1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työnhakijat

Työllisyyden kuntakokeilussa työtön saa omavalmentajan – Te-toimiston ja kunnan palvelut samalle luukulle

Kokeiluun siirtyvät työnhakijat saavat tiedon muutoksista. Osa työnhakijoista jää edelleen Te-toimiston kirjoihin.

työnhakijat
Kaksi naista tervehtii toimistossa toisiaan kyynärpäätervehdyksellä
Hämeen Te-toimiston johtaja Eija Mannisenmäki (vas.) ja Hämeenlinnan seudun kokeilutoimiston johtaja Mira Sillanpää tapasivat Hämeenlinnassa kuntakokeilun ensimmäisenä päivänä.Tiina Kokko / Yle

Työllisyyden kuntakokeilujen piti käynnistyä jo vuodenvaihteessa, mutta sitten otettiin aikalisä. Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta ehdotti kokeilujen alun siirtämistä maaliskuun ensimmäiseen päivään.

Pelkona oli muun muassa se, että kokeilukuntiin ei saataisi siirrettyä vuoden alkuun mennessä tarpeeksi henkilöstöä työ- ja elinkeinotoimistoista.

Nyt h-hetki on koittanut. Suomessa on alkanut maanantaina 25 kokeilua, joissa on mukana 118 kuntaa tai kaupunkia. Hämeen Te-toimiston alueella se tarkoittaa, että mukana ovat Hämeenlinnan seutu (Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula) sekä Lahden seutu (Lahti, Asikkala, Hollola, Kärkölä ja Orimattila).

Iso muuttoliike Te-toimistosta kuntiin

Kuntakokeiluissa tietyt työttömät työnhakijat ja myös joukko Te-toimistojen henkilökuntaa siirtyy kokeilukuntien työnjohdon alle. Tavoitteena on saada selvyys siitä, voidaanko työllisyyttä edistää ja työllisyysastetta parantaa, kun työttömät saavat palvelut kunnista.

Hämeen Te-toimiston alueella lähes 16 000 työnhakijaa ja noin 70 Te-toimiston työntekijää siirtyy kuntien työllisyyspalveluihin. Lahden seudulla siirto koskee noin 11 000 työtöntä ja noin 50 Te-toimiston työntekijää. Hämeenlinnan seudulla vastaavat luvut ovat noin 4 600 ja noin 20.

Kuntakokeilua eivät pyöritä vain Te-toimistosta siirtyvät työntekijät. Myös kokeiluun mukaan tulevat kuntien työntekijät ovat saaneet oikeuden tehdä työllisyyteen liittyviä toimenpiteitä.

– Kuntakokeilussa asiakkaat saavat oman työntekijän, joka toimii omavalmentajana ja koutsina kohti tavoitetta eli nopeaa työllistymistä, Hämeenlinnan seudun kokeilutoimiston johtaja Mira Sillanpää sanoo.

Yksi suuri muutos on palveluiden yhdistäminen.

– Pystytään yhdistämään Te-toimiston ja kuntien palveluita yhteen ketterästi ja joustavasti. Pystytään paremmin palvelemaan asiakkaita palvelutarpeiden mukaan.

Mira Sillanpää kertoo, keitä kaikkia kuntakokeilu koskee Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Hattulassa.

Kokeiluun siirtyvät työnhakijat saavat tiedon muutoksista. Osa työnhakijoista jää edelleen Te-toimiston palvelujen piiriin. Kokeiluun kuulumattomissa kunnissa työnhakijat jatkavat entiseen tapaan asiointia Te-toimistossa.

Mitä kuntakokeiluun siirtyvän työnhakijan pitää nyt tehdä? Kysymykseen vastaa videolla Mira Sillanpää.

Kokeilulla on tiukka aikataulu

Vastaavanlaisia kuntakokeiluja on ollut aiemminkin. Esimerkiksi Hämeenlinna on nyt mukana toista kertaa.

Äskettäin Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkijaryhmä arvioi Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistussa tutkimusartikkelissa, että kahdesta aiemmasta työkokeilusta ei ollut merkittäviä vaikutuksia työllisyyteen.

Hämeen Te-toimiston johtaja Eija Mannisenmäki harmittelee, että kokeilun aikataulu on lyhyt. Kokeilu päättyy 30. kesäkuuta 2023, ja jo ennen sitä pitää tehdä isoja päätöksiä.

– Mutta varmasti saadaan hyviä kokemuksia, joita voidaan käyttää hyödyksi. Ja on sieltä edellisistäkin kokeiluista joitain eväitä vielä käytössä.

Hämeenlinnan seudulla ja Lahdessa kokeilut ovat hieman erilaiset jo kokonsa puolesta. Lahden seudulla on mukana yli puolet enemmän työttömiä kuin Hämeenlinnan kokeilussa.

– Lähtötilanteetkin on hyvin erilaiset. Päijät-Häme on rankan työttömyyden aluetta. Vastaavasti Kanta-Häme on maan keskiarvoa paremmalla puolella työttömyyden osalta. Meillä on hyvin mielenkiintoinen tilanne seurata kahta hyvin erilaista kokeilua.

Kuuntele Mira Sillanpään haastattelu työllisyyden kuntakokeilusta Hämeenlinnan seudulla:

Lue seuraavaksi