata asiantuntijoita kasvokkain on niin ikään iso asia.

– Henkilökohtaisiin tapaamisiin on varattava aika, mutta tapaamisia järjestyy ilman muuta. Tavoitteena on, että jokainen saa täsmänä sitä tukea mitä tarvitsee. Voimme auttaa ihan asiakassuhteen alusta asti. Esimerkiksi, jos ns. kykyviisarikyselyn täyttäminen tuntuu hankalalta, siihen saa ohjausta.

Kykyviisari on kysely, jonka avulla pyritään seuraamaan muun muassa työllistämistoimien osuvuutta ja onnistumista. Kysely täytetään työnhaun alkaessa ja uudelleen puolen vuoden kuluttua. Näitä tietoja kerätään valtakunnallisesti.

Tukikeinoja on paljon

Torniossa aloittavassa työllisyyden palveluyksikössä siis haetaan uutta mallia työllistämiseen nimenomaan tarjoamalla yhdeltä luukulta monipuolista apua. Samasta osoitteesta löytyvät työvoimahallinnon, kaupungin ja sosiaalitoimen asiantuntijat. Yksikössä toimii kahdeksan työntekijää.

– Voimme keskustella yhdessä tilanteesta ja etsiä ratkaisuja. Näin työllistyminen voi käydä helpommin ja nopeammin tai voimme ainakin ohjata henkilön oikealle palvelulinjalle, kun tiedämme, tarvitseeko hän esimerkiksi kuntoutusta tai muuta apua. Jokainen saa täsmänä sitä mitä tarvitsee, sanoo Tornion vs. henkilöstöpäällikkö Tarja Konola-Jokinen.

Työllistymisen esteiden poistamiseksi Tornion tuleva työllisyyden palvelukeskus on vahvistanut yhteyksiä alueen oppilaitoksiin, yhdistyksiin ja yrityksiin. Konola-Jokisen mukaan keinoja täydentää taitoja ja saada varmuutta työelämään kyllä löytyy runsaasti.

– Oppilaitosten kanssa on keskusteltu siitä, mitä ne voivat tehdä. Mahdollisuuksia on, esimerkiksi saadaan lyhyitä ja pidempiä kursseja, koulutussopimuksia, täsmäkoulutuksia, oppisopimuksia. Lisäksi tutkitaan esimerkiksi tuetun työllistämisen mahdollisuuksia yrityksiin.

Asiakaspalvelupiste on Yritystalossa

Tornion kaupungin toimintoja on kaupungintalon remontin vuoksi hajautettu eri puolille kaupunkia. Niinpä alkajaisiksi asiakkaita otetaan vastaan pääasiassa Yritystalossa Keskikadulla, mahdollisesti myös Tohjaamossa tai Työvoimalasäätiön tiloissa, ja vasta myöhemmin kaupungintalolla.

Henkilökohtaisiin tapaamisiin on siis varattava aika ainakin korona-aikana. Ajanvarauksen ohjeet tulevat Tornion kaupungin internetsivuille, johon avataan työllisyyden kuntakokeilu oma sivunsa.

Konola-Jokinen sanoo, että asiakastiedot siirtyvät TE-palveluista kunnalle vasta kuunvaihteessa, joten vielä kaikki ei ole valmiina. Siksi ei myöskään vielä ole tarkkoja tietoja työnhakijoiden tilanteista tai tarpeista.

Joka tapauksessa työllistettävien skaala lienee laaja, osa tarvitsee vain pienen avun, "tönäisyn", päästäkseen kiinni työelämään, osa tarvitsee pitempiä polkuja työllistyäkseen.

Työllistämisen kuntakokeilu kestää vuoden 2023 kesäkuun loppuun asti. Koko maassa kokeiluun osallistuu lähes 120 kuntaa. Kuntien asiakkaiksi siirtyy yli 200 000 työtöntä työnhakijaa.