1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kannabisviljelmä

Kahdessa kannabiskasvattamossa viljeltiin miljoonien eurojen edestä marihuanaa – kasveille hankittiin oma talo ja kasvattajat

Kasvattamot tuottivat marihuanaa arvioiden mukaan 150–214 kiloa.

Kannabisviljelmä
Poliisin hihamerkki.
Tiina Jutila / Yle

Poliisi on paljastanut kaksi ammattimaista kannabiskasvattamoa Kotkassa ja Posiolla.

Esitutkinnan perusteella kasvattamot toimivat vuosien ajan ja tuottivat marihuanaa arviolta 150–214 kiloa. Tällaisen määrän arvo katukaupassa on noin 3–4 miljoonaa euroa.

Poliisin esitutkinta on valmistunut ja asia siirretään syyttäjälle.

Kahdeksaa henkilöä epäillään

Lokakuussa 2020 poliisi paljasti Kotkassa toimineen ammattimaisen kannabiskasvattamon, joka oli toiminut vuodesta 2017 alkaen. Tutkinnan edetessä kävi ilmi, että toimintaa oli vuonna 2019 laajennettu Posiolle.

Kahdeksaa henkilöä epäillään rikoksesta. Heistä kolme on edelleen vangittuna.

Rikoksesta epäiltyjen on laskettu saaneen itselleen rikoshyötyä välitetystä marihuanasta yhteensä arviolta 1 052 800 euroa.

Kasvattamot ammattimaisesti rakennettuja

Poliisin mukaan kumpikin kasvattamo oli rakennettu erittäin ammattimaisesti. Posiolla kasvattamona toimi 45 000 euron arvoinen kiinteistö, joka oli hankittu kasvatustoimintaa varten. Kotkassa kasvattamona toimi teollisuuskiinteistö, jota on aiemmin käytetty yritystoiminnassa.

Myös henkilöiden toiminta oli organisoitua, sillä osa epäillyistä toimi kiinteistöjen hankinnassa, osa kasvattamoiden rakentamisessa ja osa kannabiskasvien kasvattajina.

Paljon takavarikoitavaa

Esitutkinnan aikana poliisi takavarikoi 247 kasvamassa ollutta kannabiskasvia, yli 10 kiloa valmista marihuanaa, noin 80 000 euron arvoiset kasvatusjärjestelmät, 145 416 euroa käteistä rahaa ja noin 30 000 euron arvoisen auton.

Ajoneuvo oli hankittu rikoksesta saaduilla rahoilla.

Vakuustakavarikkoon on määrätty turvaamistoimena myös useita kiinteistöjä, ajoneuvoja ja käteistä rahaa yhteensä yli 300 000 euron arvosta.

Rikoskokonaisuus on merkittävän suuri Kaakkois-Suomessa

Poliisin mukaan Kaakkois-Suomessa paljastuu vuositasolla noin 60–70 huumausainerikoksena kirjattavaa kannabisviljelmää. Näistä korkeintaan viisi kirjataan törkeinä huumausainerikoksina.

Poliisi kuvailee, että nyt syyteharkintaan siirtyvä rikoskokonaisuus on rikoshyödyn ja sen takaisin saannin kannalta Kaakkois-Suomen alueen suurimpia.

Kaakkois-Suomessa paljastuu täysin ammattimaisia kasvattamoja noin yhden tai kahden vuoden välein.

Lue seuraavaksi