1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etäopetus

Pirkanmaan koronanyrkki: Ei syytä siirtyä etäopetukseen, vaan talviloman jälkeen palataan lähiopetukseen

Perjantaina kokoontuneen pandemiaohjausryhmän mukaan Pirkanmaalla ei ole epidemiologisia perusteita siirtyä etäopetukseen. Myös kokoontumisrajoitus pysyy 10 hengessä.

etäopetus
Nuori opiskelee huoneensa sängyllä.
Suomen hallitus kertoi torstaina kolmen viikon sulkutilasta, joka siirtää yläkoulut ja toisen asteen etäopetukseen, lopettaa yli 12-vuotiaiden harrastukset ja voi tuoda rajoituksia ravintoloille ja esimerkiksi kuntosaleille.Tiina Jutila / Yle

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä ei suosittele etäopetukseen siirtymistä. Koronanyrkin mukaan koululaiset palaavat hiihtolomalta lähiopetukseen 8. maaliskuuta.

Pirkanmaan pandemiaryhmä kokoontui perjantaina iltapäivällä pohtimaan suosituksia. Aamupäivällä Tampereen kaupungin häiriötilanteista vastaava ryhmä puolestaan mietti asiaa.

Tampereen pormestari ja Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän jäsen Lauri Lyly (sd.) sanoo, että ratkaisu perustuu Pirkanmaan tautitilanteeseen.

– Tarkastelimme sitä, kuinka paljon lapsilla ja nuorilla on ollut tartuntoja ja miten tartunnat ovat levinneet. Meillä on seitsemän kertaa pienempi tartuntojen määrä kuin pääkaupunkiseudulla.

Koronanyrkin linjaus on ristiriidassa hallituksen torstaisen suosituksen kanssa. Hallitus suositteli myös Pirkanmaalle kolmen viikon sulkutilaa, johon kuuluisi muun muassa yläkoulujen ja toisen asteen etäopetus 8. maaliskuuta alkaen.

Yleensä Pirkanmaan pandemiaryhmä on noudattanut valtakunnallisia suosituksia.

– Alueille on annettu harkintavaltaa pandemian hoitamisessa. Me olemme koko ajan perustelleet päätöksiä Pirkanmaan tautitilanteella. Totta kai kaikki suositukset on otettu huomioon, ja niistä on otettu ne, jotka ovat juuri tähän tautitilanteeseen sopivia, Lauri Lyly sanoo.

Pandemiaryhmän mukaan Pirkanmaan koronatilanteessa ei ole tapahtunut viime viikkoina olennaisia muutoksia. Koronan ilmaantuvuus kuluneen kahden viikon ajalta on noin 30 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Myös tartunnan jäljitys toimii Pirkanmaalla ketterästi.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoo, että sosiaali- ja terveysministeriö ohjeisti sairaanhoitopiirejä ja kuntia perjantaina hybridistrategian soveltamisesta sekä suositusten ja rajoitusten käytöstä. Ohjeistuksen mukaan etäopetukseen tulee siirtyä terveysviranomaisen tekemän epidemiologisen arvion perusteella silloin, kun se on aivan välttämätöntä.

Aluehallintovirasto: Pirkanmaalla kokoontumisrajoitus pysyy samana

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto päätti perjantaina jatkaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamista. Pirkanmaalla rajoitusta ei kiristetä, vaan osallistujamäärä rajoitetaan kymmeneen henkilöön. Rajoitus on voimassa maaliskuun loppuun.

Tapahtumia voi edelleen järjestää sallitulla osallistujamäärällä, mutta tällöinkin tapahtumassa on noudatettava kaikilta osin THL:n sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Aluehallintovirasto suosittelee välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää.

THL:n mukaan tämänhetkinen epidemiatilanne on kaksijakoinen. Vaikka epidemian hillinnässä on monella paikkakunnalla onnistuttu hyvin, voi tilanne äkillisesti heikentyä koko maassa. Avi suosittelee tiedotteessa varotoimenpiteiden sinnikästä noudattamista, jotta epidemiatilanne saadaan helpottumaan.

Hallitukselta monia suosituksia

Suomen hallitus kertoi torstaina kolmen viikon sulkutilasta, joka siirtää yläkoulut ja toisen asteen etäopetukseen, lopettaa yli 12-vuotiaiden harrastukset ja voi tuoda rajoituksia ravintoloille ja esimerkiksi kuntosaleille.

Ravitsemisliikkeet ja esimerkiksi yksityiset liikuntasalit voivat sulkeutua. Ruuan ulosmyynti asiakkaille on kuitenkin sallittua.

Kolmen viikon sulku 8.–28. maaliskuuta on tulossa heti ensi viikon talviloman jälkeen. Hallitus suositteli sulkua sekä koronatilanteen leviämis- että kiihtymisvaiheessa oleville alueille. Pirkanmaalaisissakin kunnissa ehdittin jo alkaa valmistella etäopetusta, kouluruoan jakamista ja tietokoneiden lainaamista.

Pirkanmaan tapaisille koronan kiihtymisvaiheessa oleville alueille suositeltiin myös esimerkiksi kuuden hengen kokoontumisrajoitusta.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi