1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumivyöryt

Luoston lumivyöryalueelta ei löytynyt ihmisiä – "Lapin hoitamattomilla rinteillä vaara on nyt todellinen"

Luostotunturin rinnealueen läheisyydessä tapahtui perjantaina lumivyöry. Alue tutkittiin eikä kukaan onneksi jäänyt vyöryn alle.

lumivyöryt
hiihtohissi Luoston laskettelurinteessä
Lumivyörystä ei aiheutunut vaaraa merkityillä rinteillä olleille laskettelijoille.Annu Passoja / Yle

Sodankylän Luostolla rinnealueen läheisyydessä perjantaina iltapäivällä tapahtunut lumivyöry oli Lapin pelastuslaitoksen mukaan Lapin oloissa keskisuuri.

– Leveydeltään se oli arviolta noin 200 metriä, joten oli siinä melkoisesti massaa, kertoo päivystävä palomestari Tuomas Korhonen.

Alue tutkittiin pelastuslaitoksen ja rinnekeskuksen henkilökunnan toimesta ja varmistettiin, ettei kukaan jäänyt vyöryn alle. Tapahtumapaikka sijaitsee rinnealueen ulkopuolella, mutta verraten lähellä hoidettuja rinteitä.

Tuomas Korhosen mukaan Lapin tunturialueilla on parin viime viikon aikana tapahtunut useita lumivyöryjä, onneksi ne kaikki ovat olleet hoidettujen rinteiden ulkopuolella. Ne ovat voineet olla ihmisen tai eläimen aiheuttamia tai ihan luonnollisia vyöryjä.

– Lapin hoitamattomilla rinteillä vaara on nyt todellinen. Kannattaa todella miettiä ennen kuin lähtee hoidettujen rinteiden ulkopuolelle. Jos vaikka saisi hälytettyä apuakin, voi helikopterin saapuminen paikalle kestää useita tunteja, Tuomas Korhonen varoittelee.

Aiemmin tässä kuussa kaksi ihmistä pelastettiin lumivyörystä Luostolla.

26.2. klo 16.50 Juttua päivitetty kauttaaltaan. Lisätty pelastuslaitokselta saadut tiedot.

Lue seuraavaksi