1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mikkeli

Mikkelin kaupungin viime vuoden tulos osoittautumassa ennakkotietojen perusteella reilusti ylijäämäiseksi

Tiedotteessa korostetaan, että vuoden 2020 positiivinen tulos on erityisolosuhteiden aikaansaama poikkeama muutoin tiukassa taloustilanteessa, minkä vuoksi kaupunki pitää talouden tasapainottamiseen sitoutumista edelleen tärkeänä.

Kuva: Kalle Pallonen / Yle

Mikkelin kaupungin vuoden 2020 tulos on nousemassa reilusti ylijäämäiseksi ennakkotietojen perusteella (siirryt toiseen palveluun).

Kaupungin alustavien tilinpäätöstietojen mukaan tulos viime vuodelta on noin 9,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Alkuperäinen talousarvio laadittiin 3 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Koronaepidemian vuoksi tilikausi on ollut poikkeuksellinen ja talouden ennustaminen kaupungin mukaan on ollut erityisen haastavaa.

Kaupunki kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että kaikkia koronan aiheuttamia kustannuksia ja tulonmenetyksiä on vaikeaa yksilöidä. Merkittävimmät koronan aiheuttamat talouspoikkeamat ovat koronaan liittyvät sote-kulut sekä kunnallisverotulojen jääminen tavoitteesta.

Kaupunki kertoo saaneensa koronan myötä säästöjä esimerkiksi henkilöstökuluissa, avustuksissa ja tarvikehankinnoissa. Valtiolta koronaan liittyviä tukia kaupunki sai viime vuonna 17,6 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupungille myönnettiin 2,3 miljoonaa euroa harkinnanvaraista valtionosuutta.

Ylijäämäisestä viime vuoden tuloksesta huolimatta kaupungilta korostetaan, että ilman koronaepidemian vaikutuksia ja harkinnanvaraista valtionosuutta viime vuoden tulos olisi arvioiden mukaan jäänyt lähelle nollaa, ja kuluvalle vuodelle luvatut koronatuet ovat jo huomattavasti maltillisemmalla tasolla.

Vuoden 2021 talousarvion ja 2022 taloussuunnitelman kerrotaan olevan alijäämäisiä, ja koronaepidemian jatkumisen kerrotaan lisäävän kuluvan vuoden toiminnan ja talouden epävarmuutta.