Hyppää sisältöön

Itä-Uudenmaan ja Lounais-Suomen poliisilaitokset aloittivat esitutkinnan suojelukoiravideoiden sisällöstä

Poliisilaitokset epäilevät, että video- ja kuvamateriaalia on kuvattu niiden alueilla.

Kuvakaappaus Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkistamalta videolta. Kuva: Oikeutta eläimille

Itä-Uudenmaan ja Lounais-Suomen poliisilaitokset kertoivat perjantaina aloittaneensa esitutkinnat suojelukoirien kouluttamismenetelmistä.

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi aiemmin tällä viikolla salavideoita, jotka paljastivat, että suojelukoiria koulutetaan Suomessa väkivaltaisin menetelmin, kuten potkimalla, päähän lyömällä ja kuristamalla. Järjestön mukaan väkivaltaa on käytetty koulutuksissa, joita on järjestetty Saksanpaimenkoiraliiton ja sen Varsinais-Suomen sekä Kotkan alajaostojen taholta.

Itä-Uudenmaan poliisi epäilee, että osa video- ja kuvamateriaalista on kuvattu sen alueella. Asiaa tutkitaan eläinsuojelurikoksena.

Rikosylikomisario Petri Erosen mukaan tutkinta on vielä aivan alkutekijöissään eikä mahdollisia epäiltyjä voi vielä yksilöidä.

– Nyt selvitetään kokonaisuutta ja käydään läpi sitä materiaalia, mitä meille on luovutettu ja mitä julkisuudessakin on esitetty. Sen pohjalta tehdään erilaisia tutkintaan liittyviä selvityksiä, Eronen kertoi.

Hän arvioi, että poliisi voi tiedottaa asiasta lisää ensi viikon loppupuolella.

Poliisi kehottaa malttiin netissä

Lounais-Suomen poliisi kehotti ihmisiä malttiin asiaan liittyvissä nettikeskusteluissa. Poliisin mukaan asiaan kuulumattomia koiraharrastajia on netissä syytetty tapahtuneesta.

– Poliisi kehottaa maltillisuuteen asiaan liittyvissä keskusteluissa ja muistuttaa, että asiaan täysin liittymättömien yhdistysten, harrastekerhojen ja ihmisten uhkailu sekä tietojen jakaminen voi tulla käsiteltäväksi rikoksena.

Torstaina Saksanpaimenkoiraliitto ilmoitti keskeyttävänsä suojelukoirakoulutuksen ja kehottavansa myös alajaostojaan pidättäytymään toistaiseksi koulutustoiminnasta. Lisäksi Varsinais-Suomen ja Kotkan alajaostot on asetettu väliaikaiseen toimintakieltoon.

Lue myös: Vanha valokuva poliisikoirasta joutui eläinsuojelijoiden hampaisiin – Poliisikoiralaitoksen johtaja: "Poliisi ei käytä piikki- tai sähköpantoja"