1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Varsinais-Suomen koronaryhmä kieltäisi kokoontumiset pikavauhtia

Ryhmä ei antanut suositusta yläkoulujen ja toisen asteen täydellisestä etäopetukseen siirtymisestä.

Turku
Kyltti koronanäytteisiin Tyksin sairaalan edessä.
Virusmuunnosten osuus kaikista koronatartunnoista on maakunnassa merkittävästi kasvanut. Arkistokuva.Yle/Lotta Sundström

Varsinais-Suomen alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että kaikkia yli kuuden hengen kokoontumisia rajoitetaan lauantaista 27. helmikuuta alkaen.

Ryhmä kertoo tiedotteessa tiukentavansa uudelleen suosituksiaan liikunnan harrastamisesta. Aikuisten ulkona tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa tulee välttää ja yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta tauottaa.

Nuorempien harrastustoimintaa voidaan jatkaa koronaturvallisesti, mutta myös alle 12-vuotiaiden harrastustoiminnassa koronakoordinaatioryhmä suosittaa erityistä huolellisuutta tartuntojen leviämisen estämiseksi. Harjoittelun tulisi toteutua mahdollisimman vähäisin lähikontaktein.

Koulujen tilannetta arvioidaan ensi viikolla

Alueen epidemiologisen tilanteen perusteella ryhmä ei vielä nähnyt tarpeelliseksi antaa suositusta yläkoulujen ja toisen asteen täydellisestä etäopetukseen siirtymisestä. Tilannetta arvioidaan uudelleen ensi tiistaina.

Sairaanhoitopiirin johtajayliläääri Mikko Pietilän mukaan kuntien epidemiologinen tilanne vaihtelee suuresti. Kunnat ovat jo tehneet omat arvionsa esimerkiksi etäopetukseen siirtymisestä.

Brittimuunnosta runsaammin liikkeellä

Virusmuunnosten osuus kaikista koronatartunnoista Varsinais-Suomessa on merkittävästi kasvanut. Tällä viikolla tutkituista koronanäytteistä yli 50 prosenttia on osoittautunut S- geeninegatiivisiksi.

– Tämä viittaa voimakkaasti siihen, että herkemmin tarttuvan brittimuunnoksen osuus on meilläkin jo huomattava, toteaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala tiedotteessa.

Mikko Pietilä pitää ennusteiden mukaan mahdollisena, että tartuntamäärät voivat nopeasti moninkertaistua.

– Tästä olemme nähneet esimerkin pääkaupunkiseudulla. Käytännössä meidän on suhtauduttava niin, että jokainen tartunta on mahdollinen muuntovirustartunta. Siksi maskien käyttöön ja käsihygieniaan pitää kiinnittää erityistä huomiota, painottaa Pietilä tiedotteessa.

Ilmaantuvuusluku jatkaa nousuaan

Koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella voimassa on edelleen maksimaalinen maskisuositus ja maksimaalinen etätyösuositus. Maskien käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuusluku on noussut ja on nyt 133 sataatuhatta ihmistä kohden. Tapausmääriä kirjataan noin 60 päivittäin. Näytteitä otetaan noin 1 500 näytteen päivävauhtia.

Koornakoordinaatioryhmän mukaan valtioneuvoston ja ministeriön ohjeistuksen täsmentyessä muutokset suosituksiin ovat Varsinais-Suomessakin todennäköisiä.

Kuuntele tästä uusimmat Yle radiouutiset Varsinais-Suomesta

Lue uusimmat Yle Uutiset Varsinais-Suomesta

Lue seuraavaksi