Hyppää sisältöön

Kennelliitto alkaa selvittää koirien kaltoinkohtelua harrastustapahtumissa – aikoo turvata koirien hyvinvoinnin

Yle kertoi aiemmin tällä viikolla suojeluskoirien koulutuksessa koirille aiheutetusta kärsimyksestä.

Kennelliitto kokoaa koiraharrastustoimijat päättämään tarvittavista toimenpiteistä. Kuvituskuvan saksanpaimenkoira ei liity kaltoinkohtelutapauksiin. Kuva: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Kennelliitto ryhtyy toimiin koirien hyvinvoinnin turvaamiseksi koiraharrastustapahtumissa.

Kennelliitto kertoo kokoavansa keskeiset vastuutahot päättämään tarvittavista jatkotoimenpiteistä sen lisäksi, että Palveluskoiraliitto ja Saksanpaimenkoiraliitto ovat jo ilmoittaneet toimistaan.

– Kehitämme keinoja, joilla varmistetaan laajemmin se, että koirien huonoon kohteluun erilaisissa harrastus- ja koulutustilanteissa päästään puuttumaan nopeasti ja tehokkaasti, Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen sanoo tiedotteessa.

Keinoihin kuuluvat muun muassa koulutus ja valistus koiraharrastajille ja muille toimijoille. Valistusta hyvästä koiranpidosta aiotaan kohdistaa myös kaikille koiranomistajille.

Tavoitteena on turvata koirien hyvinvointi kaikissa liiton alaisissa harrastustapahtumissa.

Videoilla lyömistä ja piikkipantoja

Yle kertoi keskiviikkona, että suojeluskoirien koulutuksessa aiheutetaan koirille kärsimystä. Koiria esimerkiksi potkitaan, lyödään ja kuristetaan sekä käytetään sähkö- ja piikkipantoja.

Kennelliitto, Suomen Palveluskoiraliitto ja Saksanpaimenkoiraliitto saivat videot nähtäväkseen niin ikään toissapäivänä.

Kennelliiton mukaan videot koirien kaltoinkohtelusta ovat järkyttäneet laajalti koiraharrastajia ja harrastusyhdistyksiä.

– On järkyttävää, että vielä 2020-luvulla joku kuvittelee parhaan tavan kouluttaa koira olevan potkiminen, lyöminen, kuristaminen, piikkipantojen tai sähkön käyttö, Lehkonen sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa toiminnalle täytyy olla nollatoleranssi ja että siihen on puututtava tiukasti.

Koulutukset keskeytettiin

Saksanpaimenkoiraliitto on muun muassa keskeyttänyt suojeluskoirakoulutuksensa ja asettanut kaksi jäsenyhdistystään väliaikaisesti toimintakieltoon.

Palveluskoiraliitto on puolestaan päättänyt, etteivät kaksi Saksanpaimenkoiraliiton jäsenyhdistystä saa toistaiseksi järjestää suojelukokeita tai -kilpailuja. Liitto myös seuraa koulutustilanteisiin liittyviä viranomaistutkintoja. Jos syytteitä nostetaan, liitto hyllyttää syytetyille myöntämänsä toimihenkilöpätevyydet.

Kennelliitto voi puolestaan poistaa pätevyyden liiton alaisiin tuomari- ja toimitsijatehtäviin.

Lue lisää:

Saksanpaimenkoiraliitto keskeyttää suojelukoirakoulutuksen – taustalla Ylen julkaisemat videot koiriin kohdistuvasta väkivallasta

Suojelukoirien koulutuksessa käytetään väkivaltaisia keinoja: salaa kuvatuilla videoilla koirille annetaan sähköiskuja, potkitaan ja lyödään

Vanha valokuva poliisikoirasta joutui eläinsuojelijoiden hampaisiin – Poliisikoiralaitoksen johtaja: "Poliisi ei käytä piikki- tai sähköpantoja"