1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Himos

Jämsä saa tulevana talvena ensilumenladun Himokseen, valmistelutyöt ovat jo alkaneet

Keski-Himokselta Pohjois-Himokselle kulkevan ladun käyttö on maksullista. Kausikortti ladulle maksaa 120 euroa.

Himos
Lumitykit tekevät säilölunta lumikasaan.
Himoksessa on tykitetty lunta tulevan talven tarpeisiin.Petri Aaltonen / Yle

Kauan odotetun lumivarman ladun työt ovat käynnistyneet Jämsän Himoksessa. Tilapäiselle lumensäilytyspaikalle saatiin viime viikolla tehtyä lumitykeillä lunta noin 15 000 kuutiometriä.

Lumen tekoon kului neljä vuorokautta ja kylmimmillään pakkasta oli kolmekymmentä astetta. Seuraavaksi on eristämisen vuoro, kertoo Mikko Kalaniemi lumetuspalveluja tuottavasta Multi-Snowtech Oy:stä.

– Kasa aumataan rinnekoneella isoksi, kalakukon malliseksi varastoksi, jonka jälkeen se peitetään purulla.

Tulevan ladun ylläpidosta vastaa tulevaisuudessa Himoksen latuosuuskunta. Suunnittelussa ja lumen teossa on ollut mukana myös Himoksen hiihtokeskus.

– Saadaan uusi sesonki hiljaiseen aikaan syksyksi, jolloin Himoksessa on vähän tekemistä, kertoo yrityspalvelupäällikkö Joonas Nurminen Jämsän kaupungilta.

Säilölumen avulla hiihtokausi pääsee alkamaan 1–2 kuukautta nykyistä aiemmin.

Latu on yksi äkillisen rakennemuutoksen Jämsä-paketin hankkeista ja Keski-Suomen ely-keskus on myöntänyt sille tukea hieman yli 500 000 euroa. Sillä saadaan tehtyä kevään ja kesän aikana ladun pohjatyöt, lumensäilömispaikka, ilma- ja vesiputkisto, valot ja opasteet. Kaikkiaan ensilumenladulle tulee hintaa noin 750 000 euroa.

Keski-Himokselta Pohjois-Himokselle kulkevan kolmen ja puolen kilometrin ladun käyttö on maksullista. Kausikortti ladulle maksaa 120 euroa.

Hiihdon harrastajat ovat jo kauan odottaneet ensilumenlatua Jämsään, kertoo hiihtojaoston puheenjohtaja Tapani Malmberg Jämsänkosken Ilveksestä.

– Kun talvet ovat huonontuneet ja entistä lämpimämmäksi tulleet, niin kyllä me tästä uutta buustia odotetaan hiihdon harrastajille. Toivottavasti saadaan nuoria ja lapsia tähän harrastuksen pariin lisää.

Lue seuraavaksi